logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 1988962
    rss
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam,

prosze o informacje, jaki PRAWIDLOWY kat wierzcholkowy powinno miec wiertlo do wiercenia otworow w stopie tytanu?

(de facto chodzi o stozkowe poglebienie, ale jak przyjdzie wiercic w pelnym materiale to juz bede wiedzial)

z gory dzieki

R.
  • REKLAMA
  • #2 1990832
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Ja uzywam wiertel kobaltowych z katem 135 stopni. Jednak to nie kat jest najwazniejszy. Chlodziwo pod bardzo wysokim cisnieniem, obroty i posuw w zaleznosci od srednicy otworu ale nie wiecej niz 1000 obr i .005 cala na obrot. Tytan nie lubi wysokich obrotow na wiertle. Przy srednicy 1 cala juz trzeba zejsc nawet do 200 obr. Warto stosowac wieksza ilosc wejs/wyjsc. Nawet co .075 cala. Przy odpowiednio dobranych parametrach wierce bez problemu do 3 cali glebokosci podostrzajac wiertlo co 50 otworow. Potem zaczynaja sie schody ale tylko z powodu braku chlodziwa. Przy stosowaniu specjalnych wiertel z otworami na chlodziwo mozna glebiej. Mieszkam w USA to dlatego te cale. Zalecam ostroznosc - tytan sie pali i jest trudny do zgaszenia.
  • REKLAMA
  • #3 1990850
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    jak napisał przedmówca kobalt i tylko kobalt

jak bedziesz kupował to kupuj w dobrym sklepie za dobra cenę

ostatnio kupiłem kobaltowe fi 4.0 za 6 zl i .........do wyrzucenia
    kupiłem za 20 zl i wywiercilem 58 otworów bez ostrzenia w stali H18N9T1czyli nierdzewka z dodatkiem tytanu

obroty małe posuw mały cierpliwość to warunki sukcesu !
  • REKLAMA
REKLAMA