logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Epson L365 - Drukowanie tylko czarnym tuszem (co wlać do pozostałych zbiorników z tuszem)

MisiekDPx 29 Sie 2022 23:58 774 5
REKLAMA
  • #1 20167230
    MisiekDPx
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Hej,
    mam drukarkę Epson L365 (model z zestawem CISS). Drukarkę chcę "przerobić" na drukowanie tylko czarno-białych dokumentów, w związku z czym kolorowych tuszów chciałbym nie dolewać (tylko czarny). Mam zatem kilka pytań:
    1. Słyszałem, że drukarki Epson muszą mieć wszystkie tusze - dlaczego zatem? Czy chodzi o to, że uszkodzi się głowica, gdy w jakichś dyszach nie będzie cieczy, czy może chodzi o pompkę, która zamiast zaciągać tusz będzie zaciągać powietrze zamiast atramentu z dysz, które są puste?
    2. Jaką ciecz wlać do trzech zbiorników, w których jest kolor? Mam do dyspozycji: wodę destylowaną, alkohol izopropylowy 99,99% oraz płyn do udrażniania Cleanser INK Plus Strong. Nie chciałbym też by głowice uległy zatkaniu, zatem rozmyślam, by ciesz w tych 3 zbiornikach zawierała płyn do udrażniania, jednak posiadam raczej bardzo mocny rodzaj płynu do udrażniania i nie wiem czy taki płyn może stać w głowicy np. z rok? W jakich proporcjach pomieszać dane płyny?

Byłbym wdzięczny za pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20168385
    MisiekDPx
    Poziom 11  
    dr.master napisał:
    Ja bym dał płyn do udrażniania i kilka kropel atramentu danego koloru. Nic się nie stanie jak będzie stać nawet rok ;)
    Tak myślisz? 😀 Czytałem właśnie, że Epsony mają podobno bardzo wrażliwe dysze i są one nawet podobno jakoś przyklejane na kleju (piezoelektryki). To też się zastanawiam właśnie czy to bezpieczne :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20168453
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 917
    Wszędzie tak piszą że są bardzo delikatne.
    Ja przećwiczyłem setki brotherów w ten sposób i nic złego im się nie stało.
    Z drugiej strony koszt kompletu zamiennych tuszy kosztuje 50zł.
    Jeśli masz się bać to nie warto chyba zamartwiać się za 50zł ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20169979
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    Jak nie używasz kolorów to pełne zbiorniki z kolorem starczą ci na 10lat. Ja bym wlał mleko :).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20216781
    MisiekDPx
    Poziom 11  
    Rozwiązaniem jest wlanie płynu do udrażniania głowic.
REKLAMA