logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie zasilacza 12V DC 16A do taśm LED jako prostownika do akumulatora samochodowego

easy_rider91 25 Lis 2020 12:48 1530 16
  • #1 19068133
    easy_rider91
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

Proszę o wasz komentarz do zastosowania zasilacza (przeznaczonego do taśm led) 12V DC 16A jako prostownik do ładowania akumulatora samochodowego. Oczywiście wiem że prostownik powinien ładować napięciem 14 V ale nie zależy mi na naładowaniu do takiego napięcia. Parametry tego zasilacza wydają mi się dużo lepsze niż jakiegoś z marketu, a będzie on dużo tańszy?
    Oto link do produktu?

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-12v-200w-16-7a-ip20-do-tasm-led-cctv-7558633064
  • #2 19068166
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    easy_rider91 napisał:
    ... Oczywiście wiem że prostownik powinien ładować napięciem 14 V ale nie zależy mi na naładowaniu do takiego napięcia. ...

To co ty chcesz ladowac? Jaki akumulator?
    Nie mozna ladowac akumulatora podpinajac jakies sobie tam napiecie, zauwaz ze ladowanie polega tez na kontroli plynacego pradu w czasie a tego nie masz.
    Pozdrawiam
  • #4 19068221
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1657
    Ktoś_tam napisał:
    Nic z tego nie będzie, ma za niskie napięcie

Niekoniecznie

Zobacz Zastosowanie zasilacza 12V DC 16A do taśm LED jako prostownika do akumulatora samochodowego

Ten konkretny zasilacz ma potencjometr do leciutkiej korekty i z doświadczenia wiem że do 15V można przeciągnąć to napięcie.
    Także pomijając max prąd, to napięcie od biedy może być. Tak czy inaczej taki zasilacz średnio nadaje się do ładowania aku, mówimy o przebiegu prądu. Ten zasilacz generuje prąd stały, a nie jak dobry stary prastownik jednokierunkowy.
  • #5 19068243
    GanzConrad
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    Przy ładowaniu aku masz prostą zasadę: ładuje się prądem max 1/10C (pojemności), co sprawia, że najmniejszy akumulator jaki możesz tym bezpiecznie ładować powinien mieć 167Ah.
    Pozostają kwestie (pomijam napięcie, bo koledzy już wyjaśnili):
    - na ile rzeczywistość pokrywa się z deklaracjami producenta zasilacza (czy da tyle prądu ile jest napisane?)
    - jak długo ten zasilacz będzie pracował na maksymalnym obciążeniu.
  • #6 19068254
    Rezystor240
    Poziom 42  
    GanzConrad napisał:
    ładuje się prądem max 1/10C (pojemności), co sprawia, że najmniejszy akumulator jaki możesz tym bezpiecznie ładować powinien mieć 167Ah.

Co ty gadasz? To że zasilacz tyle wyda prądu to nie znaczy, że tylko taki aku można ładować tym. Masz potencjometr montażowy, nim regulujesz w pewnych granicach napięcie. A jak z prawa Oma wynika napięciem można regulować prąd. Jeśli teraz dowiedziałeś się, że można regulować prąd, to jakie akumulatory można do tego podłączyć?
    Warto to przemyśleć.
  • #7 19068444
    GanzConrad
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    Rezystor240 napisał:
    A jak z prawa Oma wynika napięciem można regulować prąd.

Przepraszam kolego, nie wziąłem pod uwagę, że ktoś może mieć tyle czasu do zmarnowania, żeby sterczeć z miernikiem nad durnym aku i regulować prąd na bieżąco. Mój czas jest "troszkę" cenniejszy...
    Ja bym po prosu ustawił napięcie docelowe, a stabilizację prądu zostawił zasilaczowi - zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe, czyli tyle ile specyfikacja dała i poszedł zrobić coś pożyteczniejszego niż pilnowanie ładującego się aku...
  • #8 19068459
    Rezystor240
    Poziom 42  
    GanzConrad napisał:
    Przepraszam kolego, nie wziąłem pod uwagę, że ktoś może mieć tyle czasu do zmarnowania, żeby sterczeć z miernikiem nad durnym aku i regulować prąd na bieżąco. Mój czas jest "troszkę" cenniejszy...

Nikt nie każe stać z miernikiem nad akumulatorem... To trochę nielogiczne, ustawiasz raz prąd na wartość 1/10 pojemności i sobie idziesz robić swoje. Tyle. I po 10 godzinach masz naładowany.
  • #9 19068463
    easy_rider91
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Rezystor240 napisał:
    Ten konkretny zasilacz ma potencjometr do leciutkiej korekty i z doświadczenia wiem że do 15V można przeciągnąć to napięcie.

