logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik 12V - Podłączenie sterowania masą, przepustnica wydechu, gniazdo COM i NO

przemek915 27 Wrz 2022 21:47 1980 17
  • #1 20210970
    przemek915
    Poziom 4  
    Witam, potrzebuję pomocy w podłączeniu sterownika jak na zdjęciu. Do otworzenia/zamknięcia przepustnicy wydechu konieczne jest zwarcie chwilowe przewodu sterowania silnika z masą i tu pojawia się problem, że taki sterownik nie pracuje poprawnie po podłączeniu masy z pojazdu do gniazda COM, a przewodu sterowania silnikiem do gniazda NO. Czy są podobne sterowniki lub możliwość przerobienia tego tak, aby to zagrało?

Sterownik 12V - Podłączenie sterowania masą, przepustnica wydechu, gniazdo COM i NO
  • #2 20211069
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 538
    W instrukcji jest wszystko napisane, w jaki sposób działa tryb chwilowy i jak go skonfigurować.
    przemek915 napisał:
    i tu pojawia się problem ze taki sterownik nie pracuje poprawnie po podłączeniu masy z pojazdu do gniazda COM a przewodu sterowania silnikiem do gniazda NO.

Nie napisałeś z czym jest problem. Jak na razie wiesz to tylko Ty.
  • #3 20211356
    przemek915
    Poziom 4  
    Sterownik ustawiony w tryb chwilowy (bez zworki) i to jest jasne, ale problemem jest to, że po podłączeniu masy auta do gniazda COM i kabla, na który przejść ma masa do gniazda NO, po wyzwoleniu tego kanału, np. pilotem, dioda przekaźnika mruga, a sam przekaźnik włącza się i wyłącza na zmianę (strzela). Sprawdziłem sterownik, podając mu 12 V na gniazdo COM, i ten działa poprawnie, przerzuca napięcie na gniazdo NO, dopóki jest wciśnięty przycisk - czyli prawidłowo. Czy takie sterowniki mogą tylko sterować napięciem?
  • #4 20211473
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    przemek915 napisał:
    Sterownik ustawiony w tryb chwilowy
    Wyjścia sterownika to styki przekaźnika. Styki te chyba nie są połączone z elektroniką sterownika, więc nie ma znaczenia, co jest do nich podłączone.
    Czy sam sterownik działa poprawnie?
    Czy zasilanie masz poprowadzone oddzielnymi przewodami? Czyli do przekaźnika nie wykorzystujesz masy (lub plusa) zasilania sterownika, tylko osobny przewód.
    PozdrawiaM.
  • #5 20211536
    przemek915
    Poziom 4  
    Sam sterownik wydaje się działać poprawnie, jak jest podłączone tylko zasilanie układu, to przekaźniki reagują na polecenie i zachowują się tak, jak powinny. Zasilanie sterownika to jedno z wyjść w tablicy bezpieczników samochodu, ale masa zasilania układu i masa, która jest podłączona do wyjścia COM, idą z tego samego miejsca w aucie. Czy masa do sterownika i masa, którą chcę sterować z COM na NO, muszą być z innych miejsc w aucie, skoro masa jest chyba ta sama na całej karoserii?

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Sterownik jest na oddzielnych przewodach tak ja radzicie i wygląda na to że ten sterownik sam w sobie jest sprawny wszystko działa , przerzuca masę na z COM na NO tylko na przewodzie prowadzącym do modułu przepustnicy wydechu chyba jest jakis bubel bo w spoczynku tam juz jest jakas stłumiona masa bo probówka sie zapala tylko z mniejszym natężeniem niz masa prosto z auta i chyba przez to ten przekaźnik warjuje włączajac i wyłączając sie na przemian , żeby lepiej zobrazowac problem nagrałem film.

• #6 20211809
    sisko
    Poziom 34  
    Trudno jest pomagać na odległość, gdy nie ma się wszystkich niezbędnych informacji. Np. dokładny schemat jak to wszystko jest połączone.

przemek915 napisał:
    Czy masa do sterownika i masa, którą chcę sterować z COM na NO, muszą być z innych miejsc w aucie, skoro masa jest chyba ta sama na całej karoserii?

Jeżeli widoczny brązowy przewód, podłączony pod klemę akumulatora to masa. I jest on połączony bezpośrednio z zaciskiem "masa" i "COM" sterownika, to jest dobrze.
    Prawdopodobnie zwierając zaciski NO i COM, powodujesz zwarcie w instalacji elektrycznej auta. Powodując spadek napięcia zasilającego sterownik. Stąd ta dyskoteka.
  • #7 20211823
    przemek915
    Poziom 4  
    sisko napisał:
    eżeli widoczny brązowy przewód, podłączony pod klemę akumulatora to masa. I jest on połączony bezpośrednio z zaciskiem "masa" i "COM" sterownika, to jest dobrze.

Na filmie zasilanie sterownika 12V i masa jest bezpośrednio z klem akumulator zaś masa podłaczona do gniazda COM jest wpięta w masę idącą do gniazda 12v w bagażniku.

Niestety schematu typowo elektrycznego nie potrafie wam stworzyć mam instrukcje wedle której to zostało podłączone

sisko napisał:
    Prawdopodobnie zwierając zaciski NO i COM, powodujesz zwarcie w instalacji elektrycznej auta. Powodując spadek napięcia zasilającego sterownik. Stąd ta dyskoteka.

Nawet wtedy kiedy jest to zwieranie masy?
  • #8 20211893
    sisko
    Poziom 34  
    przemek915 napisał:
    Niestety schematu typowo elektrycznego nie potrafie wam stworzyć mam instrukcje wedle której to zostało podłączone

Jak nie potrafisz narysować prostego schematu, to jakim cudem podłączyłeś całe to ustrojstwo na podstawie opisu z instrukcji? Gdy nie ma się wiedzy z zakresu elektryki, takie prace zleca się osobie która ma doświadczenie w tej dziedzinie.
    Dokonując zmian w instalacji pojazdu, bez znajomości podstaw elektryki możesz spowodować jej uszkodzenie, pożar, niewłaściwe działanie instalacji, co może przyczynić się do wypadku.

przemek915 napisał:
    Nawet wtedy kiedy jest to zwieranie masy ?

Nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, gdyż nie wiem jak to wszystko masz połączone. Prawdopodobnie jest źle, stąd te problemy.
    Dla mnie opis z instrukcji wystarczy aby prawidłowo podłączyć układ do instalacji samochodu. Jakich użyć przewodów, zabezpieczeń, w którym miejscu wpiąć się w instalacji, itd..
    Niestety z Twoich wpisów wnioskuję, że nie wiesz jak to prawidłowo wykonać. Zleć to zadanie komuś kto się na tym zna albo wykonuj to pod ścisłym nadzorem takiej osoby.
  • #9 20211907
    przemek915
    Poziom 4  
    sisko napisał:
    Dla mnie opis z instrukcji wystarczy aby prawidłowo podłączyć układ do instalacji samochodu

Nie muszę chyba znać na pamięć symboli żeby to podłączyć? Wracając do tematu wszystko działa jak powinno do momentu podłączenia pod ten sterownik bezprzewodowy. Gdy ręcznie zwieram przewod zielony modułu z masa (te które są podłączone do COM I NO ) przepustnice reagują. Problem jest w tym przerywaniu przekaznika sterownika robiącego za przycisk.
  • #10 20211926
    sisko
    Poziom 34  
    przemek915 napisał:
    Gdy ręcznie zwieram przewod zielony modułu z masa (te które są podłączone do COM I NO ) przepustnice reagują. Problem jest w tym przerywaniu przekaznika sterownika robiącego za przycisk.

Czyli problemem jest błędne podłączenie sterownika radiowego lub coś zakłóca jego pracę, albo jest uszkodzony.
    Innych możliwości nie ma.
  • #11 20211939
    przemek915
    Poziom 4  
    Bardziej obstawiam jakąś wadę tego modułu z 3 przewodami do przycisku dostaje 12v po stacyjce i masę wg instrukcji ale na zielonym kablu jest jakaś masa choć probówka jak widać nie świeci pełnym natężeniem tylko słabszym mam wrażenie że jeżeli ten przewod wyzwala ruch przepustnic po zwarciu go z masą to nie powinno być tam żadnej masy przed zwarciem go z masą auta.
  • #12 20211960
    sisko
    Poziom 34  
    przemek915 napisał:
    Nie muszę chyba znać na pamięć symboli żeby to podłączyć?

Na pamięć wszystkich nie musisz znać, ale jak już będziesz wiedział, to musisz wiedzieć co one oznaczają i jak to wszystko podłączyć w instalacji.
    przemek915 napisał:
    Bardziej obstawiam jakąś wadę tego modułu z 3 przewodami do przycisku dostaje 12v po stacyjce i masę wg instrukcji ale na zielonym kablu jest jakaś masa choć probówka jak widać nie świeci pełnym natężeniem tylko słabszym mam wrażenie że jeżeli ten przewod wyzwala ruch przepustnic po zwarciu go z masą to nie powinno być tam żadnej masy przed zwarciem go z masą auta.

Skoro każdy ze sterowników osobno działa prawidłowo, to czytaj post #10.
  • #13 20213604
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    przemek915 napisał:
    Na filmie zasilanie sterownika 12V i masa jest bezpośrednio z klem akumulator zaś masa podłaczona do gniazda COM jest wpięta w masę idącą do gniazda 12v w bagażniku.

A czy nie możesz użyć jednej masy najlepiej z akumulatora? Do zasilania modułu i do zacisku COM podłącz do akumulatora.
    przemek915 napisał:
    ale na zielonym kablu jest jakaś masa

A tym to nie powinieneś się przejmować.
    przemek915 napisał:
    Problem jest w tym przerywaniu przekaznika sterownika robiącego za przycisk.

Wgląda to jakby "siadało" zasilanie modułu w momencie jak załącza się przekaźnik.
    Podłącz masę jak napisałem wyżej a próbnik podłącz bezpośrednio do przewodów zasilających moduł i użyj pilota. Czy przez przypadek probówka nie gaśnie? 🤔
  • Pomocny post
    #14 20213746
    sisko
    Poziom 34  
    Przy tak skąpych informacjach jakie udzielił nam autor tematu. Pobawmy się w detektywa, jasnowidza i wróżkę jednocześnie.

Prawdopodobnie zostało zakupione urządzenie jak ze zdjęcia zamieszczonego poniżej.

Gdzie większa obudowa to układ wykonawczy wraz z odbiornikiem radiowym. W mniejszej znajduje się nadajnik radiowy który wyzwalany jest za pomocą przycisku.
    A że w zestawie nie ma pilota do zdalnego sterowania. Został dodatkowo zakupiony uniwersalny sterownik radiowy dwukanałowy MT-STER-201. Który miał służyć jako przycisk w nadajniku urządzenia. Prawdopodobnie gdy, nadajnik urządzenia i pilot uniwersalnego sterownika pracują jednocześnie, zakłócają się nawzajem. Stąd cały ambaras.
  • Pomocny post
    #15 20213858
    Adam-T
    Poziom 41  
    Biorąc pod uwagę zdolności detektywistyczne, jasnowdzcze i wróżbiarskie kolegi @sisko 😁 😉 autorze zrób tak jak na filmie tylko podłącz zielony kabelek na stałe do masy i użyj pilota. Czy przekaźnik też wariuje?
  • #16 20213926
    przemek915
    Poziom 4  
    Podziwiam chęci i zdolności detektywistyczne , pokusiłbym sie o stwierdzenie że lepsze jak sławny Pan Rutkowski. Ale do brzegu tak kolega @sisko przedstawił wszystko dokładnie jak jest :) . Miałem już zwracac ten sterownik do sprzedawcy , ponieważ samemu nie udało mi się dojść jak to poprawnie podłączyć , a do sterowania użyłem nieaktywnego przycisku auto hold w aucie.
    Adam-T napisał:
    autorze zrób tak jak na filmie tylko podłącz zielony kabelek na stałe do masy i użyj pilota
    zielony kabelek jest kablem do owego przycisku a sam nadajnik zaprogramowany jest na sygnał chwilowy - podłączenie masy na stałe do zielonego kabla powoduje jednorazowy ruch przepustnic , chyba że pisząc o podłaczeniu zielonego kabla do masy na stałe masz cos innego na mysli ?
  • #17 20213940
    Adam-T
    Poziom 41  
    przemek915 napisał:
    chyba że pisząc o podłaczeniu zielonego kabla do masy na stałe masz cos innego na mysli ?

Nie, mam na myśli dokładnie to co napisałem. Zabrakło jednego słowa - próba 😉 To jeszcze raz podłącz na stałe zielony kabelek do masy na próbę (na chwilę) ..... itd dalej już wiesz.
    Chodzi mi o to czy to co załącza zielony kabelek (nie wnikam co to jest) zakłóca czy też nie zakłóca modułu/pilota.
    Masz moje dwa pomysły sprawdź je.
  • #18 20214054
    przemek915
    Poziom 4  
    Rozumiem zobacze to jutro , sprawdzalem też poprzez zmiane zworki na tym sterowniku zmienilem tryb pracy na włacz/ wyłacz i jak włacze go pilotem to skleja go na stałe i nie idzie juz go rozłączyc tylko odciecie zasilania sterownikowi pomaga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu sterownika 12V do przepustnicy wydechu, który wymaga chwilowego zwarcia przewodu sterowania z masą. Po podłączeniu masy z pojazdu do gniazda COM i przewodu sterującego do gniazda NO, przekaźnik działa nieprawidłowo, co objawia się migotaniem diody i cyklicznym włączaniem oraz wyłączaniem przekaźnika. Użytkownik sprawdził, że sterownik działa poprawnie przy podaniu 12V na gniazdo COM, ale problem występuje przy podłączeniu do gniazda NO. W dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem, masą oraz możliwymi zakłóceniami w instalacji elektrycznej pojazdu. Sugerowano również, że problem może wynikać z błędnego podłączenia lub uszkodzenia modułu radiowego, który zakłóca pracę sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA