logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Walkman Sony WM-FX493 Mechanizm nie wyczuwa pozycji aktualnie wybranej funkcji

michodzi 29 Sie 2022 19:43 414 2
REKLAMA
  • #1 20166772
    michodzi
    Poziom 2  
    Kupiłem niedawno Sony WM-FX493.

Sprzedawca poinformował mnie, że kaseta nie idzie, i to jest prawda.
    Okazało się, że problemem nie jest pasek klinowy, ale mechanizm zmiany trybu gry i operowania kasetą. Z tego, co zauważyłem, system działa na zasadzie wyczuwania położenia zębatek. Mechanizm przerzuca na guziku ustawienia (żeby urządzenie wyczuwało, co aktualnie robi), ale nie wykrywa kilku położeń. Wykrywa tylko REW. Lekko i na chwilę lub czasem FF. Natomiast najważniejszego położenia nie wykrywa w ogóle, skacze tyko po przełączniku do momentu, aż urządzenie albo wciągnie kasetę, albo się wyłączy się samo. Radio działa bez zarzutu. Wszystkie inne funkcje są sprawne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20166826
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Witam. Może się przydać instrukcja serwisowa do niego. Za wykrywanie funkcji mechanizmu odpowiedzialny jest 4 pozycyjny przełącznik suwakowy "S601". Może po prostu przy wymianie paska suwak spadł z wodzika.

https://elektrotanya.com/sony_wm-fx491_fx491st_fx493_fx493st_ver1.1_sm.pdf/download.html
  • #3 20168700
    michodzi
    Poziom 2  
    @jurand87sca Tak, po raz pierwszy, jak go rozebrałem, to suwak nie był na miejscu. Później, gdy założyłem na ten widelczyk, to funkcje przeskakiwały tak ,jak opisałem. Tylko FF i REW działają, a playback w jedną i drugą stronę nie działa.
REKLAMA