logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa głębinowa, przygasanie, wyłączanie-incydent

Weronika19 27 Sie 2022 21:20 630 6
REKLAMA
  • #1 20163820
    Weronika19
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Cześć Ekspertom :)

Mam studnię głębinową, siedzi w niej pompa omnigena na 400V 2.2kw ( mogę sprawdzić dokładne dane modelu, jeśli to konieczne) i służy do nawadniania ogrodu.

Taką sytuację miałam, że byłam na polu, woda przestała lecieć, więc biegiem do ''centralki'' którą widać na zdjęciu, po chwili pompa się włączyła i tłoczyła wodę dalej- bez mojej ingerencji. W tym samym czasie, jak się później dowiedziałam, mamie zaczął przez chwilę trochę dziwnie chodzić mikser- myślała, że się psuje, ale po chwili ustąpiło.

I teraz moje pytanie: czy powodem mógł być np. sąsiad... bo akurat w tym czasie, co mi wyłączyło pompę, uruchamiał jakąś pilarkę, krajzegę czy coś w ten deseń- na słuch to stwierdzam :) Zbiegło się to wszystko w czasie w każdym razie, a ja nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Z wyjmowaniem pompy jest sporo zachodu... Wolałabym tego uniknąć, ale jak będzie trzeba....

W każdym razie: czy te zabezpieczenia co mam ( wiem tylko o zabezpieczeniu przed zanikiem fazy) działają tak, że załączają się ponownie w momencie jak już wszystko jest ok?

Czy powodem takiego stanu rzeczy mogł być brak wody? Przeciążenie pompy? Chociaż nie sądzę, bo wtedy chyba dalej byłby ten problem...

Zignorować to, do ewentualnego kolejnego epizodu? tylko, że trudno mi tak będzie stać i pilnować, czy pracuje...

Dodam, że od jakiegoś zaczęłem używać inżektora w celu podawania nawozów... pompa musi tłoczyć pod większym ciśnieniem... może się przegrzewa?

Pompa głębinowa, przygasanie, wyłączanie-incydent
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20163835
    Weronika19
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Przerwy nie było, przynajmniej w domu, tylko mikser przymulił...My mamy jakoś tak, że jak nie ma fazy (a czasem się zdarza) to w domu może wszystko działać, a np. w budynkach inwentarskich nie ma 400V i nie działa wtedy np. schładzalnik na mleko albo ta pompa od głębinówki.

Jakie ja mam tam zabezpieczenia, oprócz tego przed zanikiem fazy?

Dodam, że jesteśmy ostatnim domem na linii... podobno ma to jakieś znaczenie, odnośnie stabilności... ale nigdy nie doświadczyłam z tego powodu problemów
  • REKLAMA
  • #5 20163935
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Do sprawdzenia rozdzielnica, albo co również bardzo podobne (gospodarstwo na końcu linii) - sąsiad załączając krajzege czy inne sprzęt spowodował spadek napięcia, który wychwycił CZF i rozłączył stycznik. Napięcie się potem podniosło i wszystko wrocilo do normy. Najlepiej byłoby założyć rejestrator na jakiś czas i poprosić sąsiada o "intensywne" użytkowanie sprzętu ;)
  • REKLAMA
  • #6 20164110
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Shadowix napisał:
    Najlepiej byłoby założyć rejestrator na jakiś czas
    Albo chociaż zmierzyć IPZ.
  • #7 20164868
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Na załączonej fotce widzimy wyłącznik silnikowy PKZM o zakresie 0-6,3A
    może on był powodem przerwy w pracy owej pompy głębinowej .Tym bardziej
    że pisze Pani iż jest w końcu linii zasilającej, chwilowa asymetria mogła być też
    wychwycona przez tenże wyłącznik i stąd jego możliwe zadziałanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą głębinową Omnigena 400V 2.2kW, która przestała działać podczas nawadniania ogrodu. Po chwili pompa samoczynnie się włączyła, co zbiegło się w czasie z uruchomieniem sprzętu przez sąsiada, co mogło spowodować chwilowy spadek napięcia. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemu oraz zabezpieczeniami, które posiada, w tym zabezpieczeniem przed zanikiem fazy. W odpowiedziach sugerowane są kontrole rozdzielnicy oraz pomiar parametrów elektrycznych, a także możliwość zainstalowania rejestratora do monitorowania napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA