logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Blaupunkt Orlando CD70 - CD Error - awaria odtwarzacza, przyczyna, naprawa, moduł wymiany

masinski 17 Wrz 2022 23:12 654 9
REKLAMA
  • #1 20195301
    masinski
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Od kilku tygodniu jestem posiadaczek tego radyjka. Niestety od dziś jest CD Error (płyta wchodzi i wychodzi prawidłowo ale nie stara się jej nawet czytać od razu daje błąd). Wszystko działa bez problemu (mam aux bluetooth zrobiony pod to radio).

Moduł do wymiany ze starości? Pomocy bo świetne radio i mam sporo krążków do odsłuchania (poprzednie radio nie miało CD już z 3 rok więc postanowiłem zrobić sobie taki retrofit)
  • REKLAMA
  • #2 20195319
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Witam, a czy Kolega przeczyścił soczewkę izopropanolem do optyki (IPA)? Od sprawdzenia soczewki bym zaczął.
  • REKLAMA
  • #3 20195332
    masinski
    Poziom 9  
    Myślałem, że czyszczenie soczewki pomaga jak płyta ma kłopoty z odczytem. U mnie zero reakcji, wchodzi płyta, CD Error i można wyciągać
  • REKLAMA
  • #4 20195342
    gorki73
    Poziom 39  
    To zależy, jak jest oprogramowany CD, jak soczewka będzie bardzo brudna to laser nie widzi płyty a układ focusa nie ustawi go na odpowiednią ścieżkę i wtedy wysunie płytę i wyświetli komunikat.
  • #5 20196989
    masinski
    Poziom 9  
    Mały update - nie chciało mi się dziś bawić w wyjmowanie radia i rozkręcanie dlatego postanowiłem sprawdzić "czy dziś działa". Płyta bez rys - działała bez problemu od pierwszego włączenia, płyta która była ostatnia w radiu - solidnie porysowana i skacząca już solidnie na pewnym tracku po jej wyjęciu daje CD Error i nie czyta już żadnej włożonej płyty.

Jeśli jutro ten proces się powtórzy to może jakiś trop :)
  • REKLAMA
  • #6 20198632
    masinski
    Poziom 9  
    Sytuacja taka sama, płyty bez błędów w odczycie (skaczące kolokwialnie mówiąc) blokują CD, które po kilku godzinach postoju zaczyna działać prawidłowo na płytach "nieskaczących" :D
  • #7 20198735
    gorki73
    Poziom 39  
    Wg. mnie nie obędzie się bez zajrzenia do środka napędu.
  • #8 20199962
    masinski
    Poziom 9  
    Drugi dzień eksperymentu i CD działa. Wkładam felerną wypałkę i Error jest do utraty zasilania radia. Może to jakaś kalibracja?
  • #9 20199980
    gorki73
    Poziom 39  
    masinski napisał:
    Może to jakaś kalibracja?

"Kalibrację lasera" wykonuje się na płytce elektroniki napędu i to przy pomocy specjalnej płyty testowej lub generatora przebiegów oraz oscyloskopu.
  • #10 20266282
    masinski
    Poziom 9  
    Wiem, przepraszam źle to ująłem :) Generalnie CD działa na płytach nawet średnio zarysowanych, na mocno zarysowanych dzieje się to co opisałem i idzie z tym żyć.

Od jednego elektrodowicza dostałem masę porad jak sobie z tym radzić także dziękuję serdecznie za pomoc i proszę administrację o zamknięcie wątku :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Blaupunkt Orlando CD70, który wyświetla błąd CD Error, mimo że płyty wchodzą i wychodzą prawidłowo. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym brudna soczewka lasera, co może uniemożliwiać odczyt płyt. Użytkownik zauważa, że płyty zarysowane powodują problemy, a po pewnym czasie odstawienia odtwarzacz działa poprawnie na płytach w lepszym stanie. Wskazano również na możliwość kalibracji lasera, co może być konieczne w przypadku dalszych problemów. Użytkownik otrzymał porady dotyczące konserwacji i naprawy, a wątek został zamknięty po uzyskaniu pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA