logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica regulacji MPPT solarnego i wiatrowego, wybór napięcia pracy turbiny

ATonic 24 Sie 2022 11:57 1962 12
REKLAMA
  • #1 20158335
    ATonic
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Czy jest istotna różnica pomiędzy regulatorem solarnym i wiatrowym MPPT?
    Z tego co czytałem w kontrolerach hybrydowych część PV jest MPPT ale część "wiatrowa" tylko PWM.
    Myśląc o zakupie turbiny zastanawiam się nad jej napięciem pracy.
    Mam wybór pomiędzy 24 i 48V. Na pewno akumulatory będą 24V.
    Zaświtała mi idea z paneli solarnych, czyli większe napięcie wejściowe z turbiny, zwykły regulator gdzie jest mostek trójfazowy i sterowanie hamulca plus zespół kondensatorów oraz regulator MPPT solarny. Napięcie na wejściu większe, wahające się w większych granicach ale regulator solarny MPPT miałby zapewnić jego dostosowanie do akumulatorów i lepsza sprawność.
    Tylko czy takie rozwiązanie miałoby sens praktyczny, może ktoś już rozważał tę opcję??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20158459
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Różnica jest spora. Panel to źródło prądowe, gdzie wydajność zależy od nasłonecznienia. Wystarczy utrzymywać napięcie wyjściowe w pobliżu napięcia MPP aby optymalnie odbierać moc. Turbinę trzeba traktować jako prądnicę (silnik). Napięcie rośnie od obrotów, a możliwą do pobrania moc trzeba pobrać z krzywej P(n) albo obciążenie dobierać z wahnięć obrotów.

Podłączenie turbiny do sterownika PV (szczególnie PWM) spowoduje gwałtowne hamowanie turbiny od pewnego napięcia.
  • #3 20158487
    ATonic
    Poziom 4  
    Dziękuję za wyjasnienie.
    Czy jest na rynku dobry, sprawdzony praktycznie kontroler do małej turbiny?
    Nie musi być z funkcja PV, to bedzie odrębny obwód.
  • REKLAMA
  • #4 20158842
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    ATonic napisał:
    Z tego co czytałem w kontrolerach hybrydowych część PV jest MPPT ale część "wiatrowa" tylko PWM.

Jest dokładnie odwrotnie. Większość ma MPPT dla elektrowni wiatrowej a PV działa w trybie PWM. Mowa oczywiście o kontrolerach hybrydowych 2 w 1
  • REKLAMA
  • #5 20159824
    MichałS
    Poziom 35  
    ATonic napisał:
    Czy jest na rynku dobry, sprawdzony praktycznie kontroler do małej turbiny?

Są takie małe "szare" zawierające mostek prostowniczy i hamulec. Dostępne są również pomarańczowe opisane jako "Boost MPPT". W tych jest trochę elektroniki, ale jak kiedyś (na próbę) podłączyłem zwykły mostek 3F to produkcja energii była taka sama...
  • #6 20160364
    ATonic
    Poziom 4  
    Trochę się pogubiłem albo nie rozumiem idei kontrolerów MPPT dla PV i turbin wiatrowych.
    Te dla PV stosuję praktycznie i działają na zasadzie dostosowania się do parametrów paneli aby wyssać większą moc ale ogólne dziąłanie jest jak przetwornica DC / DC. Zakładałem, że podobnie jest dla TW.
  • #7 20161434
    MichałS
    Poziom 35  
    Ciężko zrozumieć, bo w najpopularniejszych (najtańszych) kontrolerach nie ma MPPT. Jest tam mostek prostowniczy, kondensatory i obwód hamulca.
  • #8 20161522
    ATonic
    Poziom 4  
    Trochę innych pytań dotyczących praktycznych kwestii abym dobrze zrozumiał z czym się trzeba mierzyć.
    Czy rozwiązanie hamulca polega tylko na zwarciu obwodu za mostkiem przy pomocy rezystora?
    Czy to pozwala blokować obroty turbiny w dowolnej chwili?
    Czy istnieje ryzyko, że przy silnym wietrze nastąpi jednak start obrotów, pojawi się znaczny prąd i generator / rezystor się spali?
  • REKLAMA
  • #9 20161953
    MichałS
    Poziom 35  
    W większych tak, ale dla tych kilkuset watowych hamowanie polega na zwieraniu wyjścia tyrystorem. Nie jest to zdrowe bo turbina terkocze przy okazji.
  • #10 20175680
    ATonic
    Poziom 4  
    Inny temat to kwestia uziemienia turbiny i jej masztu ( dość krótkiego).
    Najlepsze miejsce jakie mam to komin a rura mocowania wystawałaby ok. max 150cm ponad niego ( śmigła max 225 cm).
    Ale nie mam tam możliwości podłączenia uziemienia. Obecnie w tym miejscu mam antenę TV na tym samym maszcie.
    Ponad 20 lat było OK ( 200 m dalej są maszty GSM które pewnie są rodzajem dodatkowej ochrony odgromowej.

Plan to antena do zdjęcia a turbina na maszt - tylko czy ryzyko nie bedzie zbyt duże ?
    Wasze doświadczenia i porada czy "iść w tę stronę" ??

Moje pytanie dotyczące skutecznego hamowania w dowolnej chwili ( "na życzenie") wynika z tego, że chciałbym aby turbina nie pracowała w czasie burzy.
    Wolałbym ją zahamować elektrycznie a później mechanicznie (śmigła). Wtedy bez obrotów nic nie indukowałoby się w uzwojeniach.
  • Pomocny post
    #11 20175760
    MichałS
    Poziom 35  
    Maszt wystający poza obrys domu zwiększy ryzyko wyładowania. Nie koniecznie bezpośredniego. Warto by to potwierdzić np metodą "toczącej się kuli". Przy wspomnianych masztach w okolicy wzrost ryzyka (może być) znikomy.

Odnośnie hamowania to w turbinach do kilku kW nie występuje mechaniczny (cierny). Pozostaje zwarcie uzwojeń do siebie (przez rezystor). Łopaty najprościej zdjąć razem z piastą. O ile dobrze pamiętam od czoła jest jedna nakrętka 22 lub 24 i schodzi cały zespół łopat z piastą.
  • #12 20175765
    ATonic
    Poziom 4  
    Na czym ta metoda polega? Nie słysząłem o niej.

Podsumowanie tematu

✨ Różnice między regulatorami MPPT dla paneli solarnych a turbin wiatrowych są znaczące. Panele słoneczne działają jako źródło prądowe, gdzie wydajność zależy od nasłonecznienia, a optymalizacja mocy odbywa się poprzez utrzymanie napięcia blisko napięcia MPP. Z kolei turbiny wiatrowe funkcjonują jako prądnice, gdzie napięcie wzrasta wraz z obrotami, a moc do pobrania zależy od krzywej P(n). W kontrolerach hybrydowych często stosuje się MPPT dla turbin wiatrowych, podczas gdy dla paneli PV używa się PWM. Użytkownicy rozważają zastosowanie regulatorów MPPT do turbin, jednak istnieją obawy dotyczące ich efektywności oraz ryzyka hamowania turbiny przy podłączeniu do regulatorów PWM. Dodatkowo, poruszono kwestie hamowania turbiny oraz uziemienia masztu, co jest istotne dla bezpieczeństwa w przypadku silnych wiatrów i burz.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA