logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dziwne stukanie z zasilacza przy uruchamianiu

leni805 27 Sie 2022 18:31 1215 11
  • #1 20163596
    leni805
    Poziom 4  
    Witam wszystkich,
    Jakiś czas temu składałem komputer z niżej wymienionych części (Aktualna specyfikacja). Wszystkie są nowe poza zasilaczem i dyskami, które są wzięte z mojego wcześniejszego, 5-letniego komputera (Specyfikacja starej platformy).
    Nowa platforma od strony technicznej działa bez zarzutu, jednak po uruchomieniu komputera przez około 5 minut, wydaje on dosyć słyszalny, ciągły stukot. Po 5 minutach, dźwięk ustaje. Przykładając ucho wydaje się, że dochodzi on z zasilacza. Dodam, że w starym komputerze tego problemu nie było. Myślałem, że jest to po prostu zajechany wentylator, ale dlaczego problem pojawił się dopiero na nowej platformie i utrzymuje się on tylko przez 5 minut od uruchomienia? Obawiam się, że dźwięk powoduje elektronika, a o elektronice nie wiem nic. Czy ktoś wie co może powodować ten dźwięk, albo chociaż czy zasilaczowi grozi jakaś usterka?

Aktualna specyfikacja:
    Płyta główna: ASUS Prime B660M-A D4
    Procesor: Intel Core i5-12400f
    RAM: Adata XPG Gammix D10 DDR4 16GB 3200MHz CL16
    Grafika: PowerColor Radeon RX 6600XT Fighter
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 500W
    Dyski: Toshiba P300 1TB i Adata SU800 128GB

Specyfikacja starej platformy:
    Płyta główna: ASRock 970m Pro3
    Procesor: AMD FX-8350
    RAM: Patriot Viper DDR3 8GB 1866 MHz CL10
    Grafika: ASUS GTX 1050 Ti Phoenix
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 500W
    Dyski: Toshiba P300 1TB i Adata SU800 128GB
  • #2 20163617
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    leni805 napisał:
    jednak po uruchomieniu komputera przez około 5 minut, wydaje on dosyć słyszalny, ciągły stukot. Po 5 minutach, dźwięk ustaje.

Witam, czy na pewno jest to stukot a nie piszczenie? Najlepiej by było nagranie tego dźwięku i umieszczeniu go pod postem.
  • #3 20163640
    leni805
    Poziom 4  
    gorki73 napisał:
    Witam, czy na pewno jest to stukot a nie piszczenie? Najlepiej by było nagranie tego dźwięku i umieszczeniu go pod postem.

Ewidentnie jest to stukot, film załączam poniżej.

• Pomocny post
    #4 20163649
    gorki73
    Poziom 39  
    Z tego co słyszę to jest takie miękkie stukanie, całkiem inne jak w przypadku włączania wzmacniacza audio do sieci., w którym słychać przekaźnik.
  • Pomocny post
    #5 20163704
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Może niedokręcony wentylator lub niedokręcony element z wentylatorem ?
  • #6 20163710
    leni805
    Poziom 4  
    modziul napisał:
    Może niedokręcony wentylator lub niedokręcony element z wentylatorem ?

Dźwięk napewno wydobywa się z zasilacza. Jeżeli jest to wina jakiegoś wentylatora to wlaśnie tego w zasilaczu. Nic przy nim nie majstrowałem, po prostu wyciągnąłem ze starej i zamontowałem w nowej budzie. Wątpie żeby było coś niedokręcone, chyba że jakoś się samo poluzowało.
  • Pomocny post
    #7 20163721
    gorki73
    Poziom 39  
    Wymontuj zasilacz i sprawdź potrząsając go lekko, czy nic w nim nie goni. Możesz po zdemontowaniu kratki ochraniającej pokręcić go palcami w celu sprawdzenia czy nie ma bicia na boki i nie ma luzu
  • #8 20163731
    leni805
    Poziom 4  
    gorki73 napisał:
    Wymontuj zasilacz i sprawdź potrząsając go lekko, czy nic w nim nie goni. Możesz po zdemontowaniu kratki ochraniającej pokręcić go palcami w celu sprawdzenia czy nie ma bicia na boki i nie ma luzu

Jutro będe miał możliwość to tak zrobie, zwrócić jeszcze na coś uwagę/sprawdzić?
  • Pomocny post
    #9 20163732
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Możliwe że wibracje z zasilacza przenoszone są na jakieś luźne elementy. Po nagrzaniu luzy się zmniejszają i przestaje hałasować. Trzeba szukać.
  • #10 20163749
    leni805
    Poziom 4  
    modziul napisał:
    Możliwe że wibracje z zasilacza przenoszone są na jakieś luźne elementy. Po nagrzaniu luzy się zmniejszają i przestaje hałasować. Trzeba szukać.

Nawet o tym nie pomyślałem, a w sumie chyba jedyne sensowne wytłumaczenie dlaczego dźwięk po chwili ustaje. Dodam, że było to moje pierwsze samodzielne składanie komputera i starałem się niczego nie wkręcać na siłę w obawie o uszkodzenie czegoś. Wygląda na to że wszystko sie klei i ma sens, raczej mogę stwierdzić, że to jakaś luźna śrubka jest winowajcą. Teraz pozostaje mi jej poszukać.
    Czy uda mi się ją znaleźć to już inna sprawa, ale i tak każdemu dziękuje za pomoc i poświęcony czas, temat zamykam.
  • #11 20163754
    leni805
    Poziom 4  
    Pozostaje znalezienie luzu.
  • Pomocny post
    #12 20163758
    gorki73
    Poziom 39  
    leni805 napisał:
    Dodam, że było to moje pierwsze samodzielne składanie komputera i starałem się niczego nie wkręcać na siłę w obawie o uszkodzenie czegoś.

No bardzo dobre podejście, tak trzymać :spoko: . Pamiętaj, żeby przy dotykaniu elektroniki nie dotykać palcami układów i elementów na płytach. Najlepiej wcześniej się "rozładować" z ładunków np. dotykając metalowego kaloryfera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnym stukotem wydobywającym się z zasilacza podczas uruchamiania nowo złożonego komputera. Po pięciu minutach dźwięk ustaje, co sugeruje, że może to być związane z wibracjami lub luźnymi elementami wewnątrz zasilacza. Użytkownik podejrzewa, że problem nie występował w starym komputerze, z którego zasilacz został przeniesiony. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wentylatora, luźnych elementów oraz wibracji, które mogą być przenoszone na inne części obudowy. Użytkownik planuje dokładnie zbadać zasilacz w celu zidentyfikowania źródła hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA