logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother MFC-J3930DW - Yellow i Cyan drukuje na czarno, Magenta ciemna

meter30 12 Wrz 2022 11:25 1092 21
REKLAMA
  • #1 20186204
    meter30
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam taki problem z drukarką MFC-J3930DW. Wydrukowała niedużo, może z 2 ryzy papieru i przyszedł czas na wymianę Magenta (czarny już drugi raz wymieniony). Od tego czasu (nie od razu tylko stopniowo) kolory yellow i cyan w wydruku były coraz ciemniejsze, a teraz są już typowo w odcieniach szarości. Magenta jest ciemna, nie taka jak powinna być, ale mimo wszystko da się ją odróżnić.
    Wymieniona magenta to zamiennik, ale cyan i yellow z którymi jest problem są jeszcze fabryczne. Po wydruku strony testowej nie brakuje żadnych punktów/ kresek czyli dysze są drożne. Atramenty C i Y nie są puste - pływak na górze wskazuje napełnienie. Kiedy po wyjęciu uronię z nich kroplę to mają ładny kolor żółty i niebieski, a w wydruku na czarno.
    Co może być problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20186438
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    meter30 napisał:
    Po wydruku strony testowej nie brakuje żadnych punktów/ kresek czyli dysze są drożne.
    Wrzuć foto tutaj.
  • #4 20186767
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Popatrz na rurki doprowadzające tusz do głowicy jakiego są koloru.
    Wg mnie rezerwuar ma nieszczelność i mieszają się kolory.
  • #6 20197217
    meter30
    Poziom 10  
    Nie mam już gwarancji. Drukarka była zakupiona nowa, przez 2 lata leżała w pudle nierozpakowana. W marcu 2022 ją uruchomiłem i działała poprawnie aż do tego momentu.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 20210046
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    k45i89o98j66 napisał:
    To że głowica jest drożna nie oznacza wcale że jest sprawna.

Oczywiście że oznacza.
    Chyba że ma 200k przebiegu i jest przytarta głowica.
    Nie pokazał wydruku po czyszczeniu.
    Może w pompkach mieszać kolory.
  • #10 20211479
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 968
    Czarno to widzę - tak jak te kolory na wydruku. Może po całkowitym wyczyszczeniu wszystkiego znowu nie będzie mieszało kolorów (pampersy , rurki, głowica , pasek kodowy itp części składowe drukarki).

Dodano po 44 [sekundy]:

I nie chodzi o czyszczenie programowe ale manualne.
  • #14 20288970
    meter30
    Poziom 10  
    Czyszczenie z menu drukarki nic nie daje - zero efektu więc nie ma co pokazywać. Ewidentnie tusze się mieszają, tylko dlaczego i przy tak małym przebiegu? Co oznacza "może w pompkach mieszać kolory"? gdzie są te pompki?
    Dołączam zdjęcie miejsca gdzie "parkuje" głowica. Jest tam element zaznaczony okręgiem z którego wychodzą rurki z atramentem. Na innych zdjęciach z internetu każda z tych rurek (w sprawnej drukarce) jest zabarwiona kolorem atramentu, natomiast u mnie wszystkie te ujścia są czarne
  • #16 20289107
    cysiekw
    Poziom 42  
    Masz uwaloną głowicę, dokładnie może być usterka w 2 miejscach.
  • #17 20296452
    meter30
    Poziom 10  
    Doprowadziłem drukarkę do porządku głównie dzięki Waszym poradom. Kupiłem zestaw do czyszczenia ręcznego plus wielokrotne czyszczenie z maintence, aż 2 tusze się skończyły ( 2 skończyły się przy poprzednich próbach czyszczenia). Teraz są wszystkie tusze nowe (zamienniki) i dobrze drukuje. Ciekawe na jak długo.
    PS. Kiedy pierwszy raz wszedłem w maintence to pokazuje się przebieg drukarki - 1047 kartek zanim zacząłem czyszczenie czyli bardzo mało jak do wystąpienia pierwszych niedomagań.
    Dziękuję wszystkim za pomoc
  • REKLAMA
  • #18 20296542
    cysiekw
    Poziom 42  
    meter30 napisał:
    1047 kartek zanim zacząłem czyszczenie czyli bardzo mało jak do wystąpienia pierwszych niedomagań.
    To objaw pozostawienia drukarki bez druku. Przy drukarce atramentowej druk kilku kartek raz na tydzień to obowiązek.
  • Pomocny post
    #19 20296569
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    cysiekw napisał:
    meter30 napisał:
    1047 kartek zanim zacząłem czyszczenie czyli bardzo mało jak do wystąpienia pierwszych niedomagań.
    To objaw pozostawienia drukarki bez druku. Przy drukarce atramentowej druk kilku kartek raz na tydzień to obowiązek.

Bzdury prawisz kolego.
    Wystarczy że będzie wpięta do prądu, włączona i opcja autowyłączenia na off.
    Nie ma potrzeby drukować.
    Mam urządzenia 8 letnie, które mają wydrukowane kilka stron ;)
  • #20 20314127
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Temat odblokowano na wniosek autora tematu.
  • #21 20314247
    meter30
    Poziom 10  
    Po tygodniu i wydrukowaniu około 100 stron problem powrócił. Drukuje wszystko w odcieniach zieleni tak jak na skanie poniżej. Wiem, że na dziś będę potrzebował drukarkę więc wczoraj wieczorem wchodzę w MAINTENCE, czyszczenie 76-3 pięciokrotne, tak że atramenty są już na wykończeniu. OK, drukuje dobrze, kolory wróciły, dziś mam sporo do wydrukowania, będzie fajnie.
    Rano drukuję - wszystko w odcieniach niebieskiego...
    Co jest nie tak? Czy możliwe, że oprogramowanie przy wykryciu nieoryginalnych tuszy celowo psuje kolory po to żeby kupować oryginały?
    Co muszę zrobić, aby przed każdym wydrukiem nie trzeba było włączać czyszczenia? Czy trzeba coś wymienić?

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

I jeszcze wydruk - logo u góry jest drukowane rano, świeżo po czyszczeniu. Logo na dole jest drukowane około 8 godzin później Brother MFC-J3930DW - Yellow i Cyan drukuje na czarno, Magenta ciemna
    Kupić oryginalne tusze? Ma to sens?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother MFC-J3930DW, która po wymianie tuszu magenta zaczęła drukować kolory yellow i cyan w odcieniach szarości, a magenta jest ciemna. Pomimo braku widocznych zatorów w dyszach, kolory nie są prawidłowe. Użytkownik podejrzewa nieszczelność w systemie doprowadzającym tusz. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym czyszczenie głowicy, sprawdzenie rurek doprowadzających tusz oraz wymiana tuszy na oryginalne. Po kilku próbach czyszczenia, użytkownik zdołał poprawić jakość druku, ale problem powrócił, co sugeruje uszkodzenie pompki lub nieszczelność. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością zakupu oryginalnych tuszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA