logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 2000r. - elektryka i nie tylko

Dawid3231 14 Sie 2022 08:23 963 15
  • #1 20142790
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, dzisiaj po 3 dniach stania bez akumulatora wstawiłem go na miejsce i omyłkowo podłączyłem plus do minusa a minusa zetknąłem z plusem i strzeliła iskra. Zauważyłem, że przestało mi działać oświetlenie kabiny, centralny zamek, zapalniczka (możliwe, że to jednak ładowarka jest zepsuta, nie mam jak zweryfikować) oraz radio. Po przekręceniu kluczyka do zapłonu pojawiają się tylko 3 kontrolki ABS (znika pierwszy), Check engine (znika po około 5 sekundach) oraz SRS.
    Auto normalnie odpala, bezpieczniki wydają się, że są w porządku, nie mam miernika dlatego oglądałem pod światłem każdy bezpiecznik odpowiedzialny za daną rzecz, która mi przestała działać. Próbowałem również zamieniać miejscami na bezpieczniki rzeczy które jeszcze mi działają w aucie lecz bez skutku.
    Co tu mogło się stać? Da rade samemu to naprawić czy pozostaje już tylko mechanik/elektryk?
  • Pomocny post
    #2 20142987
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Prawdopodobnie upaliłeś moduł z przekaźnikami i komunikacją (tzw body?), i następny może nie dać się wsadzić bez zmian z komputera, ale tu muszą się znawcy marki wypowiedzieć. Ewentualnie masz jeszcze bezpieczniki schowane w innym miejscu. Myślę że miernik i żarówka próbnik to minimum to prób naprawy elektryki.
  • Pomocny post
    #3 20143043
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    W tym przedpotopie nie ma raczej czegoś takiego. To wóz drabiniasty
  • Pomocny post
    #4 20143170
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Czy w oświetleniu zewnętrznym świeci wszystko? Bezpieczniki masz w komorze silnika i w kabinie po lewej stronie kierownicy.
  • Pomocny post
    #5 20144019
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4203
    Na 99% masz jeszcze spalony lub źle włożony bezpiecznik.
  • #6 20145386
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Tak, światła zewnętrzne działają wszystkie prawidłowo. Może głupie pytanie, ale nie znam się na motoryzacji: czy ważne jest aby wsadzić bezpiecznik odpowiednią stroną, tzn: numerek na bezpieczniku musi być ustawiony w konkretną stronę, czy to nie ma znaczenia?
    I czy może być coś jeszcze uszkodzone oprócz bezpieczników 10A/15A/20A itd(te małe) zauważyłem, że są tam też takie większe, jakby pudełeczka. Bezpieczniki były sprawdzane pod maską oraz w kabinie.
    Proszę bez głupich komentarzy, jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o te tematy.
  • Pomocny post
    #7 20145459
    mm150
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam
    Bezpieczniki nie ważne jak napis, byle ta same Ampery. Prawdopodobnie coś uwalileś z elektroniki, jeśli bezpiecznik od radia nie strzelił to na pewno radio uwalone.
  • Pomocny post
    #8 20145466
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    Bezpieczniki sprawdzamy PRÓBÓWKĄ. To podstawy.
  • #9 20145574
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Będę sprawdzał miernikiem. Radio działa, bo podłączyłem w innym aucie. Coś jeszcze mogło pójść oprócz tych bezpieczników typowo pod te 3 rzeczy: radio, centralny zamek, oświetlenie kabiny.
  • Pomocny post
    #10 20145968
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ja kiedyś w pasacie miałem dodatkowe bezpieczniki od szyb luba zamka (fabrycznie) nad nogami kierowcy, gdzieś za pedałami. Więc pytanie czy masz jeszcze gdzieś takiego "kwiatka". Mógł się też upalić przewód w dowolnym miejscu po drodze. Wygooglaj sobie instrukcje / schemat i ustal które to są bezpieczniki odpowiedzialne za to co u Ciebie nie działa, Zmierz czy jest napięcie za nim / przed nim i potem zależnie od wyników po - kablu do kłębka. Jak ustalisz który bezpiecznik możesz dla testo włączyć wszystko elektryczne i go wyjąć, zobaczyć czy coś padnie, będziesz miał dodatkowe sprawdzenie czy opis się w miarę zgadza.
  • #11 20187558
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Bezpieczniki wydają się okej, wykonałem test diody na wszystkich bezpiecznikach. Sprawdzałem napięcie na radiu i wydaje się, że też jest ale nie wiem czy nie za niskie. Może to być również związek z komputerem jakikolwiek?
  • Pomocny post
    #12 20188007
    jarekgol
    Poziom 40  
    Którym komputerem?
    Radio lubi mieć 2 plusy, po kluczyku i z baterii, zweryfikuj u siebie. Mierz oba bieguny na kostce radia, na wypadek upalonej masy.
    Centralny zamek może mieć swój sterownik, który mógł się zepsuć. Musisz go znaleźć, i na nim sprawdzić czy ma zasilanie i sygnały np. z siłowników / czy jakoś reaguje na pilota.
    Co do oświetlenia środka - miałeś opcje jakiegoś gaśnięcia po czasie albo powolnego ściemniania, które wskazywałaby na elektronikę? Bo jeśli tak to też mogło się zepsuć. Jeśli było po staremu, czyli świeci tylko jak włączone ręką lub drzwi otwarte, to nie bardzo się ma co zepsuć, bezpiecznik lub jakieś dokładane alarmy, przy czym wtedy prędzej by się świeciło na stałe.
    Dawid3231 napisał:
    Sprawdzałem napięcie na radiu i wydaje się, że też jest ale nie wiem czy nie za niskie.

to napisz ile masz bezpośrednio na akumulatorze i ile na radiu, coś podpowiemy. Poza tym możesz w miejsce zasilania radia wpiąć żarówkę, taką powiedzmy 21W i wtedy zmierzyć, żeby było obciążenie.
  • #13 20191084
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Chodziło, czy mogę podpiąć samochód pod komputer i czy możliwe jest, żeby pokazało co jest nie tak. Przed złym podłączeniem akmulatora i przed całkowitym rozładowaniem miałem włączone właśnie oświetlenie kabiny, które powoli gasło ale myślę, że to była wina właśnie rozładowywania akmulatora.
  • Pomocny post
    #14 20192153
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    Diagnostyki nie ma w tym modelu pod te elementy
  • #15 20192822
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Dodatkowo dziś przy próbie włączenia świateł awaryjnych pojawił się dziwny dźwięk jakby spod kierownicy. Taki jakby dźwięk zwarcia/dziwnego brzęczenia. Z mierzeniem napięć muszę trochę poczekać.
  • #16 20560169
    Dawid3231
    Poziom 3  
    Jednak bezpiecznik. Jestem debilem i nie zauważyłem ze jest lekko uszkodzony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektryką w Mitsubishi Carisma 1.8 GDI po błędnym podłączeniu akumulatora. Po incydencie przestały działać oświetlenie kabiny, centralny zamek, zapalniczka oraz radio. Kontrolki ABS, Check Engine i SRS świecą się po przekręceniu kluczyka. Użytkownik sprawdził bezpieczniki, które wydają się być w porządku, a światła zewnętrzne działają. W dyskusji zasugerowano, że mogło dojść do uszkodzenia modułu elektronicznego lub przewodów, a także podkreślono znaczenie użycia miernika do dalszej diagnostyki. Użytkownik potwierdził, że radio działa w innym aucie, co sugeruje, że problem leży w instalacji elektrycznej pojazdu. Ostatecznie okazało się, że problemem był uszkodzony bezpiecznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA