logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego po formatowaniu nie można uruchomić dysku ST4000VX007?

Athread2 29 Sie 2022 19:34 678 12
REKLAMA
  • #1 20166756
    Athread2
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, formatowałem dysk programem Hard Disk Low Level Format Tool i teraz nie wiem czemu nie mogę zainicjować dysku na żadnym z komputerów. Co mogę w takim przypadku zrobić? Komunikat z menadzera dysków:

Dlaczego po formatowaniu nie można uruchomić dysku ST4000VX007?
    I z programu HDD LOW LEVER dysku zablokowany przed zapisaem:
    Dlaczego po formatowaniu nie można uruchomić dysku ST4000VX007?

Co można teraz z tym faktem zrobić, żeby móc użyć dysku ponownie?
  • REKLAMA
  • #3 20166774
    Athread2
    Poziom 9  
    @dt1 Tak to ten dysk.

Właśnie CrystalDiscInfo go nie wykrywa.
  • #4 20166830
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Pomijając to, że współczesnym dyskom nie robi się low level format - jaki był powód wykonywania tej czynności? Jakieś wcześniejsze problemy z tym dyskiem?

To dosyć awaryjne dyski, aktualna sytuacja wskazuje, że może być on dość mocno uszkodzony (uszkodzenia powierzchni). Ale to tylko zgadywanie. Czy wcześniej używane narzędzie nadal ten dysk wykrywa i czy w zakładce S.M.A.R.T. są jakiekolwiek informacje?

Czy podczas pracy dysk wydaje charakterystyczne dźwięki - zgrzyty, stukanie?
  • REKLAMA
  • #5 20166865
    Athread2
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Pomijając to, że współczesnym dyskom nie robi się low level format - jaki był powód wykonywania tej czynności? Jakieś wcześniejsze problemy z tym dyskiem?

Celem bylo zerowanie danych, zeby nie dalo sie ich przywrocic, bo dysk zwrocilem do sprzedajacego i teraz od niego dostaje screeny jak wyglada sytuacja.

dt1 napisał:
    Czy wcześniej używane narzędzie nadal ten dysk wykrywa i czy w zakładce S.M.A.R.T. są jakiekolwiek informacje?

Tak, wykrywa: Dlaczego po formatowaniu nie można uruchomić dysku ST4000VX007?

dt1 napisał:
    Czy podczas pracy dysk wydaje charakterystyczne dźwięki - zgrzyty, stukanie?

Nie, dziala normalnie.
  • #6 20166872
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Skoro dysk zwróciłeś do sprzedawcy to tym lepiej, bo prawdopodobnie jest dość mocno uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #7 20166899
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    Jak ten dysk jest widziany przez MHDD?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 20166904
    Athread2
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Skoro dysk zwróciłeś do sprzedawcy to tym lepiej, bo prawdopodobnie jest dość mocno uszkodzony.

Tylko pytanie, czy da sie cos z tym uszkodzeniem zrobic, bo zebym dostal zwrot pieniedzy musi byc sprawny. A problem z nim jest chyba przez to, ze doszlo do niewlasciwego formatowania programem Hard Disk Low Level Format Tool .
  • REKLAMA
  • #9 20167084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20167107
    Athread2
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Jak ten dysk jest widziany przez MHDD?

Teraz nie powiem, musialbym napisac do sprzedawcy.
    RitterX napisał:
    Pod Linux-em sprawdziłem go za pomocą smartctl i otrzymałem pełen raport SMART. Następnie pod gdisk wyświetliłem zawartość partycji i program zidentyfikował nieusuniętą partycję Windows. Po jej usunięciu i zapisaniu nowej konfiguracji na dysku oraz restarcie dysk został wykryty przez program narzędziowy do dysków pod Windows-ami i można było zobaczyć dane ze SMART.
    Oba programy pod Linux-a są dostępne w dystrybucjach typu LIVE.

Czyli rozumiem, że muszę pobrać np. linux ubuntu i zainstalować program smartctl? Jakie komendy musiałbym dokładnie zastosować, bo jestem laikiem jeżeli chodzi o linux. Więc prosiłbym o szczegółową informację.
  • #11 20167252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20167518
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    Athread2 napisał:
    musialbym napisac do sprzedawcy.
    - zaproś go do tego wątku, bo jak się będziemy bawić w głuchy telefon, rozwiązanie problemu może zająć tygodnie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 20169563
    Athread2
    Poziom 9  
    Sprzedający zwrócił mi połowę za dysk, więc temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem Seagate ST4000VX007, który nie był wykrywany po formatowaniu za pomocą programu Hard Disk Low Level Format Tool. Po próbie użycia narzędzia CrystalDiskInfo, dysk nie został wykryty, co sugerowało możliwe uszkodzenie. Użytkownik zwrócił dysk sprzedawcy, a w międzyczasie uzyskał porady dotyczące użycia systemu Linux i narzędzi takich jak smartctl oraz gdisk do diagnostyki i potencjalnego odzyskania funkcjonalności dysku. Ostatecznie sprzedawca zwrócił połowę kosztów dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA