logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Electrolux EW8H458WP - pompa ciepła nie chłodzi

kot_79 16 Sie 2022 10:52 3600 13
REKLAMA
  • #1 20145996
    kot_79
    Poziom 11  
    Ocena: 78
    Cześć.

Suszarka uruchamia się, działa, nagrzewa ale niestety wygląda na to, że pompa ciepła nie chłodzi. Sprężarka uruchamia się, sprawdziłem kondensator rozruchowy 18µF ma 16,7µF, podmieniłem na inny 18µF (miał 17µF) nic to nie zmieniło. Pytanie czy coś jeszcze warto zweryfikować czy raczej trzeba liczyć się z tym, że jest gdzieś nieszczelność w układzie i ubytek czynnika? Pytam bo nie mam jak samodzielnie napełnić układ (no i znaleźć nieszczelność). Dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20146896
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    kot_79 napisał:
    działa, nagrzewa ale niestety wygląda na to, że pompa ciepła nie chłodzi. Sprężarka uruchamia się

Skoro działa, nagrzewa się, a pompa ciepła co ma schłodzić? Ma nagrzać. Nie do końca rozumiem opis problemu.
    Skoro sprężarka uruchamia się, to kondensatory są ok.
  • #3 20146909
    Cewker
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Jakie są dokładnie objawy? Działa czy nie działa?
  • REKLAMA
  • #4 20147131
    kot_79
    Poziom 11  
    Skrót myślowy, chodziło mi o to, że strona zimna (parownik) pompy ciepła nie jest zimna = nic się na niej nie skropli, strona ciepła (skraplacz) się grzeje ale nie wiem czy nie ciut za wolno. Moje doświadczenie z kondensatorem rozruchowym(pracy?) jest takie że jak spada pojemność to nie tyle że się nie uruchomi kompresor co spada jego wydajność bo zmienia się cos fi, jak spada wydajność to gorsza kompresja.

Ps. Nie wiem tez czy ten kondensator jest tylko rozruchowy czy tez pełni podwójna role rozruchu i pracy
  • REKLAMA
  • #5 20147142
    Cewker
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Jak sprawdzałeś temperatury skraplacza i parownika? Na rozebranym sprzęcie?
  • #6 20147150
    kot_79
    Poziom 11  
    Oczywiście, po rozebraniu suszarki, temperaturę parownika łatwo można zweryfikować dłonią (wiem mało profesjonalny sposób, ale łatwo tak odróżnić 10°C od 27°C), jutro mogę pomierzyć pirometrem i dam znać.
    PS.
    Miałem już kilka suszarek i wiem jak parownik potrafi się schłodzić. Suszarka działa, ale nie suszy, nagrzewa, a kompresor mocno się nagrzewa i pewnie skraplacz częściowo też nagrzewa się od kompresora. Pranie ciepłe i wilgotne po wydłużonym znacznie cyklu (wygląda to tak jakby wilgoć nie skraplała się na parowniku ze względu na jego wysoka temperaturę).
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #7 20147237
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    kot_79 napisał:
    pranie ciepłe i wilgotne po wydłużonym znacznie cyklu
    Zatem powiadasz, że wszystko czyste i nie zapchane i wentylator pompy ciepła sprawny?
    Tryb serwisowy przeszła? Kondensator nie ma tu znaczenia jak już sprężarka ruszy.
  • #8 20147282
    kot_79
    Poziom 11  
    Nie jest czyste ale to nie ma znaczenia bo parownik powinien się chłodzić chwile po starcie kompresora a tak się nie dzieje przez wiele minut, zanim ją wyczyszczę chciałem sprawdzić czy układ działa poprawnie. Błędów oczywiście żadnych nie ma a w tryb serwisowy nie mogę wejść - Start + suszenie na czas, pokrętło w prawo, wyświetla tylko E00, kolejne przekręcenie pokrętła w prawo nie uruchamia kolejnych programów testowych c01, c02 itd.

A propos kondensatora to jeżeli to jest kondensator rozruchu i pracy to ma duże znaczenie nawet jak sprężarka ruszy.
  • #9 20147354
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    kot_79 napisał:
    ( wyglada to tak jakby wilgoć nie skraplała się na parowniku ze względu na jego wysoka temperaturę)

Mi to wygląda tak, jakby wilgoć nie wydostawała się z bębna, zacznij od czyszczenia bo to podstawa. A tak jakby kompresor to nie za głośno pracuje? Może się zasikał olejem już.
  • #10 20147368
    kot_79
    Poziom 11  
    Wyczyszczę ale mało prawdopodobne ze cokolwiek to zmieni, nie wiem czy uruchamiałeś kiedyś pompę i kompresor po wyjęciu z suszarki, nawet przy zerowym przepływie powietrza parownik się schłodzi.

Tak, kompresor pracuje ciut głośniej.
  • #12 20147373
    kot_79
    Poziom 11  
    Ja tez edytowalem:-)
  • REKLAMA
  • #13 21069765
    fija2211
    Poziom 1  
    Jakubserwis napisał:
    Edytowałem, wcześniejszy post, kompresor mruczy czy warczy?

Umnie identyczne objawy. Grzeje, ale nie chłodzi. Pod kompresorem jest trochę oleju i chodzi głośniej. Suszarka po gruntownym rozmontowaniu i czyszczeniu.
  • #14 21069766
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1584
    Jak xxx razy w xxx postach - > złom, do recyklingu.

Kupić nową np. Boscha, Whirlpoola (nie ma problemu z pompami ciepła).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Electrolux EW8H458WP, która działa, nagrzewa się, ale pompa ciepła nie chłodzi, co skutkuje brakiem efektywnego suszenia. Sprawdzono kondensator rozruchowy, który wykazuje niewielkie odchylenia od normy, jednak nie przyniosło to poprawy. Użytkownik zauważa, że parownik nie osiąga odpowiedniej temperatury, co może wskazywać na nieszczelność w układzie lub problemy z kompresorem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby najpierw wyczyścić urządzenie oraz sprawdzić, czy wentylator działa prawidłowo. Pojawiają się również opinie o konieczności rozważenia zakupu nowej suszarki, np. marki Bosch lub Whirlpool, ze względu na problemy z pompami ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA