logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał Wi-Fi i czy ASUS ZenWiFi AX (XT8) to dobry pomysł?

DonAntoni0 29 Wrz 2022 11:45 1005 7
REKLAMA
  • #1 20213177
    DonAntoni0
    Poziom 2  
    Witam
    Mam w domu problem z Wifi. Dom z lat 80tych, strop żelbet, 100m (parter + góra)
    Na górze mam router i schodząc po schodach (2 ściany) wifi mi się już gubi, stojąc idealnie pod routerem na parterze prędkość wifi mam max 15 mb, idąc na boki pokoju max 2 mb.
    Internet w domu mam 1gb/1gb.
    Na dół mam również pociągnięty kabel internetowy.
    Chciałbym zakupić dwa mocne urządzenia aby na schodach mnie nie rozłączało i teraz nie wiem czy wziąć coś z Mesh'em, czy Router + AP.
    Zastanawiałem się nad urządzeniami ASUS ZenWiFi AX (XT8).
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20213230
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5451
    @DonAntoni0
    Jeden router już przecież masz od operatora, to po co więcej.

Tu lokalny Access Point potrzebny, ale jak kabel sieciowy jeden, a dwa Access Pointy potrzebne, to albo drugi przewód z routera od operatora, albo jakiś switch potrzebny na rozdzielenie tego jednego przewodu.

Ile pieniędzy na wydanie, bo dobry a chcę stąd to dzisiaj grubo ponad 500 zł sztuka.
  • REKLAMA
  • #3 20213239
    DonAntoni0
    Poziom 2  
    Router od dostawcy będzie w bridge(nie mam na niego żadnego wjazdu dlatego chcę swojego).
    Za dwa urządzenia chciałbym wydać do 1500-1800 zł
  • REKLAMA
  • #4 20213378
    KOCUREK1970
    DonAntoni0 napisał:
    Router od dostawcy będzie w bridge(nie mam na niego żadnego wjazdu dlatego chcę swojego).

Mając internet symetryczny 1Gb, router też musi być wydajny.
    Niestety na taki, też musisz liczyć około 1000 zł.
    DonAntoni0 napisał:
    Za dwa urządzenia chciałbym wydać do 1500-1800 zł

Czy ta kwota, uwzględnia już powyższy router?

Jako Access Point, Ubiquity U6.

Jeśli chodzi o router, podaj czy masz względem niego jakieś wymagania, jakich funkcjonalności potrzebujesz?
    Czy na przykład router Ubiquity lub MikroTik (obydwa potrzebują choćby minimalnej wiedzy sieciowej, by je ustawić) spełni Twoje oczekiwania?
  • #5 20213405
    DonAntoni0
    Poziom 2  
    Podstawową wiedzę posiadam na temat sieci, na dzień dzisiejszy jedyne co będę chciał zrobić to otworzyć sobie jeden port i dostawać się do monitoringu.
  • REKLAMA
  • #6 20213413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20213432
    KOCUREK1970
    @DonAntoni0
    Musisz się też upewnić czy Twój telefon obsługuje fast roaming - jeśli nie, to przy zmianie Twojej lokalizacji, zawsze ją rozłączy.
  • #8 20213742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasięgiem Wi-Fi w domu z lat 80-tych, gdzie sygnał jest słaby na parterze, mimo posiadania routera od dostawcy. Zastanawia się nad zakupem dwóch mocnych urządzeń, preferując rozwiązanie Mesh lub router z Access Pointem. W odpowiedziach podkreślono, że do uzyskania lepszego zasięgu potrzebny będzie dodatkowy Access Point, a także zwrócono uwagę na konieczność posiadania wydajnego routera, aby wykorzystać symetryczny internet 1Gb. Sugerowane modele to Ubiquity U6 oraz MikroTik, które wymagają podstawowej wiedzy sieciowej do konfiguracji. Wskazano również na znaczenie fast roamingu w urządzeniach klienckich oraz na ograniczenia związane z mocą nadawania sygnału Wi-Fi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA