logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monoblock Astra/Hot B: Jak ustawić oscylator dla TVP Polonia i TVP Info?

dominik135 25 Sie 2022 03:40 1509 13
REKLAMA
  • #1 20159644
    dominik135
    Poziom 3  
    Witam wszystkich, mam nowy zestaw monoblock Astra/ Hot B.
    Odbiór mam dobry ,tylko jest pytanie sytuacja jest taka
    Jeśli ustawię w ustawieniach na Disecq (Hot B) oscylator 9500/ 10600, mam TVP Polonia, ale nie ma TVP Info.
    A jeśli ustawie 9750/10600 mam TVP Info, ale brak TVP Polonia....
    Pytanie co ustawić, aby mieć cały zakres 2 programów?
  • REKLAMA
  • #2 20159807
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Transponder ustaw na 10719 V.
  • REKLAMA
  • #3 20159828
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Jaki to dekoder? W ustawieniach DiSEqC przypisać do właściwego portu A-B, lub 1-2 (zależy co tam ma) właściwego satelitę. Oscylatory muszą być 9750/10600
  • #4 20165928
    dominik135
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Jaki to dekoder? W ustawieniach DiSEqC przypisać do właściwego portu A-B, lub 1-2 (zależy co tam ma) właściwego satelitę. Oscylatory muszą być 9750/10600

Porty sa odpowiednie 2 Satelity wchodza poprawnie tylko TVP Polonie lapie na 9500/10600 a TVP INFO lapie na 9750/10600 w tym mam caly dylemat po prostu na Hot B . nie wylapuje wszystkich transponderow bez Dekodera Tuner w SMART TV Panasonic
  • #5 20166113
    LeDy
    Poziom 43  
    Info to 10719V/27500 a Polonia to 11075V/30000. Musisz mieć wpisane złe dane tych transponderów.
  • #6 20166443
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    TV zwykle mają trochę słabsze głowice niz tradycyjne tunery więc albo masz źle ustawiony konwerter/antenę albo masz duże tłumienie po drodze na kablu albo łączeniach jeśli są. Przez zły sygnał głowica nie dostraja się do właściwych częstotliwości transpondera.
    Poza tym problem z listą transponderów tez możliwy, to sprawdź najpierw te ustawienia co podał @LeDy i ustaw właściwie głowicę. Po ustawieniu przeskanuj ponownie satelitę.

Dlaczego masz Astrę jako główny ? Nie lepiej było ustawić centralnie HotBird jako słabszego satelitę ?
  • REKLAMA
  • #7 20166476
    dominik135
    Poziom 3  
    Jako główny w uchu uchwytu mam Hot B . Jako tz zeza mam astre mozliwe że tłumienie kabla gra rolę przy okazji ustawie na TV dany transponder i dopasuje Antenę to powinno pomóc.... prawdopodobnie tak jak prawdopodobnie TVP Polonia musi nadawać z 2 kanałów skoro łapie na 9500/ 10600 i na tym dla mnie na razie niedostępnym transponderze
  • REKLAMA
  • #8 20166504
    LeDy
    Poziom 43  
    dominik135 napisał:
    TVP Polonia musi nadawać z 2 kanałów skoro łapie na 9500/ 10600 i na tym dla mnie na razie niedostępnym transponderze

Nie nadaje na dwóch a na jednym transponderze a parametry jego podałem.
    To nie są transpondery a parametry oscylatorów.
    Parametry obu transponderów ci podałem. To co piszesz ma być ustawione 9750/10600 i nic inaczej. Ustawia się raz i tego nie zmienia a dopiero wtedy się szuka. Kabel na razie zostaw w spokoju.
    Przy ustawieniu 9750/10600 masz Info więc pozostaw tak a transponder Polonii edytuj-ustaw właściwe -przeszukaj.
    Podaj model tego Panasonica.
  • #9 20166514
    dominik135
    Poziom 3  
    Dokładnie tak robię wielokrotnie najpierw miałem jak piszesz (9750/10600) szuka ....wtej opcji mam TVP Info ale BRAK TVP Polonia. Dokładnie jak piszesz ......teraz 2 próba ustawiam (9500/10600) ponownie szukam .....i mam TVP Polonia ale BRAK TVP INFO.....TAK TO WYGLĄDA
  • #10 20166516
    LeDy
    Poziom 43  
    Ty nie pisz jak się bawisz tylko podaj jakie masz parametry transpondera Polonii w TV .Ustawione ma być 9750/1600. Nie inaczej.
    Info to 10719V/27500 a Polonia to 11075V/30000 To są transpondery i to możesz zmieniać.
  • #11 20172357
    wojtek0706
    Poziom 9  
    Ocena: 41
    Czy tak to wygląda u Ciebie?

Monoblock Astra/Hot B: Jak ustawić oscylator dla TVP Polonia i TVP Info?
  • #12 20172398
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Z tego co napisał na początku ma Astra/HotBird, ma na B HotBird czyli odwrotnie.

Tu nawet nie o to chodzi co ma tylko o właściwe ustawienia, @LeDy napisał jaki ma mieć a nie wiadomo jakie ma.
    Pasuje dokładnie wiedzieć jaki jest konwerter i jaki tuner.
    Może być tylko problem z listą transponderów zapisaną w tunerze.

p.s.
    Dla satelit Hotbirda jako słabszego w stosunku do Astry nie jest zalecane być w zezie monoblock.Tu właśnie wychodzi największa wada monoblock w porównaniu do osobnego zeza, nie da sie ustawić dokładnie konwertera w zezie pod satelitę a satelity mają mały dryft położenia w ciągu roku w granicach minimum +/- 1 stopień gdzie w zezie ten dryft już jest większy prawie 2x.
  • #13 20172861
    dominik135
    Poziom 3  
    wojtek0706 napisał:
    Czy tak to wygląda u ciebie

Monoblock Astra/Hot B: Jak ustawić oscylator dla TVP Polonia i TVP Info?

Dokładnie jest w 100% jak na foto Wojtka hot B jest tz centralnie a Astra jest w tz Zezem w ustawieniach też mam ok Scan W Smart Panasonic obejmuje obie satelity tylko w hot B . NIE łapie WSZYSTKICH TRANSPONDERÓW NAPISZE JESZCZE RAZ ......ASTRA 100% ODBIÓR OK .......HOT B . MAM TEZ ODBIÓR TVP POLONIA na ustawieniu ( 9500/10600 -okolo 700 kanałów)Odbiór ok ale BRAK TVP INFO
    ...JAK USTAWIE OSCYLATOR NA ( 9750/10600 - około 890 kanałów). Mam TVP Info. BRAK TVP POLONIA. Jeszcze jedno co ktoś napisał podając mi parametry transpondera na TVP Jak wpiszę ręcznie te parametry lub wybiorę go z listy na wskaźniku poziomu jakości i sygnału BRAK SYGNAŁU .... INACZEJ MÓWIĄC NA HOT B MAM NIE NA WSZYSTKICH TRANSPONDERACH SYGNAŁ...
    Co do kwestii czy mam pozamieniane Porty A/B zdecydowanie mam według producenta konwertera wyznaczone w opisie zgodnie z tym mam w ustawieniach SMART Panasonic w Disecq ustawione i odbierają obie satelity
    prawdopodobnie jest jak któryś kolega napisał słusznie niż kwestia tkwi w na tz sztywno zbudowanym MONOBLOKIEM w porównaniu do osobnego konwertera który jest pod kątem ustawienia elastyczniejszy.... Ostatnia próba by była taka ....wybrać z listy odpowiedni Transponder ...przestawić antenę aż będzie pokrycie sygnału i zobaczyć czy Astra nie ucieknie........ według moich informacji pozycja Hot B. 13ema kilka podpozycji dlatego wybrać transponder który nie ma sygnału i pszestawic antenę aż będzie sygnał to jedyna opcja
    Może mi ktoś powiedzieć jak odczytać na odbieranym aktualnie kanale parametry jego transpondera to bym na odbiorze TVP Polonia odczytał z którego transpondera odbieram
    Lokalizacja POLODNIOWE NIEMCY
  • #14 20172992
    LeDy
    Poziom 43  
    dominik135 napisał:

...JAK USTAWIE OSCYLATOR NA ( 9750/10600 - około 890 kanałów). Mam TVP Info. BRAK TVP POLONIA. Jeszcze jedno co ktoś napisał podając mi parametry transpondera na TVP Jak wpiszę ręcznie te parametry lub wybiorę go z listy na wskaźniku poziomu jakości i sygnału BRAK SYGNAŁU .... INACZEJ MÓWIĄC NA HOT B MAM NIE NA WSZYSTKICH TRANSPONDERACH SYGNAŁ...
    Co do kwestii czy mam pozamieniane Porty A/B zdecydowanie mam według producenta konwertera wyznaczone w opisie zgodnie z tym mam w ustawieniach SMART Panasonic w Disecq ustawione i odbierają obie satelity
    prawdopodobnie jest jak któryś kolega napisał słusznie niż kwestia tkwi w na tz sztywno zbudowanym MONOBLOKIEM w porównaniu do osobnego konwertera który jest pod kątem ustawienia elastyczniejszy.... Ostatnia próba by była taka ....wybrać z listy odpowiedni Transponder ...przestawić antenę aż będzie pokrycie sygnału i zobaczyć czy Astra nie ucieknie........ według moich informacji pozycja Hot B. 13ema kilka podpozycji dlatego wybrać transponder który nie ma sygnału i pszestawic antenę aż będzie sygnał to jedyna opcja
    Może mi ktoś powiedzieć jak odczytać na odbieranym aktualnie kanale parametry jego transpondera to bym na odbiorze TVP Polonia odczytał z którego transpondera odbieram
    Lokalizacja POLODNIOWE NIEMCY

Co ma do tego ZEZ jak Hodbird odbiera z centralnego w uchwycie????
    Powinieneś od samego początku mieć ustawione oscylatory 9750/10600.
    Tylko przy takim ustawieniu zgadzają się dane wszystkich nadawanych transponderów. Co do Polonii to w edycji transpondera, lub dodaniu nowego ustawiasz takie parametry. 11075 V(V-polaryzacja)/(SR)30000/(FEC)3/4( trzy czwarte). Podaj model tego Panasonica.
    Tu wszystkie parametry. https://www.lyngsat.com/Hotbird-13B-13C-13E.html
    Dla testu włącz program z Hotbirda i jak działa to zakryj ręką, czapką konwerter czy zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem programów TVP Polonia i TVP Info przy użyciu zestawu monoblock Astra/Hot B. Ustawił oscylatory na 9500/10600, co pozwala na odbiór TVP Polonia, ale nie TVP Info. Z kolei ustawienie 9750/10600 umożliwia odbiór TVP Info, ale brak sygnału dla TVP Polonia. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby skonfigurować transpondery na odpowiednie parametry: TVP Info na 10719V/27500 oraz TVP Polonia na 11075V/30000. Wskazują również na możliwość problemów z jakością sygnału, ustawieniem konwertera lub kabli. Użytkownik posiada tuner w telewizorze Smart Panasonic, co może wpływać na jakość odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA