logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini szklarnia 1,5m 3- ogrzewanie ciepłem odpadowym.

kris86k 19 Wrz 2022 22:26 462 2
REKLAMA
  • #1 20198456
    kris86k
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam.
    Buduję mini szklarnie około 1,5m³ na balkonie z szyb zespolonych, klejonych sylikonem wyjętych ze starych okien drewnianych.
    Z jednej strony będzie "przyklejona" do ściany (od środka w budynku jest grzejnik w tym miejscu, budynek jest z 2015r. więc nie wiem czy ma ten grzejnik znaczenie). Na spodzie styropian 5cm XPS. Potrzebuję tam utrzymać temperaturę powyżej 0stC. Ile taki coś potrzebuję Wh, żeby utrzymać 0 stopni przy -10 na dworze? Ogrzewanie podstawowe ma składać się z peszla jako wymiennik ciepła wpuszczonego w odpływ deszczówki, który idzie do garażu podziemnego, mały wentylator będzie wymuszał obieg powietrza. W zimie w rurze jest jakieś +10 - +15stC. Dodatkowo mała nagrzewnica PTC z termostatem i awaryjnie świeczka (stara metoda), tylko przy największych mrozach. Ma szansę coś takiego się sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20198477
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Nie lepiej dać grzałkę z termostatem , ustawić na powiedzmy 2 st C . Dni z przymrozkami jest bardzo mało na wiosne więc prądu zużyje tyle co nic. Ja mam tunel foliowy 15 m2 i wstawiam tam olejak 1,5 kW z termostatem i do -8 C dawał radę a jak było więcej to już trochę rośliny przymroziło.
  • #3 20198818
    kris86k
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Gdyby to było tylko na wiosnę nie było by problemu, rośliny maja przetrwać całą zimę. Balkon jest od północy, bardzo mocno się nagrzewa. Potrzebuję przechować kilka oleandrów i oliwkę. W domu nie mogą stać bo padną, a innego miejsca nie mam. Jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło?
REKLAMA