logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawyżone zużycie energii (EON / licznik NORAX 3/ taryfa G11)

JarekkM 14 Mar 2024 12:43 3570 7
  • #1 21003793
    JarekkM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

otrzymałem olbrzymi rachunek (ponad 2tys zł) za zużycie energii w ostatnim okresie rozliczeniowym (6 msc). Rachunek obejmuje okres rozliczeniowy 25.08.2023 do 10.02.2024 i rzekome zużycie wyniosło aż 3 793 kWh. Rzeczywiście na taki poziom zużycia wskazuje też obecnie licznik.

Dotychczasowe średnie zużycie energii wynosiło niespełna 700 kWh w cyklu rozliczeniowym. W dwóch ostatnich okresach było to nieco ponad 800 kWh. Niemożliwym jest wzrost zużycia energii w takim wymiarze, jest to blisko 5 krotny wzrost względem poprzednich okresów rozliczeniowych. Historia odczytów przedstawia się następująco:

Tabela z odczytami zużycia energii elektrycznej w różnych okresach rozliczeniowych.

Mieszkanie 56m, rodzina z 3-letnim dzieckiem. Nie było żadnych czynników, które mogłyby wpłynąć na tak znaczące zwiększenie zużycie energii, w szczególności remontów, nowych urządzeń, większego wykorzystania aktualnego sprzętu elektronicznego. Ogrzewanie z ciepłowni, więc w żaden sposób nie było to też związane z dogrzewaniem urządzeniami eklektycznymi.

Sytuacja bardzo dziwna, bo w obecnym okresie od ostatniego odczytu licznika 10.02.2024r do dnia dzisiejszego 14.03.2024r. (nieco ponad jeden miesiąc) zużycie wynosi 105 kWh. Zatem zupełnie w normie. Robiłem też zalecany test i wyłączałem wszystkie urządzenia na 30 minut, na liczniku bez zmian.

Zgłosiłem reklamację do EON, ale oni oczywiście twierdzą, że opłata jest zgodna z odczytem.
    Zastanawiam się w jaki sposób mogę nadal reklamować ten poprzedni okres rozliczeniowy i tak duże zużycie energii.
    Obecny poziom zużycia i test nie wskazują na problemy z licznikiem, ale czy nie mogło być tak, że te problemy występowały we wcześniejszym terminie, a teraz chwilowo jest ok.

Licznik energii elektrycznej Norax 3 firmy Apator z wyświetloną wartością.
  • #2 21003817
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    kto spisuje półroczne wskazania licznika - ty autorze, czy inkasent?
    JarekkM napisał:
    ...związane z dogrzewaniem urządzeniami eklektycznymi.

A mieszkanie było chłodzone w czasie lata (klimatyzator, wiatraki, itp.)?
  • #3 21003831
    JarekkM
    Poziom 2  
    Inkasent.
    Dodatkowo na fakturach rozliczeniowych zawsze miałem w rozliczeniu, że jest to odczyt rzeczywisty. A tym razem pojawił się i rzeczywisty i szacunkowy:

Tabela pokazująca odczyty licznika energii z wyszczególnieniem wartości rzeczywistych i szacunkowych.

Nie zmienia to co prawda obecnego wskazania na liczniku, ale wprowadza dodatkową niejasność.

Latem korzystałem normalnie z klimatyzatora (zamontowany w jednym pomieszczeniu). Posiadam go już od blisko 3 lat.
  • #4 21003901
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3536
    JarekkM napisał:
    Zgłosiłem reklamację do EON, ale oni oczywiście twierdzą, że opłata jest zgodna z odczytem.

Zażądaj kontroli licznika.
    Jeżeli okaże się że jest wadliwy to reklamacje uznają.

Musisz zapisywać wskazania licznika co tydzień.
  • #5 21009399
    JarekkM
    Poziom 2  
    Zgłosiłem licznik do kontroli.
    Okazało się, że są jakieś problemy, więc został wymieniony i przekazany do badania.
    W opisie wskazali, że: wadliwy wyświetlacz nie wyświetla wskaźnika fazy L3, wykazuje błąd F.F.0 800, układ połączeń na listwie zaciskowej licznika prawidłowy, brak wykazywania mocy bieżącej na fazie L3 licznika - sprawdzono wymuszalnikiem mocy 1 kW.

Mam nadzieję, że takie nieprawidłowości w działaniu licznika wskazują na błąd i pozwolą pozytywnie rozwiązać sprawę.
  • #6 21057925
    JarekkM
    Poziom 2  
    Po długim czasie otrzymałem wreszcie ekspertyzę na podstawie której wprowadzono korektę. Uważam, że przeprowadzona ekspertyza jest nieprawidłowa.

Z rzekomego odczytu stanu liczydeł wynika, że stan energii czynnej pobranej wyniósł 10721,071, co wskazuje nadal na zużycie w reklamowanym okresie 2330,91 kWh i w okresie od 11.02 do 15.03 (dzień wymiany licznika) na poziomie 444,16 kWh.
    Tak jak wskazywałem w tabelach powyżej moje średnie zużycie w 6-miesięcznych okresach wynosiło do tej pory maksymalnie 832,16 kWh.
    Na nowym liczniku zużycie energii w okresie od 15.03 do 24.04 to 152 kWh, a więc poziom, który dotychczas zawsze miałem.

Podpowiecie proszę do kogo mogę się zgłosić w celu omówienia wyników tej ekspertyzy, elektryk pomoże mi tutaj ?

W korekcie powołują się na wyniki sprawdzenia wstępnego:
    Zrzut ekranu z fragmentu raportu ekspertyzy licznika energii.

Wnioski i uwagi wyglądają natomiast następująco:
    Zdjęcie raportu z ekspertyzy dotyczącej odczytu i błędu wskazania licznika energii elektrycznej.

Zdjęcie fragmentu dokumentu ekspertyzy licznika energii elektrycznej.

Czy taka ekspertyza i jej wnioski pozwalają na dokonanie korekty zgodnie z odczytem tych liczydeł (przecież licznik był uszkodzony) ? Czy jednak powinni zrealizować korektę o uśrednione dane dotychczasowego zużycia ?
  • #7 21145033
    rejestracjyjne
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Posiadam licznik Norax 1 i mam bardzo podobny problem, taryfa G11. Rachunek na prawie 3 tys. a w poprzednich okresach rozliczeniowych kilkukrotnie mniejsze zużycie, nagle pojawiło się gigantyczne, Nie przyszło mi do głowy w reklamacji prosić o ekspertyzę, ale to może być właściwy trop. Czy udało Ci się @JarekkM odzyskać pieniądze?
  • #8 21156138
    RyannRock
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Czysto informacyjnie napiszę o podobnym przypadku u mnie.

Licznik Norax 3, okres odczytu licznika co 6 miesięcy. Poprzednie okresy rozliczeniowe miały średnio po 1400/1900 kWh.

Nagle bez zmiany sprzętu w domu, remontu ani bez odchyłów w codziennym użyciu sprzętu - użycie w okresie 12.2023->06.2024 poszybowało do ok. 4250 kWh.

Wykres słupkowy zużycia energii elektrycznej w latach 2019-2024 z nagłym wzrostem w 2024 roku.

Identycznie jak w przypadku @JarekkM na liczniku widnieją dwie fazy (tylko u mnie L2 oraz L3) wraz z widocznym wykrzyknikiem. W porównaniu do liczników sąsiadów wskazuje to na możliwy błąd, bo wszędzie wskazywane są poprawnie wszystkie fazy L1/L2/L3.

Dodatkowo przeprowadziłem ten sam test - odcięcie wszystkich bezpieczników i obserwacja licznika. W przeciągu 30 minut brak zmian w odczycie.

Zrobię zgłoszenie do EON w celu kontroli licznika ale standardowo zapowiada się batalia. Także dobrze byłoby dowiedzieć się jak zakończyła się reklamacja u Ciebie @JarekkM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nadmiernym zużyciem energii elektrycznej, które wyniosło 3793 kWh w okresie rozliczeniowym, co jest pięciokrotnym wzrostem w porównaniu do wcześniejszych średnich 700-800 kWh. Po zgłoszeniu problemu do EON, licznik Norax 3 został poddany kontroli, ujawniając wadliwy wyświetlacz oraz błędy w odczycie. Użytkownik otrzymał ekspertyzę, która jednak nie zgadzała się z jego wcześniejszymi danymi o zużyciu. Inni użytkownicy również zgłaszali podobne problemy z licznikami Norax, sugerując, że mogą występować błędy w ich działaniu. Wskazano na konieczność żądania kontroli licznika oraz dokumentowania jego wskazań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA