logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat na zimę lub inny sposób sterowania temperaturą na zewnątrz

RammTier 13 Lis 2022 22:56 366 3
REKLAMA
  • #1 20283453
    RammTier
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!

W dużym skrócie - buduję właśnie małą skrzynkę, w której chcę przezimować kilka wrażliwych na temperaturę roślin. Całość wykonana z poliwęglanu komorowego z dodatkowym dociepleniem folia bąbelkową. Skrzynia będzie stała na balkonie. Wymiary - w przybliżeniu 2 x 1 x 1 m (długość x szerokość x wysokość).

W skrzyni chciałbym zrobić jakieś w miarę proste, ale jednocześnie pewne sterowanie temperaturą. Chciałbym mieć temperatury rzędu 0-10 stopni. 10 sporadycznie przekroczyć mogę. Poniżej 0 temperatura spaść nie powinna, bo może to grozić śmiercią roślin. Tak więc w przypadku gdy będzie mocno świecić słońce to skrzynię otworzę i ile tam będzie, tyle będzie. Ale jak będzie mróz to skrzynia będzie zamknięta, ofoliowana i nie chcę, żeby mróz wszedł do środka.

Myślałem o włożeniu do skrzyni małego grzejnika elektrycznego i wiatraka. I o prostym sterowaniu temperaturą z histerezą - gdy temperatura spadnie do powiedzmy 1 stopnia - włączam grzanie aż na czujniku nie dojdzie do jakichś 4-5 stopni.

Oryginalny pomysł - zbudować prosty układ mikrokontrolerowy z kilkoma czujnikami i sterować urządzeniem wykonawczym bezpośrednio z mikrokontrolera. Czujników temperatury kilka i minimalny pomiar decydowałby o załączeniu/wyłączeniu grzania. Do tego dorzucić jakiś BT/WiFi, żeby mieć wgląd z domu w pomiary temperatury i zebrać jakąś statystykę grzania. Mam amatorskie doświadczenie w wykonywaniu płytek PCB w domu. Samo programowanie uC to nie problem.

Ale, czas mnie nieco goni (na dniach zapowiadają atak zimy) oraz nie chcę przepłacić i "przekombinować". I zastanawiam się jak to złożyć z gotowych klocków. Przejrzałem zarówno strony z elektroniką jak i pewien portal aukcyjny i widzę, że jest masa różnych inteligentnych gniazdek, termostatów i innego ustrojstwa z WiFi. Rozwiązanie z WiFi o tyle dobre, że mogę sobie to oprogramować od strony klienckiej (np. smartfona) i monitorować co tam się dzieje oraz sygnalizować awaryjne stany, itp. Myślałem o dwóch takich termostatach w różnych miejscach skrzyni spiętych równolegle.

I teraz pytanie - co sądzicie o takim pomyśle? Ma to sens? Widzicie jakieś luki? Co do samego sprzętu - czy znacie jakieś termostaty godne polecenia, które nadałyby się w takich temperaturach? Nie muszą być "inteligentne" ;-)

Sam nie linkuję żadnych urządzeń, bo znalazłem ich sporo i wszystko wygląda mi na tanią chińszczyznę -_-

Ps. w awaryjnych sytuacjach (brak zasilania) pozostaje sterowanie ręczne - wkład/podgrzewacz w osłonce ceramicznej + wiatraczek z power banka :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20283743
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Proponuję od strony materiałowej zastosować ile się da styropianu, poliwęglan tylko tam gdzie światło jest potrzebne a folia bąbelkowa chyba słabo izoluje.No może podwójna i sklejona razem.
  • #4 20284488
    RammTier
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    @elktrod , dziękuję, przyjrzę się temu. Myślałem co prawda o jakimś grzejniku elektrycznym możliwie niskiej mocy z wiatrakiem - ruch powietrza jest wskazany, żeby uniknąć pleśni i innych grzybów.

@palmus , podłoga w tej skrzyni jest wyłożona płytami polistyrenowymi, zastanawiam się jeszcze na dołożeniem tych płyt od strony ściany domu. Reszta powinna przepuszczać światło. Folia podwójna, ta co ma duże bąbelki. Ewentualnie przy dużych mrozach awaryjnie można jeszcze całość agrowłokniną owinąć(tylko wtedy nie będzie przepuszczać światła). Z tego co oglądałem kilka nagrań na YT, to pewien Niemiec zastosował trick z tą folią i gdy na zewnątrz były ujemne, to w środku miał kilka stopni więcej. A o to mi właśnie chodzi ;-)
REKLAMA