logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką dobrą kartę graficzną do mojego starego komputera?

arthor 24 Sie 2022 23:51 1215 4
REKLAMA
  • #1 20159569
    arthor
    Poziom 2  
    Witam,
    Mój 10-letni komputer nadal daje radę , dlatego chcę go zachować jak najdłużej. Ale ewidentnie grafika jest tu najsłabszym ogniwem. Co najlepiej kupić, żeby wykorzystać max mojego sprzętu i nie kupować bez potrzeby najdroższej karty na rynku?

Płyta: ASUS P8P67 rev 3.1;
    CPU: Intel i7-2600K 3400GHz;
    RAM: 12GB;
    Zasilacz 600W (chyba OCZ);
    Grafika: ASUS NVIDIA GeForce GTS 450 (1GB);
    Dysk systemowy: 250GB SSD (Sandisk);
    4 dyski talerzowe;
    2 monitory i projektor;
    System Win 7 (niedługo pewnie Win 10).

Fajnie jakby karta miała chociaż jedno wyjście DVI/VGA (a najlepiej 2, to bym nie musiał zmieniać monitorów). Projektor jest na hdmi, ale monitory jeszcze na starych złączach.
    Komputer aktualnie wykorzystywany głównie do grania. Syn mi dorasta i niedługo sięgnie po coś więcej niż tylko Minecraft i NFS Underground 2 ;-)
    Sporadycznie wykorzystywany do grafiki - montaż, trochę 3D (Premiere Pro, After Effects, DaVinci, Solidworks, Rhino). (pierwotne przeznaczenie komputera 10 lat temu...)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20159602
    wyczesman
    Poziom 3  
    Ocena: 40
    Z używanych do procesora z 4R/8W powinna wystarczyć HD7970/ GTX680 ( najlepiej z 3GB ) lub za trochę więcej trafić jakiegoś RX470/570/480/580, choć dla tego proca to może być za dużo. Z nowych do tego sprzętu nie kupowałbym nic powyżej RX6500XT/GTX3050 , torchę kosmos dla i7-2600K ( 3.4Ghz ). Przydałoby się ramu dołożyć do 16GB, co dziś jest standardem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20161632
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    A jaki masz budżet? Procesor słabowity na dzisiejsze standardy, przydałoby się coś co go nie będzie obciążać. Gdybyś chciał brać jakieś nowsze karty graficzne to raczej AMD, np. RX 6600 (~1400zł), bo Nvidia używa sporo procesora co w skrajnych sytuacjach mocno przekłada się na wydajność w grach. Ale jak to jest w starszych konstrukcjach, to nie wiem.

O utylizacji CPU u Nvidii i AMD w nowszych kartach:
    https://www.youtube.com/watch?v=JLEIJhunaW8
    https://www.youtube.com/watch?v=G03fzsYUNDU

Dobrym wyborem byłby pewnie RX 570 jak pisał kolega wyżej, jeśli dobrze pogrzebiesz to może uda się nawet kupić jakąś nowszą sztukę - musisz brać pod uwagę że te karty są sprzedawane w dużych ilościach na przestrzeni ostatnich 5 lat, więc można trafić coś 5 letniego albo 2 letniego, pytaj o paragony. Cena około 400-500zł to świetna cena. 4GB powinny Ci wystarczyć. Zaskakująco wydajna karta graficzna, dostępność wysoka. Niestety nie wiem jak poradzi sobie w montażu

Ceny używanych kart od konkurencji są zasadniczo wyższe. Alternatywnie jakiś GTX 970 4GB, ale to są konstrukcje już 8 letnie, bałbym się zarówno o sterowniki (wsparcie) jak i o trwałość tego sprzętu, GTX 1660 praktycznie nie do kupienia, a jeśli już to droga, GTX 1050-1050Ti są bardzo słabe i relatywnie drogie, kiepski wybór. Moim zdaniem tylko ten RX 570 jest sensowny, ewentualnie RX 580/590 ale będą droższe. Wersje bliźniacze (bo to w zasadzie ta sama karta) RX 470-480 będą bardzo stare, moim zdaniem warto unikać.

Więc, podsumowując, szukałbym na Twoim miejscu co nowszej RX 570 4GB w kwocie 400-500zł, bo jak poszukasz czegoś tańszego to będzie strasznie stare, a jak poszukasz czegoś wydajniejszego to będzie dużo droższe. Kupuj od firm i przez allegro (a nie allegro lokalnie), będziesz miał możliwość zwrotu w ciągu 2 tygodni.
  • REKLAMA
  • #4 20162741
    arthor
    Poziom 2  
    Dziękuję Panowie za konkretne i wyczerpujące odpowiedzi.
    W takim razie rozglądam się za RX570/580 4GB. Na szczęście temat nie jest pilny, więc na spokojnie będę szukał dobrej oferty.
    Łudziłem się, że mój procesor jest nadal dobry, BO TO PRZECIEŻ i7! ;-) ale okazuje się, że wiek robi swoje.
    Swoją drogą bardzo często przy używaniu jednego programu na raz, użycie procesora wynosi dokładnie 12,5% (1/8 mocy procesora 8-wątkowego). Tak, jak by wykorzystywał tylko jeden wątek na raz. Czy to normalne? Da się to jakoś przeskoczyć? Czy przejście na Windowsa 10 może poprawić wydajność komputera?
  • #5 20162765
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Jeśli aplikacja jest jednowątkowa, to możliwe że maksuje jeden wątek. Otwórz menadżer urządzeń i zobacz. Windows nie ma znaczenia. Aplikacje jednowątkowe działają na jednym wątku, o ile wiem niebda się tego rozbić na poziomie software, to bylby nqprawdę wielki przełom technologiczny gdyby się dało.

Ale swoją drogą mógłbyś w końcu zaktualizować do Windowsa do wersji 10, poprzednie wersje nie są wspierane od lat. Ale jak chcesz poprawić wydajność, to trzeba już wymieniać sprzęt. Twój i7 długo bronił się jak na czasy w których żyjemy, tzn jeszcze pewnie obsłuży wiele współczesnych gier, ale nam też standardy się zmieniły i dzisiaj 60fps uchodzi za takie sensowne minimum, pewnie pamiętasz czasy jak to było 30 fps : )
REKLAMA