logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik serwa do ogrzewania podłogowego: schemat, konwerter prąd-napięcie, komparator, RS, serwo

Zbyszek-87 28 Wrz 2022 21:54 369 2
  • #1 20212609
    Zbyszek-87
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Szanowni forumowicze.

Realizuję pomysł sterownika analogowego do serwa, które będzie otwierało i zamykało listwę ogrzewania podłogowego. Przygotowałem schemat, zbudowałem urządzenie, lecz napotkałem problem. Modyfikowałem kilka krotnie układ, ale ciągle bez pozytywnych rezultatów.
    Koncepcja działania układu:
    Zastosowane serwo nie zwraca żadnej informacji zwrotnej o położeniu, wyłączanie go opiera się na wykrywaniu momentu zablokowania silniczka (ok.140 mA). W układzie można wyróżnić obwody konwertera prąd-napięcie, komparator, przerzutnik RS oraz układu generującego impuls po zmianie stanu wejścia.
    Aktywacja zmiany położenia serwa uruchamiana jest przez zmianę styku bezpotencjałowego z termostatu w pomieszczeniu. Układ złożony z bramek NOR generuje impuls na przerzutnik RS i ustawia wyjście Q1 w stan wysoki, przekaźnik K2 włącza silniczek (serwo). Gdy silnik serwa zablokuje się (pozycja końcowa zamknięty/otwarty zawór w listwie od podłogówki) napięcie z konwertera prąd-napięcie porównywane jest w komparatorze i jeśli przekroczy nastawioną wartość (ok. 120mA) to wyjście wzmacniacza U2A zresetuje przerzutnik, co w konsekwencji wyłączy przekaźnik K2.
    przekaźnik K1 służy wyłącznie do zmiany kierunku obrotów.

Tak chciałbym by układ działał. Problem mam mianowicie w układem być może generującym impuls i resetem przerzutnika. Gdy silnik osiągnie pozycję końcową to przerzutnik się nie resetuje, lecz gdy dotknę go palcem, sonda miernika, to od razu reaguje. Zapewne w układzie jest błąd, być może przekombinowałem z wartościami, ale już 4 noc na tym układem "siedzę" i po prostu brak mi wiedzy w czym może być problem.
    Byłbym wdzięczny za sugestie, ewentualnie pomoc, być może źle coś analizuję, już sam nie wiem.

Schemat:
    Sterownik serwa do ogrzewania podłogowego: schemat, konwerter prąd-napięcie, komparator, RS, serwo
  • #2 20212861
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Czy zamiast konwerterów nie można zastosować czujnika położenia w postaci wyłącznika krańcowego, który zatrzyma ruch serwa w kierunku zamykania?
  • #3 20212941
    Zbyszek-87
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Niestety, to serwo jest elementem elektronicznych termostatów współpracujących z grzejnikami ściennymi. Tam wyłączenie serwa (osiągnięcie jednej z krańcowych pozycji) również jest realizowane na zasadzie pomiaru prądu i jeśli się zatrzyma układ sterujący wyłącza silnik.
    Niestety budowa uniemożliwia montaż jakiegokolwiek wyłącznika krańcowego, itp.
REKLAMA