logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z karty micro SD: Błąd nośnika, dysk RAW, metody DMDE i EaseUS

ofrex 19 Wrz 2022 13:20 543 7
REKLAMA
  • #1 20182110
    ofrex
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam podobny problem. Miałem kartę micro SD w telefonie na której zapisane były wszystkie zdjęcia, dziś rano wyskoczył mi błąd karty SD/ nie obsługiwany nośnik. w zarządzaniu dyskami widzę że dysk jest jako RAW. Próbowałem odzyskać dane przy pomocy programu EaseUS niestety nic nie wykryło. Próbowałem też zrobić tak jak opisano w temacie przy pomocy DMDE niestety również bezskutecznie. zrobiło backup ale nie umiem podejrzeć zawartości karty. Czy ktoś może zna jakiś sposób na odzyskanie danych z karty :)
    Z góry dziękuje za pomoc

Odzyskiwanie danych z karty micro SD: Błąd nośnika, dysk RAW, metody DMDE i EaseUS

----
    Wydzielono z tematu: Komputer prosi o sformatowanie karty sd
    przez Dra98 dnia 19 Wrz 2022 13:20
  • REKLAMA
  • #2 20182382
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2334
    Spójrz uważnie, że u Ciebie w ogóle nie znajduje partycji, a więc Twój problem wcale nie jest podobny.

Kopia zrobiona? Poszła bez błędów?

Jeśli tak, to wrzuć na forum pierwsze 2048 sektorów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #3 20197411
    ofrex
    Poziom 3  
    Kopie zrobiłem, dziękuje za pomoc.
    W załączniku kopia sektorów.
    Załączniki:
    • dev4_lba0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20198113
    kaleron

Wygląda na to, że masz na tej karcie naśmiecone, ale za niska entropia, by podejrzewać szyfrowanie. Jeśli pełny skan w ogóle nic nie znajduje, bardzo możliwe, że coś zaśmieciło całą kartę.W tym, co przesłałeś nie widzę żadnych punktów zaczepienia dla dalszej analizy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 20198960
    ofrex
    Poziom 3  
    Czyli zdjęcia przepadły? Ciekawe co się stało, z dnia na dzień pojawił się komunikat na telefonie typ karty nie obsługiwany czy jakoś tak.
    No cóż skoda, teraz będę robił częściej kopie danych.
    Dziękuję za chęci :)
  • #6 20199140
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    ofrex napisał:
    Miałem kartę micro SD w telefonie na której zapisane były wszystkie zdjęcia

Proszę sprawdzić wg modelu telefonu czy dane na karcie są szyfrowane sprzętowo, oraz czy zostało włączone szyfrowanie karty przez użytkownika.
    ofrex napisał:
    Próbowałem też zrobić tak jak opisano w temacie przy pomocy DMDE niestety również bezskutecznie. zrobiło backup ale nie umiem podejrzeć zawartości karty.

Tzn została wykonana tzw kopia posektorowa do pliku czy coś innego?
    ofrex napisał:
    ciekawe co się stało, z dnia na dzień pojawił się komunikat na telefonie typ karty nie obsługiwany czy jakoś tak.

Jak to sprzęt może ulec awarii od tak, dlatego warto robić kopie danych. Może screen z ChipGenius v4.21.0701 wskazałby jakiś powód.
    Po wykonaniu kopi, do odzyskiwania zdjęć (bez szyfrowania) można spróbować program typu pci_us_smartrecovery.exe (kiedyś odzyskałem +/- 97,5 na 100.)
  • #7 20199252
    ofrex
    Poziom 3  
    Telefon już mi nie rozpoznaje karty, ale nie włączałem żadnego szyfrowania.
    Po wsadzeniu karty do komputera również nie została ona wykryta.

Programem DMDE zrobiłem kopię po sektorową, i pełne skanowanie. jednak zanim to zrobiłem próbowałem odzyskać dane przy pomocy programu EaseUS

Nigdy nie bawiłem się odzyskiwaniem danych dlatego możliwe że coś skopałem.
    spróbuje jeszcze metody o której Pan pisał " program typu pci_us_smartrecovery.exe "
  • #8 20199471
    kaleron

Entropia zdecydowanie za niska na szyfrowanie. Bez szczegółowej analizy karty trudno będzie określić, co się mogło stać, ale wstępnie obawiam się, że będzie to analiza dla analizy, a nie realna szansa na odzyskanie zawartości.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą micro SD, która przestała być rozpoznawana przez telefon i została oznaczona jako dysk RAW. Próbował odzyskać dane za pomocą programów EaseUS i DMDE, jednak bezskutecznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z braku partycji lub zbyt niskiej entropii danych, co może wskazywać na ich usunięcie lub uszkodzenie. Zasugerowano również sprawdzenie, czy dane na karcie były szyfrowane oraz wykonanie kopii posektorowej. Użytkownik planuje spróbować programu pci_us_smartrecovery.exe jako alternatywnej metody odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA