logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz Mac Audio MPX 2000 - przepalanie bezpieczników od 5A do 30A, plomba przerwana

Adoi 19 Wrz 2022 17:53 696 9
REKLAMA
  • #1 20197930
    Adoi
    Poziom 10  
    Witam. Proszę o pomoc lub przynajmniej jakieś wskazówki, kupiłem rzekomo nowy wzmacniacz Mac Audio MPX2000 2 kanał 500W. Wzmacniacz przyszedł, od razu zobaczyłem, że plomba jest przerwana ale Ok. Po podłączeniu okazuje się, że każdy bezpiecznik jaki wsadzam przepala się w momencie włożenia od 5A do 30A. Wzmacniacz nie jest drogi, jednak chciałbym go naprawić, zawsze może się przydać zapasowy. Czy ktoś ma jakiś trop czym trzeba było by się zainteresować? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20198143
    Adoi
    Poziom 10  
    Właśnie już otwarłem, bo oczywiście sprzedający nie odbiera tel, nie odpisuje na SMS wiec i tak mi nie zależy, wszystko wyglada z wierzchu na sprawne.

Dodano po 14 [minuty]:

Wzmacniacz Mac Audio MPX 2000 - przepalanie bezpieczników od 5A do 30A, plomba przerwana Wzmacniacz Mac Audio MPX 2000 - przepalanie bezpieczników od 5A do 30A, plomba przerwana
  • REKLAMA
  • #4 20198177
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Adoi napisał:
    wszystko wyglada z wierzchu na sprawne.

Niestety ale wygląd nie jest wyznacznikiem sprawności. Miernik w dłoń i pomiary, pomiary, pomiary......
  • REKLAMA
  • #5 20198251
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9336
    Z powyższego postu oraz z poprzedniego wnioskuję, ze kolega zna się na elektronice jak kura na pieprzu?
    W poście4 Kolega prosił o wykonanie podstawowych pomiarów tranzystorów przetwornicy - ze zdjęciem na ekranie nie da się tego wykonać.
  • #6 20198291
    Adoi
    Poziom 10  
    Dokładnie, nie jest to moja mocna strona:) próbuje zrobić jakieś podstawowe pomiary jak coś mi wpadnie w oko to zapytam, ogólnie jestem w stanie zdiagnozować ta usterkę zwykłym miernikiem za 30zł czy nie ma opcji?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Czy taki defekt na płycie może być powodem przepalania się bezpiecznika? Po drugiej stronie płyty jest właśnie slot na bezpiecznik. Wzmacniacz Mac Audio MPX 2000 - przepalanie bezpieczników od 5A do 30A, plomba przerwana
  • #7 20199492
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Adoi napisał:
    Czy taki defekt na płycie może być powodem przepalania się bezpiecznika

Czy chodzi Ci o to, że pole lutownicze odkleiło się? Jeżeli z niczym się nie dotykało to nie jest powodem uszkodzenia bezpiecznika.
    Adoi napisał:
    ogólnie jestem w stanie zdiagnozować ta usterkę zwykłym miernikiem za 30zł czy nie ma opcji?

Tak pod warunkiem, że obsługujący miernik ma wiedzę na temat działania sprzętu, który naprawia.
    I tutaj przyznam rację kol. 398216 Usunięty
  • #8 20201525
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    Adoi napisał:
    Czy ktoś ma jakiś trop czym trzeba było by się zainteresować?

Na początek należy się zainteresować tranzystorami Q5, Q6, Q21, Q22. Trzeba je sprawdzić czy są sprawne. Miernik za 30zł jest wystarczający. Co to za miernik?
  • #9 20201592
    Adoi
    Poziom 10  
    Panowie po problemie :) wzmacniacz sprzedałem jako uszkodzony, nie mam nerwów ani kwalifikacji do takich zadań:), dzięki za pomoc temat do zamknięcia.
  • #10 20201596
    Adoi
    Poziom 10  
    Nie udało się rozwiązać problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił wzmacniacz Mac Audio MPX 2000, który przyszedł z przerwaną plombą i od razu przepalał bezpieczniki o różnych wartościach (5A do 30A). Po otwarciu urządzenia, mimo że wizualnie wyglądało na sprawne, użytkownik nie miał doświadczenia w diagnostyce elektronicznej. Uczestnicy dyskusji sugerowali wykonanie pomiarów tranzystorów Mosfet oraz sprawdzenie komponentów, takich jak tranzystory Q5, Q6, Q21, Q22. Ostatecznie użytkownik zdecydował się sprzedać wzmacniacz jako uszkodzony, nie mając nerwów ani kwalifikacji do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA