logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Avensis T27 2009 D4D - Palą się kontrolki VSC, ESP, hamulca (pomarańczowa) i Check parking br

krtadeusz1 21 Sie 2022 14:48 52554 5
REKLAMA
  • #1 20153993
    krtadeusz1
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam, Zapalają się kontrolki VSC, ESP, Hamulca (pomarańczowa) i na przemian Check parking brake i Check VSC system (jak na załączonych zdjęciach). Po zresetowaniu (zdjęcie klemy minusa z akumulatora) problem znika i przez jakiś czas wszystko jest OK. Problem pojawia się nieregularnie. Samochód był podłączany w serwisie do komputera (akurat wtedy kontrolki się nie paliły) i nie znaleziono żadnych błędów.
    Czy ktoś miał podobny problem i jak go dalej diagnozować?
    Toyota Avensis T27 2009 D4D - Palą się kontrolki VSC, ESP, hamulca (pomarańczowa) i Check parking br Toyota Avensis T27 2009 D4D - Palą się kontrolki VSC, ESP, hamulca (pomarańczowa) i Check parking br
  • REKLAMA
  • #2 20154890
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Zacznij od sprawdzenia akumulatora.
  • REKLAMA
  • #3 20155068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20155172
    krtadeusz1
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Akumulator nowy ,stan jego jest bardzo dobry. Temat konsultowałem z kilkoma mechanikami. Żaden nie powiedział mi nic konkretnego , oprócz jednej rady aby odłączyć na chwilę klemę z ujemnego bieguna akumulatora i tak zresetować komputer. Operacja taka na jakiś czas usuwa sygnalizację i pojawiające się naprzemiennie komunikaty :" CHECK PARKING BRAKE SYSTEM " i
    "CHECK VSC SYSTEM" ale po kilku tygodniach sytuacja się powtarza.
    Na wtorek 30 sierpnia jestem umówiony na kolejną wizytę u mechanika elektronika samochodowego , może on pomoże rozwiązać ten problem?
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 20179256
    rusnak1981pawel
    Poziom 1  
    Ocena: 16
    Sprawdż sobie dpf ja miałem taki problem i juz go rozwiązałem wyskoczył mi dpf
  • #6 20179442
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2622
    Kolego na milion procent masz wypalony katalizator, błędy powinny być od sondy.
    To standard, i co najlepsze jedynym wyjście by pozbyć się tego to nowy oryginalny podkreślam katalizator.
    Jeśli kupisz jakiś nowy ale nie oryginał to za kilka tysięcy kilometrów będziesz miał znów to samo.
    Auto dużo lata po autostradzie?
REKLAMA