logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieuzasadniony pobór prądu przy odłączonym domu, licznik Norax 3

haiaw 05 Wrz 2022 12:34 3780 12
REKLAMA
  • #1 20175909
    haiaw
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć,

Mam duży problem ze wskazaniami licznika Norax 3. Nie mogę zaobserwować nieprawidłowości stojąc przed licznikiem i wpatrując się w aktualny odczyt, który jest jakieś 45-60 wat w zależności od tego ile światła podłączę, ale jest na liczniku wskazanie maksymalne zużycie w ciągu ostatnich 15 minut i tam się potrafi pojawić 10kWh przy samych żarówkach.. Udało mi się jednak chyba odseparować dom od problemu, bo kiedy odłączam dom - cała skrzynka w domu wyłączona, a zostawiam włączony licznik Norax w ulicy, to rano przychodzę i widzę 35kWh zużycia. A więc możliwości są dwie - popsuty licznik albo jakiś kret przegryzł przewód pod kostką brukową ?? Zorientowałem się dopiero jak dostałem spory rachunek na prąd. Oczywiście licznik będzie badany laboratoryjnie, dostanę nowy aby wyeliminować kwestię licznika.

Moje pytanie jest, czy da się jakoś bez odkopywania przewodu spod kostki brukowej, sprawdzić, czy istnieją jakieś przebicia w tym przewodzie ? Elektryk pewno może mieć dostęp do tego co moje, czyli do skrzynki w domu, bo licznik w ulicy jest własnością PGE i tam grzebać pewno nie wolno a same PGE nie będzie zainteresowane analizą stanu przewodu na mojej posesji.

Podkreślam, że nabija się prąd w czasie, kiedy w domu jest wyłączony główny bezpiecznik i nie ma prądu ani w gniazdkach ani w żarówkach, bo tak na noc zostawiłem dom. Patrząc na bieżące wskazania nie widzę nieprawidłowości ale nie stoję godzinami przy liczniku, co najwyżej 5-10 minut. W związku z tym, czy jak przewód ma uszkodzenie, to mógłby on pobierać sam ten prąd w sposób losowy a nie ciągły i dlatego nie mogę tego na bieżąco zaobserwować ? Czy bardziej wskazuje to na problem z licznikiem..
  • REKLAMA
  • #2 20175960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20176735
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6573
    haiaw napisał:
    W związku z tym, czy jak przewód ma uszkodzenie, to mógłby on pobierać sam ten prąd w sposób losowy a nie ciągły i dlatego nie mogę tego na bieżąco zaobserwować ?
    Może tak być, uszkodzony kabel może pobierać energię w sposób przypadkowy. Miejsce uszkodzenia się nagrzewa, wysycha i prąd przestaje płynąć, potem znów wchodzi wilgoć i proces się powtarza.
    wenesa napisał:
    co by się stało gdyby wyłączyć bezpieczniki tuż za licznikiem w skrzynce.
    O ile takie są. Nie każdy operator je stosuje, a jeśli już, to od niedawna. Z reguły są tylko zabezpieczenia przedlicznikowe.
    wenesa napisał:
    jeżeli masz przebicie w ziemi to powinny Ci wyłazić dżdżownice.
    Nie przesadzaj, dżdżownice nie operują na głębokości prawidłowo ułożonego kabla.

haiaw napisał:
    jest na liczniku wskazanie maksymalne zużycie w ciągu ostatnich 15 minut i tam się potrafi pojawić 10kWh przy samych żarówkach.
    To nie jest maksymalna moc z ostatnich 15 minut. To jest moc maksymalna z ostatniego okresu rozliczeniowego, czyli np. dwóch miesięcy.

haiaw napisał:
    Oczywiście licznik będzie badany laboratoryjnie, dostanę nowy aby wyeliminować kwestię licznika.
    Oczywiście wiesz, że gdy licznik okaże się sprawny, to za badanie Ty zapłacisz?
  • #4 20177146
    haiaw
    Poziom 9  
    Hej,

Tak wiem, że 250zł zapłacę za badanie licznika ale już umówione. Jutro zabierają licznik. Co do przewodu nawierzchniowego to dobry pomysł. Już po umówieniu badania rozmawiałem z poleconym elektrykiem, że on ma odpowiednie uprawnienia i jak nowy licznik też tak będzie nabijał, to on może zadzwonić do PGE, powiedzieć, że jest awaria, zdjąć plomby z licznika PGE, podłączyć przewód powierzchniowy, sprawdzić czy wtedy są takie pobory oczywiście cały czas mowa od wyłączonym domu, potrafi tez zrobić badanie izolacji przewodu. Na koniec jedynie zapłacę za nowe plombowanie. Okazało się też, że PGE mimo 6 miesięcznego okresu rozliczeniowego, sprawdziło licznik fizycznie tylko raz, pod koniec zeszłego miesiąca. W kwietniu inkasent zanotował, że nie mógł odczytać, PGE mówi, że to dziwne bo licznik w ulicy, ale może prądu w ulicy nie było. Nie wiem, czy to jest jakiś argument dodatkowy do zmniejszenia opłaty? Chyba nie.. W sumie pewnie pierwszy prognozowany rachunek też jest zawyżony, bo tam jeszcze nie mieszkamy. Nie wiemy więc ile tak naprawdę zużywamy prądu a sam problem jest pewno od początku - wykaże to badanie licznika, bo dostaniemy pełną statystykę zużycia. Aktualnie przeszedłem na miesięczne rozliczanie.

Zastanawiam się, czy taki przewód pod ziemią można łączyć ? Bo jeśli uszkodzenie jest pod kostką można by bo naprawić, gorzej jak trzeba będzie kuć płytki w korytarzu aby wymienić cały przewód.

Bezpieczników za skrzynką nie mamy, dopiero w domu, dżdżownice nie wychodzą ale mamy kostkę brukową więc nie wiem czy by były w stanie wyjść.
  • REKLAMA
  • #5 20177249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20178277
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1036
    wenesa napisał:
    Widzę że żart z robakami się przyjął, przypomniały mi się słusznie minione czasy, kiedy korzystając z metody 220 jeszcze volt robaki same wychodziły na powierzchnię.
    Wracając do sprawy, słyszałem o wielu przypadkach zafałszowań pomiarów przez liczniki, zarówno na korzyść i niekorzyść klienta.
    Może jest możliwość podpięcia podlicznika, do porównania pomiarów.
    Co do podejrzenia uszkodzenia kabla to próbowałbym przeprowadzić diagnozę nawet zwykłą żarówką, wpinając ją w obwód. W przypadku usterki powinno się zdiagnozować czy jest upływ prądu do ziemi czy zwarcie między przewodami w kablu.

Wystarczy pomiar izolacji - po co kombinować?
    10kW spierdziela w ziemię to muszą być gołe żyły w ziemi ;)
  • #7 20178472
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6573
    haiaw napisał:
    wykaże to badanie licznika, bo dostaniemy pełną statystykę zużycia
    Może obecnie tak jest i o czymś nie wiem.
    Ale zwykle wyniki badań laboratoryjnych stwierdzają tylko czy licznik jest sprawny lub niesprawny i podają metodologię jego badania.
    Gdy otrzymasz protokół z tego badania, zamieść go na forum (po zakryciu danych wrażliwych), chętnie zobaczę tę "pełną statystykę zużyć".
  • #8 20178504
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1136
    Ja na wyświetlaczu licznika widzę trójkąt z wykrzyknikiem. Taki trójkąt oznacza jakąś nieprawidłowość. Być może ten trójkąt wynika z tego że po zamknięciu pokrywki zaciskowej nie został skasowany CZO. Może po klikaniu w przyciski uda ci się znaleźć parametr 1.5.7.0 Ten parametr pokazuje jaka jest aktualnie pobierana moc.
  • REKLAMA
  • #9 20179548
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Czy jest obciążenie na sieci za licznikiem da się zaobserwować po strzałkach nad symbolami L1, L2, L3, jeśli strzałki są znaczy, że w danej fazie jest pobór. Nie we wszystkich licznikach Norax3 jesteś w stanie podejrzeć parametr 1.5.7.0. A tak na marginesie u Ciebie nie ma fazy L3. Uszkodzony bezpiecznik przed licznikowy?
  • REKLAMA
  • #10 20197198
    haiaw
    Poziom 9  
    Hej,

Złożyłem wniosek o zwrócenie pieniędzy, o badanie laboratoryjne licznika. I na miejscu przy wymianie wpisano wadę w działaniu - brak 3ciej fazy, nie wiem co to w mojej sytuacji oznacza, ale staliśmy tam dość długo i ona się przez chwilę pokazała migająca, a przez większość czasu migały tylko dwie. W nowym liczniku są wszystkie fazy, przy czym podobno z trzeciej nie korzystam. Czy to jest uszkodzenie bezpiecznika przedlicznikowego ? Nie wiem.. A jeśli w nowym liczniku już miga faza trzecia, to wciąż może być ten bezpiecznik uszkodzony ?

Najwazniejsze, że po wymianie licznika zniknęły problemy z pobieraniem prądu przy odłączonym domu. I przez ponad tydzień pobrałem 3kWh a nie 200kWh... a maksymalne zużycie chwilowe w ostatnim okresie jest 500W a nie 10kW (mam czajnik, odkurzacz, trochę elektronarzędzi). Więc na pewno była to wina licznika. Z dodatkowych informacji, maksymalne zużycie w ciągu ostatniego okresu 10kWh pochodziło sprzed kilku dni z pierwszej w nocy kiedy dom był odłączony od prądu i mnie w nim nie było.

Nie wiem jak wyjdą te badania i jak zostanie zinterpretowany brak trzeciej fazy na liczniku i czy to mogło być przyczyną poborów przy odłączonym domu ? I jak się bronić przed PGE aby te pieniądze zwrócili. Najważniejsze pytanie jest - czy brakująca trzecia faza na liczniku, ale czasem losowo pojawiająca się, jest wystarczająca aby żądać zwrotu ?
  • #11 20204000
    haiaw
    Poziom 9  
    Odnośnie jeszcze tej trzeciej fazy, której nie ma na liczniku.. Mam filmik na którym L3 w ogóle nie ma na wyświetlaczu i mam taki na której ona miga, to na miejscu pryz demontażu też zauważył pracownik PGE i określił jako nieprawidłowość. Rzadko i losowo ona sie pojawiała na starym liczniku. Na nowym liczniku ona jest i świeci się jako nieużywana, po prostu nie korzystamy z tej fazy. Nie wiem czy to może wskazywać na rodzaj usterki i być powiązane z nieuzasadnionym poborem mocy.. ?
  • #12 20234418
    haiaw
    Poziom 9  
    Będzie korekta rachunków, taka dyspozycja została wysłana z laboratorium do PGE. A czy może mi ktoś przełożyć na bardziej zrozumiały język to?

Licznik nie spełnia wymagań aktualnie obowiązujących przepisów metrologicznych z uwagi na przerwę w obwodzie napięciowym systemu L3, błędy wskazań przekraczające wartości dopuszczalne oraz przy napięciu równym 80% wartości napięcia odniesienia licznik generuje impulsy.

We właściwościach metrologicznych w teście jest:
    3.2 Bieg jałowy: przy napięciu równym 80% wartości napięcia odniesienia licznik generuje impulsy (wynik negatywny), przy napięciu równym 115% wartości napięcia odniesienia licznik nie generuje impulsów (wynik pozytywny)
  • #13 20236351
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Uszkodzony obwód napięciowy w fazie L3 licznika. Licznik nie nadaje się do eksploatacji ze względu na uszkodzenia wewnętrzne. Po prostu jest uszkodzony...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z licznikem Norax 3, który wskazuje nieuzasadnione zużycie energii elektrycznej, nawet gdy dom jest odłączony. Po odłączeniu wszystkich obwodów w domu, licznik nadal rejestruje zużycie, co sugeruje możliwe uszkodzenie licznika lub przewodów. Użytkownik planuje badanie laboratoryjne licznika oraz konsultacje z elektrykiem, który ma sprawdzić stan przewodów i wykonać pomiar izolacji. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z uszkodzeniem obwodu napięciowego w fazie L3 oraz błędami wskazań licznika. Po wymianie licznika problemy z nieuzasadnionym poborem energii zniknęły, a nowe wskazania są zgodne z rzeczywistością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA