logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić?

Pawitkow 30 Sie 2022 11:32 846 10
REKLAMA
  • #1 20167665
    Pawitkow
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Z góry przepraszam jeżeli zamieściłem coś źle. To mój pierwszy temat na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Posiadam opisaną pralkę Bosch, która zatrzymuje się w trakcie prania. Rozebrałem wkład i jest okopcony jak widać na zdjęciu. Bardzo proszę o informację gdzie można taki nabyć. Z góry dziękuję za pomoc!
    Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić? Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić? Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić? Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20167748
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    Witam

Mało precezyjnie opisałeś co się dzieje, zatrzymuje się podczas prania ale co silnik przestaje pracowac czy wyłącza się całkowicie, gaśnie ?
    Pralka ma wyświetlacz?
    To okopcenie to jest pył , można moduł oczyścić, jest to pył węglowy ze szczotek od silnika.
  • #3 20167799
    Pawitkow
    Poziom 4  
    Witam,

Pralka całkowicie się zatrzymuje i gasną kontrolki. Może jestem w błędzie, ale zakładam, że gdyby to był pył ze szczotek to byłby rozłożony równomiernie na całej powierzchni, a tutaj wystepuje tylko w jednym miejscu. Dla mnie wygląda to jak efekt jakiegoś zwarcia/przegrzania w tym konkretnym miejscu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20167854
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    Witam

Trzeba zmierzyć czy nie ginie napiecie na stabiliztorze 78M05 , możliwe uszkodzenia TNY264GN nie wiem czy masz jakies pojęcie i czy masz miernik i potrafisz wykonywac pomiary?
    Załączniki:
    • Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić? 1700354600_1661851796.jpg (235.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20167856
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Zanim postawisz diagnozę postaraj się o jakiś miernik aby sprawdzić czy do modułu dociera 240VAC wtedy kiedy to się stanie a to wymaga przygotowania się do pomiaru i pralki też bo zanim prąd dotrze do modułu musi przelecieć .......przez przewód zasilający, który może mieć taką przypadłość ze dostaje..... przerwy ,która po jakimś czasie znika i wtedy jest ok, bo takie robi wrażenie.
    Jest też gniazdko, które nie wiadomo w jakim jest stanie podobnie jak instalacja w pomieszczeniu.
    Pralka wymaga zasilania o odpowiednich parametrach , to nie telewizor działający od ? 90VAC i wyżej.
    Oczywiście ze nie wykluczam modułu że coś mu dolega ale zaczynaj od podstawy by nie szukać dziury w całym.
  • #6 20167919
    Pawitkow
    Poziom 4  
    @Telo dziękuję za wskazówki!

Mam miernik, ale niestety nie jestem w stanie wykonać pomiarów. Posiadam tylko podstawową wiedzę w zakresie posługiwania się tym urządzeniem.
    Orientujesz się czy jest jakiś punkt, który wykonuje takie usługi odpłatnie? Ewentualnie gdzie mogę zakupić moduł, który mógłbym wymienić w całości? Na TNY264GN widzę 7 nóżek więc zakładam, że nawet gdybym zlokalizował uszkodzenie tam to wylutowanie i ponowne wlutowanie byłoby dla mnie niewykonalne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20168013
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Podaj E numer pralki lub zamieść zdjęcie tabliczki znamionowej urządzenia. Nowy moduł będzie dość drogi i tylko i wyłącznie opłacalna będzie naprawa oryginalnego. Poszukaj u siebie lokalnego serwisu napraw AGD zajmującego się naprawą elektroniki a jeżeli nikogo takiego nie znajdziesz to jest tutaj na forum użytkownik, który naprawia elektronikę wysyłkowo.
  • Pomocny post
    #8 20168020
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    Pawitkow napisał:
    Może jestem w błędzie, ale zakładam, że gdyby to był pył ze szczotek to byłby rozłożony równomiernie na całej powierzchni,

To jesteś właśnie w bardzo dużym błędzie. Odziałowuje tu coś takiego jak elektrostatyka.

Pawitkow napisał:
    Ewentualnie gdzie mogę zakupić moduł, który mógłbym wymienić w całości?

Choćby w Boschu, ale tanio nie bedzie
    https://www.bosch-home.pl/sklep/00668781#/Tabs=section-fitsappliance/

Moduly się naprawia, ale wpierw należało by wykonać podstawową diagnostykę i ustalić co rzeczywiście jest przyczyną.
    Jesli sam nie potrafisz szukaj dobrego serwisu, któy rónież zajmuje się naprawą modułów. Jeśli rzeczywiście moduł będzie do naprawy to najpewniej wyjdzie Cię to połowę tego co zakup nowego z usługą w domu.
  • #9 20168037
    Pawitkow
    Poziom 4  
    @Kenworth 18
    Poniżej na zdjeciu nr E. Gdzie mogę znaleźć ewentualnie namiary na tego użytkownika jezeli nie uda mi się znaleźć nic lokalnie?

Bosch WAE20160PL - zatrzymuje się podczas prania, okopcony wkład - gdzie kupić?
  • #11 20172554
    Pawitkow
    Poziom 4  
    @Telo
    Wymieniłem TNY264GN i praleczka lata jak ta lala. Dziękuję Ci bardzo!
    Łączny koszt 8,76 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WAE20160PL, która zatrzymuje się podczas prania, a kontrolki gasną. Po rozebraniu wkładu zauważono okopcenie, co sugeruje możliwe zwarcie lub przegrzanie. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie napięcia na stabilizatorze 78M05 oraz ewentualne uszkodzenia komponentu TNY264GN. Wskazano również na konieczność diagnostyki, aby ustalić przyczynę problemu. Użytkownik z miernikiem, ale z ograniczoną wiedzą, pytał o lokalne serwisy naprawcze oraz możliwość zakupu nowego modułu. Ostatecznie wymiana TNY264GN rozwiązała problem, a koszt naprawy wyniósł 8,76 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA