logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6216 - jasne pasy na kopiach, nierównomierny toner na wałku magnetycznym

canonier 14 Lis 2005 09:57 1379 6
REKLAMA
  • #1 1987218
    canonier
    Poziom 13  
    Kłaniam się, mam tu temacik na małe konsylium :idea: :
    Canon NP6216 co jakiś czas (ok 5-8ooo kopii) zaczyna kopiować z jasnymi pasami. Źródłem pasów jest wywoływaczka. Toner układa się na WM (wałku magnetycznym) nierównomiernie, bardzo nierównomiernie. Coś jakby się przemagnesowywał miejscowo, śniedział WM. Pomaga opróżnienie wywoływaczki z toneru i zasypanie nowym. Nic więcej nie trzeba robić tylko odessać całość i zasypać świeżą tubę.
    :arrow: Kopiarka ma teraz ok. 400.000 kopii. Pracowała w dwóch różnych miejscach, jedno suche, ciepłe, drugie wilgotne, ciepłe/zimne.
    :arrow: Usterka od nowości;
    :arrow: Pracowała na różnych tonerach: oryginał, intergral, katun, TONER ;)
    :arrow: Zmieniane moduły/bębny (oryginały, katuny, fuji, AEG, noname /zwykle oryginał/);
    :arrow: Zmieniane WM;
    :arrow: Zmieniane kompletne wywoływaczki;
    :arrow: Zmieniony generator;
    :arrow: Zmieniona listwa lampek kasujących;
    :arrow: Zmieniana elektroda transferowa.

Może ktoś ma ciekawą teorię...
    Żal mi wysysać i wywalać tubę toneru co kilka tysięcy...

p.s.
    Proszę sobie darować uwagi typu "duży przebieg i wymień na nową" :)
  • REKLAMA
  • #2 1988016
    OMMMM
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    WITAM mialem podobny przypadek nieznam jego przyczyny ale poradzilem sobie tak : wywolywaczka ma metalowa listwe dozujaca toner podnioslem ja delikatnie do gory ( trzeba poluzowac suruby i zwiekrzys szczeline miedzy walkiem magnetycznym a listwa TULKO OSTROZNIE ABY TONER SIE NIESYPAL Z WYWOLYWACZKI ) po takim zabiegu problem z tonerem powiniemn zniknac ( dla pewnisci rozbiez czla wwywolywaczke i poskladaj starannie ) ale po tym zabiegu kopiarka bedzie robila ciemniejsze kopie wiec w ustawieniach serwisowych musisz to wyregulowac ( naszycenie lub czas wstepnego naswietlania ) sory za moje orki ale jestem dyskortogrefikiem :|:|
  • REKLAMA
  • #3 1988378
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    podobny problem i ja mialem kiedy kopiarka pracowala na integralu.Tylko ze kiedy zmienilem na oryginal problem ustapil.
  • REKLAMA
  • #4 1988687
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    a jak wyglądają łożyska i te plastiki na łożyskach czy nie są wytarte wtedy nierówno kręci sę wałek
  • #5 1988907
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam. Jeżeli zamieniałeś całe wywoływaczki, to dystanse odpadają, ale możesz jeszcze sprawdzić samo ustawienie wywoływaczki do bębna. Regulacja półki po której dosuwa się wywoływaczkę do bębna. Nieraz się zaciera i wywoływaczka żle się ustawia. Z drugiej strony, jeżeli na wałku nie masz toneru to raczej skłaniał bym się do regulacji noża.:idea:
  • REKLAMA
  • #6 1989143
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Z całym szcunkiem Tygelinie ale ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to bawił się wysokością "noża".
    W canonach tego typu usterka jest normalką szczelina pomiędzy listwą grubościująca a wałkiem magnetycznym jest na tyle mała że zbrylony toner poprostu ją zapycha a tym bardziej alternatywny. Wina według mnie leży po stronie mikserów nie są zbyt doskonałe.
  • #7 1989465
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Czy na pewno wina jest po stronie wywoływaczki ? Jak masz możliwość dołącz kopię do wglądu.
    Sprawdź elektrodę dolną i górną /wymień je/.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Canon NP6216 po około 5-8 tysiącach kopii zaczyna kopiować z jasnymi pasami spowodowanymi nierównomiernym nanoszeniem tonera na wałek magnetyczny (WM) w wywoływaczce. Problem objawia się miejscowym przemagnesowaniem i śniedzieniem WM. Pomocne okazuje się opróżnienie wywoływaczki z toneru i zasypanie świeżym tonerem. Kopiarka ma około 400 tys. kopii, pracowała w różnych warunkach klimatycznych, a usterka występuje od nowości. Próbowano różnych tonerów (oryginał, Integral, Katun, TONER), wymieniano moduły, bębny, wałki magnetyczne, wywoływaczki, generator, listwę lampek kasujących oraz elektrodę transferową bez trwałego efektu. Proponowane rozwiązania to delikatne podniesienie metalowej listwy dozującej toner w wywoływaczce celem zwiększenia szczeliny między nią a wałkiem magnetycznym, co może zapobiec zapychaniu się szczeliny zbrylonym tonerem, jednak wymaga późniejszej regulacji ustawień serwisowych (nasycenie, czas naświetlania). Inne sugestie to sprawdzenie łożysk wałka magnetycznego pod kątem zużycia, regulacja ustawienia wywoływaczki względem bębna oraz kontrola i wymiana elektrod dolnej i górnej. Wskazano, że problem może wynikać z niedoskonałości mikserów toneru, szczególnie przy stosowaniu tonerów alternatywnych. Regulacja wysokości noża w Canonach tego typu jest odradzana jako ostatnia opcja.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA