logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Pomóż zmniejszyć prąd z akumulatora samochodowego do świateł LED

zoah666 21 Wrz 2022 15:31 1245 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20201031
    zoah666
    Poziom 1  
    Cześć! Obecnie wkładam kilka taśm LED z tyłu ciężarówki i mam kilka przewodów od akumulatora samochodowego do miejsc, w których znajdują się światła hamowania mojego kampera. Jest bezpiecznik 10 A żebym nic nie skręcał, ale jak podłączyłem przewody do sterownika świateł to było za dużo i sterownik popsuł! Mam nowy sterownik, ale aby go nie wysadzić, czy powinienem podłączyć rezystor ~2 omów, aby prąd wychodzący do sterownika wynosił około 6 amperów, co jest maksymalnym prądem? 12v / 2ohm = 6a? Jeśli tak, jaki rezystor powinienem dostać?
  • REKLAMA
  • #2 20205725
    Wikita
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Hello,

Could you please tell me the power wattage of the LED lamps?
    If you want calculate correct current consumption, you should take into account the voltage drop on LED's.
    If LED tape is dedicated for 12 V systems I think you should connect it directly to the battery without the resistor - if we limit current by resistor, the light intensity will decrease.
    Next point is power dissipation - why you want to loss the precious power on the heating the resistor if you can spend it all on the LED's (more light).

Meaby the problem is in the light controller - he does not have enought current efficiency? Instead powering the LEDS, you should power from the driver an relay or semiconductor electronic switch, and then the LED strip line.
REKLAMA