logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups FBB 14500 - Co zrobić gdy młynek zatrzyma się po zalaniu wodą?

lukasz12345678910 01 Wrz 2022 21:20 2034 3
REKLAMA
  • #1 20171305
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 484
    Witam. Żona poprosiła mnie o to żeby popatrzeć do ekspresu który użytkują w pracy. Jest to Krups Fbb 14500. Prawdopodobnie przez przypadek ktoś wlał wodę do pojemnika z kawą. Są obok siebie. Młynek był caly zaklejony kawa. W łopatkach które wyrzucają kawę była zbita na kamień. Wyczyściłem to. Wydmuchałem powietrzem z kompresora złożyłem z powrotem i nie ma poprawy. Silnik działa, żarna się kręcą tylko
    Kawy nie ubywa. Młynek mieli ja sam w sobie a nie wysypuje się do zaparzacza. Żarna są stalowe, nie są ładne błyszczące tylko złapała je korozja. Kawa klei się do nich. I pytane mam takie czy trzeba wymienić cały młynek czy można go rozebrać do końca. W sensie wyjąć żarna. Z tego co zauważyłem wewnętrzne zarno jest przykręcane. Tylko czy ktoś to kiedyś rozkręcił. Młynek jak na zdjęciu. Krups FBB 14500 - Co zrobić gdy młynek zatrzyma się po zalaniu wodą?
  • REKLAMA
  • #2 20172199
    oluskloc
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    lukasz12345678910 napisał:
    I pytane mam takie czy trzeba wymienić cały młynek czy można go rozebrać do końca. W sensie wyjąć żarna. Z tego co zauważyłem wewnętrzne zarno jest przykręcane. Tylko czy ktoś to kiedyś rozkręcił. Młynek jak na zdjęciu.

Tak młynek można rozebrać całkowicie i oczyscić, najprawdopodbniej zapchał się kawa (wbrew pozorom w środku mieści się sporo kawy i nawet suche ale oleiste ziarna potrafią go zakleić). Tylko potem trzeba pamiętać o odpowiedniej regulacji szczeliny na młynku, tam powinny być oznaczenia na tym pierścieniu od regulacji wielkości ziarna można dać o ząbek albo dwa ciaśniej bo z czasem jak młynek się zużywa to i szczelina rośnie, ekspres parzy słabszą kawę wtedy.

A i prawidłowy model ekspresu to EA8.... ale w tym przypadku nie ma to znaczenia, młynki sa bardzo podobne jak nie takie same.

Żarna są stalowe, nie są ładne błyszczące tylko złapała je korozja. Kawa klei się do nich.

Ja bym po wyjęciu wyszczotkował szczotką metalową i wyczyścił kawę z zakamarków.
  • REKLAMA
  • #3 20172859
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 484
    Dziś podszedłem do tematu jeszcze raz i faktycznie można młynek do ostatniej śrubki rozebrać. Zewnętrzne żarno odkręcamy w prawo do oporu, najlepiej zaznaczyć położenie względem białego pierścienia. Potem wyjmujemy. Wewnętrzne odkręciłem nasadka 21 w prawo (lewy gwint). Mozna wszystko wyczyścić i przesmarowac. Ja osobiście je wypiaskowalem delikatnie po oklejeniu plastiku. Młynek działa elegancko.
  • #4 20173354
    oluskloc
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Młynek działa elegancko.

Cieszę się, że działa. Ja swój też musiałem raz wyczyścić, zapchał się bez powodu do tego stopnia że się zatrzymał. Po wyczyszczeniu śmiga aż miło.
REKLAMA