Według specyfikacji na tym potencjometrze można regulować +- 0.5 V
  • #10 19068470
    Rezystor240
    Poziom 42  
    easy_rider91 napisał:
    Według specyfikacji na tym potencjometrze można regulować +- 0.5 V

Tak mówi karta, a rzeczywistość może być inna. Może ta konkretnie przetwornica tak ma.
  • #11 20556870
    borciuch2525
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Z tymi zasilaczami miałem nie raz do czynienia. Niedaleko tego potencjometru jest rezystor w moim przypadku był 2,2k po wymianie na 1,8k napięcie podchodzi do 15V tylko trzeba sprawdzić kondensatory wyjściowe czy są na 16v czy 25v. Fakt są to zasilacze z podzespołami o niskiej jakości ale po wymianie kondensatorów wejściowych i wyjściowych ich żywotność wzrasta. Sam bym przerobił taki zasilacz na prostownik ale potrzebuje zaimplementować regulacje prądu bo napięcie już podniosłem. I może usunąć kondensatory wyjściowe żeby amplituda nie była zbyt gładka?
  • #12 20556894
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Do ładowania pakietów AA 12V Ni-MH używam stałoprądowego LED 350 mA , zakres napięć 8,4-36V więc mogę ładować dwa w szeregu.
  • #13 20557072
    borciuch2525
    Poziom 11  
    Tutaj omawiana jest przeróbka zasilacza impulsowego na prostownik do ładowania akumulatorów kwasowo ołowiowych.
  • #14 20557129
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Mam tego świadomość bo czytałem od początku, ale jaki jest problem aby do zasilacza stałoprądowego zamiast Ni-MH podłączyć kwasiaka? Można cały zestaw zasilać poprzez prosty sterownik czasowy z marketu za dwie dychy albo podejść ambitniej i zaprojektować wyłączanie po dojściu do wymaganego napięcia.
    Po drugie dorabianie ogranicznika prądowego to dość poważna ingerencja w strukturę zasilacza napięciowego, która może doprowadzić do zniszczenia zasilacza i akumulatora. W czasach kiedy nawet zapalniczka gazowa nie chce odpalić bez mikrokontrolera wszyscy zapomnieli, że głęboko rozładowane akumulatory kiedyś początkowo ładowano przez żarówkę. To najprostszy i chyba najlepszy sposób a przy okazji jest bieżąca informacja optyczna o płynącym prądzie. Może jestem mało obyty z najnowszymi "tryndami" ale uważam ,że im mniej w danym urządzeniu jest elementów tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że któryś z nich ulegnie uszkodzeniu i cała pozostała nowoczesna konstrukcja pójdzie się je...ć.
  • #15 20557332
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Do zasilacza trzeba dokupić przetwornicę step-down lub up (zależy jaki zasilacz mamy). Wyprowadzić potencjometr regulacji prądu i już
    Zastosowanie zasilacza 12V DC 16A do taśm LED jako prostownika do akumulatora samochodowego zasilaacz), z regulacją napięcia i prądu
  • #16 20559324
    borciuch2525
    Poziom 11  
    Szukałem właśnie takiej przetwornicy i zastanawiałem się jaki przebieg otrzymam na wyjściu takiej przetwornicy jeżeli usunę kondensatory wyjściowe? Trójkąt, prostokąt? Bo taki impulsowy przebieg byłby lepszy. Niestety nie mam oscyloskopu.
  • #17 20574038
    borciuch2525
    Poziom 11  
    A więc tak, podniosłem napięcie na zasilaczu do 14,4v. Następnie dałem regulator PWM aby regulować prąd współczynnikiem wypełnienia pozostawiając napięcie bez zmian a tym samym otrzymałem na wyjściu regulowane potencjometrem napięcie prostokątne. Dla kontroli parametrów ładowania dodałem woltomierz z amperomierzem. Na wyjściu dałem kontroler ładowania załączajacy i wyłączający proces ładowania w zależności od napięcia akumulatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania zasilacza 12V DC 16A, przeznaczonego do taśm LED, jako prostownika do ładowania akumulatora samochodowego. Uczestnicy podkreślają, że zasilacz nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na niższe napięcie ładowania (14V jest standardem) oraz brak kontroli prądu, co jest kluczowe w procesie ładowania. Niektórzy sugerują, że zasilacz można dostosować, regulując napięcie za pomocą potencjometru, co może umożliwić ładowanie akumulatorów, ale wymaga to dodatkowych modyfikacji. Wskazano również na ryzyko związane z używaniem zasilaczy o niskiej jakości oraz potrzebę monitorowania parametrów ładowania. Wspomniano o możliwościach przeróbek, takich jak dodanie regulatora PWM czy kontrolera ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA