logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie zużycie prądu 2982 kWh w pół roku (10.2024-04.2025)

krecik25 13 Maj 2025 09:55 1587 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego licznik NORAX3 może zawyżać zużycie prądu i jak sprawdzić, czy to jego awaria, a nie rzeczywiste pobory albo kradzież?

Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie licznika NORAX3/M18, więc trzeba to natychmiast zgłosić do operatora i żądać sprawdzenia oraz wymiany licznika, a potem korekty faktury [#21547994][#21548454] Ten model bywa opisywany jako wadliwy: potrafi samoczynnie „impulsować” i zawyżać pobór, zwłaszcza w rocznikach 2017–2021; alarmujący jest też wykrzyknik w trójkącie oraz nietypowe wskazania 2.8.0, 1.6.0 lub brak/zanik wskazań faz [#21547994][#21556530] Do weryfikacji warto codziennie notować 2.8.0, sprawdzać P+ / P- i znaczniki L1/L2/L3, a jeśli licznik pokazuje 1.7.0, można wymuszać kolejno każdą fazę i oczekiwać około 1–1,1 kW na fazę [#21548035][#21556530] Dodatkowo można odłączyć wszystkie odbiory i podłączyć znane obciążenie rezystancyjne 2–3 kW na 1–2 godziny, żeby porównać wskazanie z rzeczywistą energią [#21547885] Operator może od razu zaproponować wymianę i rozliczenie według prognoz, jeśli uzna, że licznik zawyża, więc zgłoszenie jest właściwą drogą [#21547842][#21547845][#21548454]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21547831
    krecik25
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem ze zużyciem energii za ostatnie półrocze.

Wg odczytu z faktury za ostatnie półrocze (od 10.2024 do 04.2025) zużyłem 2982 kWh, co w moim przypadku jest ponad dwukrotnie wyższe niż w analogicznym okresie rok wcześniej - 1456 kWh.
    Do tej pory zawsze moje ROCZNE zużycie wynosiło ok. 2800 kWh.

Od tamtej pory NIC się nie zmieniło pod względem sprzętów w domu. Ogrzewanie CO i CWU na ekogroszek od dawna.
    Domowników nie przybyło ani nie zmieniliśmy zwyczajów.

Dopiero wczoraj wieczorem zobaczyłem tę fakturę i zacząłem dochodzić, co się dzieje.
    Wstępnie sprawdziłem zużycie chwilowe (odczyt z licznika z pozycji 15.7.0):
    - przy wyłączonym zasilaniu na dom (w skrzynce w domu odcięty cały dom) - zużycie chwilowe - 0 W
    - przy trybie "nocnym" (działa lodówka, sprzęt sieciowy oraz kilka drobnych urządzeń w trybie podtrzymania) - 130 W
    - wieczorem (to co w trybie "nocnym" + telewizor + jakieś oświetlenie LED + sterownik pieca na ekogroszek) - 300-400 W

Nie zmierzyłem jeszcze przy indukcji i piekarniku, będę to robił w kolejnych dniach. Natomiast nie jest to jakoś bardzo intensywnie używane i na pewno nie zmieniło się to w ostatnich latach.

Jeśli dobrze policzyłem, to aby sumarycznie tyle wyszło za półrocze, to musiałbym codziennie 24 h/dobę zużywać 700 W.
    Mało tego, dziś sprawdziłem stan licznika i od 08.04.2025 zużyłem 650 kWh, co w przeliczeniu na rok da ok. 7 MWh.

Na liczniku NORAX 3 świeci się trójkąt z wykrzyknikiem i ikona baterii.

Zakładam awarię licznika lub kradzież prądu. Ale jak to zweryfikować i udowodnić? Zamówiłem już licznik energii z WiFi (znajomy elektryk polecał - rzekomo sprawdzony i przyzwoity) i będę monitorował. Ale muszę pilnie wykryć, o co chodzi, bo przy takim zużyciu energii zbankrutuję.
    Proszę o pomoc, sugestie.
  • #2 21547842
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    krecik25 napisał:
    Na liczniku NORAX 3 świeci się trójkąt z wykrzyknikiem i ikona baterii.

Tu leży prawdopodobnie problem, Powinieneś zgłosić do ZE ten fakt.
    Zrzut ekranu tekstu wyjaśniającego znaczenie symbolu trójkąta z wykrzyknikiem na liczniku NORAX 3.
  • #3 21547845
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    No po pierwsze jeśli coś takiego się świeci na liczniku trzeba to zgłosić do operatora tzn tego kto dostarcza energię elektryczną (PGE, Tauron, ENEA czy co tam jest)
    Być może faktycznie coś się stało z licznikiem.
    Kradzież prądu a kto miał by kraść ? Pytanie gdzie jest licznik.
    Oczywiście można sobie zainstalować własny układ pomiaru energii (oczywiście już za licznikiem głównym) najlepiej tak i co nie tylko pokazuje ale tworzy całe statystyki. (koszt kilkaset PLN) + koszty montażu.
  • #5 21547859
    krecik25
    Poziom 12  
    Czytałem już ten temat i faktycznie wydało mi się to podejrzane. Tyle, że nie znalazłem informacji, aby ten wykrzyknik miał jakieś krytyczne znaczenie.
    Oczywiście zgłoszę do dystrybutora, tylko mam wątpliwości, czy potraktują to uczciwie, czy zaczną kręcić, żeby się do błędu nie przyznać. Dlatego przed zgłoszeniem chciałbym zgromadzić jakieś mocne dowody. Zdjęcia licznika (z tym wykrzyknikiem) już zrobiłem.

Przed chwilą sprawdziłem zużycie przy dodatkowo odpalonej indukcji w trybie booster na jedno pole – wyszło 2,5 kW.
    Te chwilowe wskazania zużycia IMO nie wyglądają jakoś mocno podejrzanie.
  • #6 21547863
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 431
    Norax3, szczególnie z wcześniejszych lat, jeśli wyświetlają wykrzyknik w trójkącie i jednocześnie nie wskazuje jakiejś fazy/faz, lub raz wskazuje a zaraz nie - to często świadczy o takim uszkodzeniu, że tych faz nie zlicza, ale "prąd jest" :)
  • #7 21547868
    krecik25
    Poziom 12  
    Nie zauważyłem, aby brakowało tych ikon faz na liczniku.
    Poza tym taki przypadek chyba raczej zaniżałby moje zużycie, a nie zawyżał.
  • #8 21547869
    DiZMar
    Poziom 43  
    krecik25 napisał:
    Czytałem już ten temat i faktycznie wydało mi się to podejrzane. Tyle, że nie znalazłem informacji aby ten wykrzyknik miał jakieś krytyczne znaczenie.
    Oczywiście zgłoszę do dystrybutora, tylko mam wątpliwości czy potraktują to uczciwie czy zaczną kręcić żeby się do błędu nie przyznać.

Błąd to błąd i nie ma co dywagować. Urządzenia mają to do siebie, że czasami "błądzą" bez powodu (z przyczyn własnych) lub z działania czynników zewnętrznych.Trzeba natychmiast to zgłosić. Ja podejrzewam drugie dno tej sytuacji. Wygląda mi na to, że autor ma obawy przed zgłoszeniem. Dlaczego? To pytanie otwarte. Można domyślać się.
  • #9 21547872
    krecik25
    Poziom 12  
    Nie, no serio?
    Nie mam obaw przed zgłoszeniem, bo nie mam nic do ukrycia. Mam obawy, że moje zgłoszenie nie zostanie uczciwie i rzetelnie rozwiązane.
    I jedyne, o co mi chodzi, to jak dobrze udokumentować ten problem.
  • #10 21547875
    DiZMar
    Poziom 43  
    krecik25 napisał:
    Poza tym taki przypadek chyba raczej zaniżałby moje zużycie a nie zawyżał.

Faktyczny efekt naliczania może być różny. Widzę, że nie wszystko na ten temat nam ujawniasz.
  • #11 21547877
    max-bit
    Poziom 34  
    Co chcesz dokumentować ?
    Dziwnie wzrosło zużycie.
    Licznik ma jakiś błąd.
    To ze se powiesisz jakiś miernik ZE nic nie obchodzi.
    Trzeba zgłosić i tyle i aż tyle.
    No chyba ze chcesz sobie dalej płacić więcej.

No zawsze możesz sobie powołać biegłego ale obawiam się ze zapłacisz więcej niż za ten "prąd".
    A to czy ZE uzna ci reklamacje czy nie ...
  • #12 21547878
    DiZMar
    Poziom 43  
    krecik25 napisał:
    Nie mam obaw przed zgłoszeniem,

Dlaczego tego jeszcze nie zrobiłeś? Dziwi to mnie. Ja bym to natychmiast zgłosił. Licznik jest bardzo inteligentny i zapisuje w pamięci bardzo dużo parametrów i zdarzeń o których przeważnie nie mamy my śmiertelnicy pojęcia.
    max-bit napisał:
    No chyba ze chcesz sobie dalej płacić więcej.

A miało być mniej...
  • #13 21547885
    max-bit
    Poziom 34  
    Oczywiście jest prosty sposób aby zweryfikować jak liczy licznik podłączamy odbiornik o znanej mocy najlepiej rezystancyjny (tu raczej 3 fazowy) najlepiej o większej mocy np 2-3 kW i podłączamy go na 1-2h i widzimy co wyszło.
    Ot tyle i tylko tyle szczególnie że mamy tu do czynienia z błędem x2. (oczywiście inne odbiory całkowicie odłaczamy).
  • #14 21547895
    krecik25
    Poziom 12  
    No więc zgłosiłem.
    Pani ŁASKAWIE przyjęła zgłoszenie po moim naleganiu.
    Oczywiście na dzień dobry sugerowała, że problem zapewne jest po mojej stronie i mogę zamówić usługę analizy laboratoryjnej licznika, za którą prawdopodobnie będę musiał zapłacić (jeśli okaże się, że działa prawidłowo).
    Informację o wykrzykniku w trójkącie kompletnie olała, twierdząc, że jeśli licznik ma błąd, to świeci się jakaś czerwona dioda.

No więc macie odpowiedź, dlaczego obawiałem się kontaktu z dystrybucją. Już na dzień dobry sugerują moją winę i straszą opłatami.
  • #15 21547906
    max-bit
    Poziom 34  
    Życie ... :)
    Pozostaje zrobić jak pisałem pewnie wiele to nie zmieni ... ale choć będzie się wiedzieć ... mniej więcej .

A swój miernik (np Zamel ) można zamontować dla świętego spokoju....
  • #16 21547974
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    krecik25 napisał:
    WitamMam problem ze zużyciem energii za ostatnie półrocze.

Jaki operator? TAURON PGE ?
    Jaki rok licznika NORAX3 ? 2020??
    Wysokie zużycie prądu 2982 kWh w pół roku (10.2024-04.2025)nor3.jpg (134.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21547979
    krecik25
    Poziom 12  
    PGE
    M18
  • Pomocny post
    #19 21547994
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    M18 to badziew, padają, "chodzą" sobie same po nocach i w dzień ( spora zależność od napięcia na sieci) a później zdychają całkowicie.

kilka objawów które świadczą o takiej usterce licznika:

-stan 2.8.0 - oddawanie, jeżeli jest większy niż kilka kilkowatów to duże prawdopodobieństwo że licznik uszkodzony
    -wskaźniki L1 L2 L3, jeżeli któryś z nich nie świeci (a faza jest obecna) to również licznik uszkodzony (i mógł impulsować samoczynnie)
    - nierealny wskaźnik mocy, pozycja : 1.6.0

problem głównie z rocznikami 2017 2018 2019 2020 2021

zgłaszaj do ZE

Wysokie zużycie prądu 2982 kWh w pół roku (10.2024-04.2025)nor3.jpg (141.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 21548019
    krecik25
    Poziom 12  
    2.8.0 pokazuje 745,5 kWh.

Oznaczenia faz (L1, L2, L3) cały czas mrugają, a strzałki powyżej są włączone cały czas.
  • Pomocny post
    #21 21548035
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Jeśli licznik prawidłowo podłączony - nie może być oddawania na 2.8.0. Więc kontroluj codziennie 2.8.0.
    Kolejny warunek że licznik był nowy w momencie instalacji. Zakładam że nie masz legalnej ( i nielegalnej) mikroinstalacji.

O kolejności faz nie mówię bo miganie jednoczesne L1 L2 L3 na to wskazuje.
    Strzałki powyżej L1 L2 L3 wskazują pobór w danej fazie.
    Sprawdź czy symbol P+ P- świeci się ciągle czy też czasami miga. Miganie oznacza oddawanie.
  • #22 21548064
    krecik25
    Poziom 12  
    Licznik prawdopodobnie był nowy, bo pod koniec 2019 r. jego stan wynosił 1536 kWh. A działał jeszcze ok. rok wcześniej.

P P- raczej nie miga, przynajmniej nie zauważyłem w ciągu ok. minuty obserwacji.
    Zrobiłem zdjęcie, więc wieczorem lub jutro porównam stan 2.8.0.

Czy warto sprawdzić jeszcze jakieś parametry?
    Zgłosiłem licznik do analizy laboratoryjnej, więc pewnie w ciągu kilku dni mi go podmienią.

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i normalne podejście, a nie jak do oszusta i cwaniaka.
  • #23 21548330
    Brivido
    Poziom 34  
    Można jeszcze sprawdzić czy nie ma trójkącika pod CZO lub czymś obok.
    W tych licznikach nie ma diody awarii, nic nie świeci.

Dodano po 17 [minuty]:

>>21547983
    Czyli co, Tauron nie chciał już więcej tych liczników więc wymyślił sobie możliwość ingerencji w środek licznika bez śladów? :D
  • #24 21548454
    krecik25
    Poziom 12  
    Dziś po południu zadzwonił pan z PGE z Warszawy.
    Powiedział, że sprawdził moje zużycie prądu i w ostatnich miesiącach było podwojone.
    Od razu zaproponował wymianę licznika i korektę faktury (do wartości prognozowanych, które są zgodne z analogicznymi okresami w poprzednich latach).

W najbliższych dniach mają podjechać i wymienić licznik.

Widocznie takie przypadki nie są rzadkością, skoro złożył taką propozycję, zanim w ogóle zbadali licznik.
  • #25 21548639
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Widać mają ten sam problem co u nas ... i dobrze znają problem.
    Ciekawe czy wspomniałeś o 2.8.0 i oddawaniu :)?
    Tak to jest jak się stosuje chińskie scalaczki V9260S od Ho-Li-Fuk 368 Liuhe Rd North Bldg Hi-Tech Park Binjiang Hangzhou Chin

xD
  • #26 21548748
    krecik25
    Poziom 12  
    Nie wspominałem.

Pani przyjmująca zgłoszenie nie bardzo była zainteresowana tym, co mówię, więc nawet nie próbowałem tak szczegółowo.

Pan z Warszawy od razu zaproponował wymianę i korektę, nie zadając żadnych pytań.

Dziękuję za podpowiedzi.
  • #28 21548805
    DiZMar
    Poziom 43  
    max-bit napisał:
    No i po temacie

Potrzeba było kilku głosów, że jedynym słusznym działaniem autora powinno być zgłoszenie reklamacji co po wielu namowach autor z pozytywnym skutkiem zrobił..
  • #29 21548847
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Pomyślcie sobie że to jest ten sam przypadek:
    https://www.youtube.com/watch?v=JR8l05QStTA

tylko rachunek jest 28tys zł :), sprawa jest w sądzie do dzisiaj.

Niestety koledzy z oddziału Częstochowa zafakturowali bzdury z uszkodzonego licznika.
  • #30 21556362
    Brivido
    Poziom 34  
    =Grzegorz= napisał:
    Pomyślcie sobie że to jest ten sam przypadek:
    https://www.youtube.com/watch?v=JR8l05QStTA

tylko rachunek jest 28tys zł :), sprawa jest w sądzie do dzisiaj.

Niestety koledzy z oddziału Częstochowa zafakturowali bzdury z uszkodzonego licznika.

grzegorz, masz przy okazji.

Wrzucam tu dla przykładu, tym razem błąd w drugą , rzadziej spotykaną stronę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W ciągu ostatniego półrocza odnotowano dwukrotny wzrost zużycia energii elektrycznej (2982 kWh vs 1456 kWh rok wcześniej) przy braku zmian w gospodarstwie domowym i urządzeniach. Licznik energii elektrycznej Norax3 (rocznik około 2019-2020) wykazywał podejrzane objawy, takie jak wyświetlanie wykrzyknika w trójkącie oraz nieprawidłowe wskazania parametrów (np. stan 2.8.0 wskazujący oddawanie energii). Pomiar chwilowy potwierdzał realne zużycie, jednak podejrzewano uszkodzenie licznika. Zgłoszenie reklamacji do operatora PGE spotkało się z oporem i sugestią, że problem może leżeć po stronie użytkownika, a analiza laboratoryjna licznika może wiązać się z kosztami. Po interwencji operator zaproponował wymianę licznika i korektę faktury do wartości prognozowanych. W dyskusji podkreślano, że liczniki Norax3 są znane z awarii i samoczynnego impulsowania, co może powodować błędne naliczenia. Zalecano monitorowanie parametrów licznika (m.in. 2.8.0, wskaźniki faz L1, L2, L3, symbole P+ i P-), testowanie licznika z odbiornikiem o znanej mocy oraz natychmiastowe zgłaszanie nieprawidłowości do dystrybutora energii. Wskazano również na możliwość instalacji własnego miernika energii za licznikiem głównym dla kontroli zużycia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA