Witam wszystkich,
Jakiś czas temu składałem komputer z niżej wymienionych części (Aktualna specyfikacja). Wszystkie są nowe poza zasilaczem i dyskami, które są wzięte z mojego wcześniejszego, 5-letniego komputera (Specyfikacja starej platformy).
Nowa platforma od strony technicznej działa bez zarzutu, jednak po uruchomieniu komputera przez około 5 minut, wydaje on dosyć słyszalny, ciągły stukot. Po 5 minutach, dźwięk ustaje. Przykładając ucho wydaje się, że dochodzi on z zasilacza. Dodam, że w starym komputerze tego problemu nie było. Myślałem, że jest to po prostu zajechany wentylator, ale dlaczego problem pojawił się dopiero na nowej platformie i utrzymuje się on tylko przez 5 minut od uruchomienia? Obawiam się, że dźwięk powoduje elektronika, a o elektronice nie wiem nic. Czy ktoś wie co może powodować ten dźwięk, albo chociaż czy zasilaczowi grozi jakaś usterka?
Aktualna specyfikacja:
Płyta główna: ASUS Prime B660M-A D4
Procesor: Intel Core i5-12400f
RAM: Adata XPG Gammix D10 DDR4 16GB 3200MHz CL16
Grafika: PowerColor Radeon RX 6600XT Fighter
Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 500W
Dyski: Toshiba P300 1TB i Adata SU800 128GB
Specyfikacja starej platformy:
Płyta główna: ASRock 970m Pro3
Procesor: AMD FX-8350
RAM: Patriot Viper DDR3 8GB 1866 MHz CL10
Grafika: ASUS GTX 1050 Ti Phoenix
Jakiś czas temu składałem komputer z niżej wymienionych części (Aktualna specyfikacja). Wszystkie są nowe poza zasilaczem i dyskami, które są wzięte z mojego wcześniejszego, 5-letniego komputera (Specyfikacja starej platformy).
Nowa platforma od strony technicznej działa bez zarzutu, jednak po uruchomieniu komputera przez około 5 minut, wydaje on dosyć słyszalny, ciągły stukot. Po 5 minutach, dźwięk ustaje. Przykładając ucho wydaje się, że dochodzi on z zasilacza. Dodam, że w starym komputerze tego problemu nie było. Myślałem, że jest to po prostu zajechany wentylator, ale dlaczego problem pojawił się dopiero na nowej platformie i utrzymuje się on tylko przez 5 minut od uruchomienia? Obawiam się, że dźwięk powoduje elektronika, a o elektronice nie wiem nic. Czy ktoś wie co może powodować ten dźwięk, albo chociaż czy zasilaczowi grozi jakaś usterka?
Aktualna specyfikacja:
Płyta główna: ASUS Prime B660M-A D4
Procesor: Intel Core i5-12400f
RAM: Adata XPG Gammix D10 DDR4 16GB 3200MHz CL16
Grafika: PowerColor Radeon RX 6600XT Fighter
Specyfikacja starej platformy:
Płyta główna: ASRock 970m Pro3
Procesor: AMD FX-8350
RAM: Patriot Viper DDR3 8GB 1866 MHz CL10
Grafika: ASUS GTX 1050 Ti Phoenix
. Pamiętaj, żeby przy dotykaniu elektroniki nie dotykać palcami układów i elementów na płytach. Najlepiej wcześniej się "rozładować" z ładunków np. dotykając metalowego kaloryfera.