logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usprawnienie odbioru FM w radiobudziku Manta RDI910WC - słaby sygnał i zakłócenia

Nepto 17 Wrz 2022 17:16 1800 9
REKLAMA
  • #1 20194698
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Niedawno kupiłem radiobudzik Manta RDI910WC - małe zgrabne radyjko z budzikiem miało zastąpić budzik w telefonie.
    W miarę zgrabna obudowa, cena poniżej 100 pln, odtwarzanie przez Bluetooth, zasilanie bateryjne i przez złącze MicroUSB - zaryzykowałem.
    Niestety, po przetestowaniu w domu okazało się, że odbiór radia FM był bardzo słaby, właściwie żadna z radiostacji nie nadawała się do słuchania ze względu na szumy, trzaski i zakłócenia, choć nie mieszkam daleko od nadajników. Było to o tyle ciekawe, że dźwięk przez BT był całkiem akceptowalny, wyraźnie problemem było radio.
    Odłożyłem radio na półkę, ale znalazłem ostatnio chwilę i porzucając myśl o reklamacji gwarancyjnej postanowiłem zajrzeć do środka.
    Po odkręceniu sześciu śrubek na tylnym panelu i delikatnym podważeniu śrubokrętem (by puściła kropelka kleju) można było zajrzeć do środka
    Usprawnienie odbioru FM w radiobudziku Manta RDI910WC - słaby sygnał i zakłócenia
    Widać niebieski akumulatorek, zamkniętą przestrzeń z membraną od systemu "basów" i główną płytkę z elektroniką.
    W środku taśmą podłączona jest płytka wyświetlacza i sterowania, druga płytka odpowiada za ładowanie bezprzewodowe a kabelki do głośnika idą do komory zaklejonej klejem.
    Patrząc na główną płytkę od razu rzuca się w oczy pusty(!) punkt lutowniczy oznaczony "FM" i symbolem anteny
    CO JEST?!? Czyżby Chińczyki przyoszczędzili 0.03 zł i po prostu nie dali anteny?
    Po chwili poszukiwań w Internecie udało się potwierdzić, że główny układ z oznaczeniem AC21BPOC267-21A8 to układ znany pod nazwą AC6921A produkcji ZhuHai JieLi Technology i faktycznie to kombajn zawierający radio FM, Bluetooth, czytanie kart SD i mikroprocesorowe sterowanie tym wszystkim. Schemat z jakiejś noty aplikacyjnej potwierdza, że pin 11 to antena FM.
    I rzeczywiście, po przylutowaniu zwykłego kawałka drutu odbiór radia stał się w końcu możliwy. :)
    Przy okazji, spojrzałem czym jest drugi układ scalony. Okazał się to być wzmacniacz głośnikowy CS83501E firmy ChipStar. Układ wydaje się z grubsza aplikacją noty katalogowej (w załączniku), stąd dławik, dioda Schottky'ego i duży kondensator 470uF na płytce używane (chyba?) do funkcji podbicia napięcia.
    Podsumowując: naprawa okazała się trywialna, radiobudzik zaczął spełniać swoją funkcję, jeśli ktoś też spotkał się z takim problemem - jak widać łatwo go naprawić. Być może poboczną lekcją jest to, że jeśli zamorski dostawca będzie mógł oszukać na trzy grosze, to pewnie to zrobi. ;)
    Załączniki:
    • AC6921A-datasheet.pdf (498.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ChipStar-CS83501E.pdf (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20194910
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Gratuluję Koledze naprawy, ale
    Nepto napisał:
    Być może poboczną lekcją jest to, że jeśli zamorski dostawca będzie mógł oszukać na trzy grosze, to pewnie to zrobi.

z tym stwierdzeniem, nie mogę się zgodzić.
    Telewizory Manata są montowane w Polsce i być może radio te, które posiadasz było montowane u nas, i jakiś monter po prostu nie przylutował anteny.
  • #3 20194969
    Nepto
    Poziom 24  
    Oczywiście, to pozostaje w sferze domysłów, dlatego pisałem to w trybie przypuszczającym. Poszlaką dla mnie był napis "Made in P.R.C." na tabliczce znamionowej. Argumentem bardziej przekonującym byłaby analiza większej ilości egzemplarzy - czy mój był pechowym wybrakowańcem, czy to bardziej systematyczny problem.
  • REKLAMA
  • #4 20194971
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Nepto napisał:
    Argumentem bardziej przekonującym byłaby analiza większej ilości egzemplarzy

To na pewno.
  • REKLAMA
  • #5 20242147
    pezetb
    Poziom 1  
    Mam to samo urządzenie i radio działa świetnie. Rozumiem, że problem występował również po podpięciu przewodu AUX dołączonego do zestawu?
  • Pomocny post
    #6 20361795
    rakenos
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Również miałem ten problem. Dzięki Twojemu postawi naprawiłem problem z sygnałem. I dodatkowo dołożyłem ogniwo. Teraz radio ma dwa akumulatory i zapomniałem ze się je ładuje.
  • #7 20598782
    Skok63
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>20194698
    Dziękuję za informację, problem rozwiązany.
  • REKLAMA
  • #8 21038447
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Cześć,
    dobra robota, koniecznie muszę to u siebie sprawdzić - mimo, ze z podpiętym AUXem działa jako tako.

Ale mam pytanie dot innej funkcjonalności - czy wie ktoś czy jest możliwość i jak zapisać swoje ulubione stacje FM w swojej kolejności? Radyjko potrafi zrobić to tylko automatycznie.

Jest możliwość jakiegoś podgrania firmware?
  • #9 21038689
    Nepto
    Poziom 24  
    Niestety, senowna dokumentacja do tego układu jest albo nieistniejąca albo tylko po chińsku, mi nie udało się na razie niczego ustalić, a szkoda, wydaje się to być dość uniwersalny SoC w sumie.
  • #10 21042959
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    a więc miałem to samo - przylutowałem drucik i działa elegancko - bez konieczności podłączania AUX
    tylko te stacje automatyczne - szkoda że nie można robić list

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radiobudzik Manta RDI910WC, który po przetestowaniu okazał się mieć słaby odbiór radia FM, z szumami i zakłóceniami, mimo bliskości nadajników. Po rozkręceniu urządzenia, zauważył możliwe problemy z anteną. Inni użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, niektórzy mieli podobne problemy, ale inni potwierdzili, że ich urządzenia działały poprawnie. Wskazano na możliwość przylutowania drucika do poprawy sygnału oraz na brak opcji zapisywania ulubionych stacji FM w preferowanej kolejności. Problemy z dokumentacją techniczną utrudniają modyfikacje oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA