logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SonyTV - KD-55X9005C Jak ograniczyć pobór prądu

Edward Pudaś 17 Wrz 2022 16:58 642 10
REKLAMA
  • #1 20194681
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Chcąc ograniczyć zużycie energii elektrycznej zmieniłem w ustawieniach telewizora opcja zasilania na EKO. No i owszem ekran nieco przygasł i pobierał około 70W mocy. Tak było jednak tylko przy oglądaniu telewizji lub nawet filmów z TouTube. Ale ... gdy włączyłem Netflix i puściłem jakiś film to pobór mocy skoczył ponad 200W. Obraz oczywiście rozjaśnił się i nabrał rumieńców ale chciałbym mieć nad tym kontrolę. A tymczasem sie okazało, że nie mogłem nic zmienić w ustawieniach bo opcje wyświetlania były nieaktywne. Czyli prosty stąd wniosek, że taki Netflix wymusza na odbiornikach maksymalne nastawy. Czy winny tu jest może ten HDR? Może da się z niego zrezygnować? Nic dziwnego, że później takie telewizory wysiadają po 2-3 latach pracy bo są po prostu zużyte. Jak już pisałem wcześniej, mój Sony też już wykazuje objawy wypalenia choć i tak wytrzymał jak dotąd ponad 6 lat. I chciałbym żeby popracował drugie tyle.
    Mam pytanie w związku z tym, czy da się jakoś ograniczyć wpływ nadawania programów na zużycie energii bo w obliczu nadchodzących kosztów tejże, trzeba będzie chyba wrócić do mniejszych ekranów.
    I jeszcze jedno tak przy okazji to dlaczego telewizory LED się wypalają stosunkowo szybko a monitory komputerowe nie? Mam monitorów kilka, najstarsze już mają kilkanaście lat i dalej działają doskonale a świecą jak nowe. I często pracują kilkanaście godzin na dobę.
  • REKLAMA
  • #2 20194773
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    Edward Pudaś napisał:
    gdy włączyłem Netflix i puściłem jakiś film to pobór mocy skoczył ponad 200W.

Ciekawe, jak to mierzysz?

Edward Pudaś napisał:
    dlaczego telewizory LED się wypalają

Telewizory się nie wypalają.
  • REKLAMA
  • #3 20194780
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Mierzę po prostu przyrządem który mi wskazuje Czas, jaki jest pobierany prąd, wartość tego prądu i jaka jest moc pobierana chwilowa. Taki watomierz, który ma dodatkową funkcję obliczania energii wpisując koszt jednej kWH. Po sprawdzeniu fatur wyszło mi że na razie 1 kWh kosztuje 0,7799 zł więc w prosty sposób wiem ile mnie co kosztuje.

A co do telewizorów to co się wypala? Chyba tylko mogą diody podświetlenia i ewentualnie jakieś światłowody tracą właściwości.
  • REKLAMA
  • #4 20194788
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Ten model telewizora ma podświetlenie strefowe.
  • #5 20194932
    GanCegall
    Poziom 38  
    Wrzuć zdjęcie naklejki z tyłu TV.
  • #6 20194949
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ale co z tego że ma podświetlenie strefowe? Raczej nie masz kolego racji bo w opisie jest podane że ma krawędziowe. I rodzaj podświetlenia raczej nie powinien mieć wpływu na pobór mocy. Interesuje mnie dlaczego podczas oglądania tegoż Netflixa nie mogę zmienić parametrów obrazu. Ja wiem, że przez Internet to można wszystkim zasterować i zapewne nadawca tak robi, aby jego programy wyglądały wspaniale i świeciły kolorami po oczach. Jak w trybie sklepowym. Na moim Sony też jest funkcja trybu sklepowego i być może to ona jest zdalnie załączana u kogo się da. Tylko jak to okiełznać i poustawiać wg własnych preferencji a nie nadawców? Poniżej link do specyfikacji.
    https://www.sony.pl/electronics/support/telev...s-lcd-tvs-android-/kd-55x9005c/specifications
  • REKLAMA
  • #7 20194959
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Mogłem pomylić, mam KD55XF9005.
  • #8 20195027
    GanCegall
    Poziom 38  
    Co z ta naklejką?
  • #9 20197032
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Niestety nie mam na tę chwilę dostępu do tylnej strony telewizora. Na razie poradziłem sobie włączając tryb EKO i to na drugi stopień. Teraz pobór mocy spadł do ok 60 watów ale i tak na niektórych filmach wzrasta do 170 Wat. Nie mam pojęcia skąd takie różnice bo tak na oko to nie różnią się wyraźnie od innych. Sprawdzałem również ten HDR czy rozdzielczość 4k ale one jednak nie wpływają na pobór prądu. Tak samo jak i częstotliwość wyświetlania filmów na YouTube.
  • #10 20197195
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Sprawdź czy telewizor nie jest ustawiony w trybie sklepowym.
  • #11 20220462
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Problemu nie rozwiązałem bo trzeba by było nawiązać kontakt z SONY i jakimś ich doświadczonym serwisantem. Niestety firma ta skutecznie broni się od wszelkiego kontaktu z klientami, szczególnie tymi co mają jakieś problemy. Poza tym z tego co znalazłem na Internecie wynika że jakość obsługi i fachowość jest bardzo niska. Mało kto zastanawia się nad przyczynami usterek a całe naprawy sprowadzają się jedynie do wymiany podzespołów. W moim przypadku usterki jako takiej nie było więc tutaj wszystko poległo i nikt nie potrafił wyjaśnić takiego zachowania odbiornika.
    Tak więc na ile dało się to ograniczyłem ten pobór mocy na normalnych kanałach tv. Problem jednak pozostał przy serwisach Netflix i HBO MAX.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na ograniczenie poboru energii przez telewizor Sony KD-55X9005C. Po przełączeniu na tryb EKO, pobór mocy wynosił około 70W, jednak podczas korzystania z Netflixa wzrastał do ponad 200W. Użytkownik zauważa, że nie może zmienić ustawień obrazu podczas oglądania Netflixa, co sugeruje, że platforma wymusza maksymalne ustawienia. Pojawia się pytanie o wpływ HDR na zużycie energii oraz o możliwość rezygnacji z tej funkcji. Użytkownik zauważa, że telewizor wykazuje objawy wypalenia po 6 latach użytkowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie trybu sklepowego oraz podświetlenia strefowego, jednak użytkownik nie dostrzega wpływu tych ustawień na pobór mocy. Problemy z obsługą klienta Sony również zostały poruszone, co utrudnia rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA