logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet światłowodowy 80MB/s, wzmacniacz sygnału, powerline, a może mesh?

dd6600 28 Lis 2019 10:50 2298 24
REKLAMA
  • #1 18306597
    dd6600
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam,
    jako, że w końcu będę miał cywilizowany internet, potrzebuje sprzętu który pozwoli mi go w pełni wykorzystać. Mianowicie:
    niestety, router od dostawcy będzie na strychu (na nic innego się nie zgodzą), ze strychu mam na parter puszczony kabel, także z parterem nie ma problemu. Kłopot jest z piętrem, gdzie jest kilka laptopów i dwa telewizory. 5 ghz z routera (archer c2 - pewnie do wymiany, 43 MB/s dla 5ghz) na parterze, ledwo co się przebija na piętro, więc pewnie będzie duża strata na prędkości, a chciałbym tego uniknąć. W związku z tym zastanawiam się jak temu zaradzić. Oczywiście najprostsza opcja z puszczeniem kabla odpada, jest tylko na strychu i w jednym pokoju na parterze.
    Opcje na którymi się zastanawiałem:
    1. Wzmacniacz sygnału 5ghz, wydaje się najprostsza, ale z tego co rozumie ma duże straty na prędkości (rzekomo nawet 50%?). Jeśli to nieprawda proszę o nakierowanie na jakiś sensowny model.
    2. Powerline, nigdy się z tym nie spotkałem, ale rozumie że przesył danych jest siecią elektryczną, musi być w tej samej fazie i sieć musi być dobrej jakości. O ile jedna faza ponoć nie jest problemem, tak nie do końca rozumie jak to działa. Wpinam "1 PLC" do gniazdka na parterze, podłączam z routerem. "Drugie PLC" wpinam do gniazdka na piętrze i właściwie już? Zakładając że "drugie PLC" ma wifi to rozumię że mogę się z nim łączyć jak z routerem? Jeśli nie ma wifi, a ma wejścia lan, to rozumie że mogę podłączyć pod "drugie PLC" router (czy też AP)? I z tego co czytałem, przy PLC nie ma jakichś większych strat prędkości, ale skoki napięcia mogą powodować niestabilność. Nie wiem ile w tym wszystkim prawdy :-)
    3. Sieć mesh, na to trafiłem właściwie przypadkiem, z tego co wstępnie wyczytałem, działa jak wzmacniacz sygnału, ale ponoć ma dużo mniejsze straty szybkości (jakie i dlaczego mniejsze?).

Nie wiem na którą opcje się zdecydować, 2 wydaje się taką która da największą szybkość, ale co ze stabilnością? 1 wydaje się najtańsza, ale najwolniejsza? 3 znowu wydaje się najbardziej.... pośrednia? Budżet jaki maksymalnie chciałbym przeznaczyć to 400 zł. Lecz w pierwszej kolejności proszę o pomoc w wybraniu którejś z opcji :-)
  • REKLAMA
  • #2 18306626
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    dd6600 napisał:
    Oczywiście najprostsza opcja z puszczeniem kabla odpada, jest tylko na strychu i w jednym pokoju na parterze.

A nie możesz się przewiercić z tego strychu przez sufit/strop/sufit podwieszany, i powiesić pod sufitem czegoś takiego jak Ubiquiti UAP AC LITE? Małe, białe, (15cm średnicy 3cm wysokości), prawie się nie rzuca w oczy pod zazwyczaj białym sufitem. Moja lepsza połowa po pół roku zauważyła że coś tam wisi wogóle. Przeiwercasz się tylko przez strop, przeciągasz przez dziurkę kabel prosto to AP. Żadnych kabli nie musisz ciągać po ścianach. Prosto i estetycznie.
    Kosztuje 350PLN.
  • #3 18306653
    dd6600
    Poziom 6  
    m.jastrzebski napisał:
    dd6600 napisał:
    Oczywiście najprostsza opcja z puszczeniem kabla odpada, jest tylko na strychu i w jednym pokoju na parterze.

A nie możesz się przewiercić z tego strychu przez sufit/strop/sufit podwieszany, i powiesić pod sufitem czegoś takiego jak Ubiquiti UAP AC LITE? Małe, białe, (15cm średnicy 3cm wysokości), prawie się nie rzuca w oczy pod zazwyczaj białym sufitem. Moja lepsza połowa po pół roku zauważyła że coś tam wisi wogóle. Przeiwercasz się tylko przez strop, przeciągasz przez dziurkę kabel prosto to AP. Żadnych kabli nie musisz ciągać po ścianach. Prosto i estetycznie.
    Kosztuje 350PLN.

Niestety nie, nie mój dom, więc nie moje warunki, ja mam tylko zrobić tak żeby działało, przy tym jednym warunku nie do złamania :-)
  • #4 18306675
    m.jastrzebski
    dd6600 napisał:

Niestety nie, nie mój dom, więc nie moje warunki, ja mam tylko zrobić tak żeby działało, przy tym jednym warunku nie do złamania :-)
    No to szkoda. Bo to jedna mała dziurka, jakby co łatwa do zatkania i zamalowania, a daje rezultaty nie do podrobienia żadną z opcji 1-3.

Z tych opcji które opisałeś, to zdecydowanie PLC.
    Masz dwa urządzenia które wkładasz do gniazdka, a które mają porty LAN które łaczysz do swojego routera/AP. Są też pewnie wersje z WiFi na pokładzie od razu.

Zamist estetycznego małego urządzenia pod sufitem, gdzie na szafce biurku będzie PLC, kabel zasilający do routera, router, kabel LAN. Polątane i kurzące się. Co kto lubi ;-)

Nie ma czegoś takiego jak wzmacniacz sygnału. Zarówno repeater jak i sieć mesh działa na zasadzie retransmisji sygnału: odbierasz i nadajesz raz jeszcze. Prosty repeater przytnie prędkość co najmniej o połowe (połowe czasu odbiera, połowe nadaje). Urządzenia mesh mogą mieć na pokładzie 2 radia, jedne do odbioru drugie do nadawania. Ale OBA typy mają ograniczenie typu: z pustego to i Salomon nie naleje. Jak w miejscu w którym je postawisz sygnał z głównego routera jest słaby, za słaby do osiągnięcia pełnej prędkości, to tej pełnej prędkości już nie osiągniesz. Mesh to zestaw samoorganizujących się repeaterów, które możesz poustwiać gęsto a one same se znajdą najlepszą drogę nadawania.
  • #5 18306734
    dd6600
    Poziom 6  
    m.jastrzebski napisał:
    No to szkoda. Bo to jedna mała dziurka, jakby co łatwa do zatkania i zamalowania, a daje rezultaty nie do podrobienia żadną z opcji 1-3.

Cóż, niektórym ludziom się nie da przetłumaczyć :-)

m.jastrzebski napisał:
    Urządzenia mesh mogą mieć na pokładzie 2 radia, jedne do odbioru drugie do nadawania.

Istnieje takie w podanym przeze mnie budżecie? :-) Przykładowo? Bo może od razu bym rozszerzył zasięg na cały parter, garaż i może nawet taras by złapało.

Co do tematu, to jestem w takim razie przekonany do plc. Opcja tania + jakiś AP, Opcja droższa + jakiś AP, widzę, że opcji z odpowiednim wifi nie znajdę w tym budżecie. Jest sens dopłacać do tego tp-linka?]Link[/url]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18306743
    m.jastrzebski
    Nie wypowiem się na temat jakości konkrtetnych modeli PLC bo tego nigdy nie używałem.
    Ale nie licz na to że osiągniesz tym 1000mbit/s ;-) Jak osiągniesz 100 to powinno być nieźle.
    Moje zdanie jest jasne: PLC a nie mesh.
  • #7 18306769
    dd6600
    Poziom 6  
    m.jastrzebski napisał:
    Ale nie licz na to że osiągniesz tym 1000mbit/s Jak osiągniesz 100 to powinno być nieźle.

Nie brzmi to optymistycznie :-) Więc biorę tańszego, zobaczymy co to będzie, może wtedy się uda namówić na przewód :-) Dzięki za pomoc :-)
  • Pomocny post
    #8 18306790
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18306824
    nowakjac
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mam PLC u siebie, bo była potrzeba dostępu do netu 2 pokoje od routera. Mam jakiś dedykowany zestaw do tego od Orange (nie pamiętam producenta ani modelu) i w sumie działa, ale rewelacji nie ma. Mam światłowód 100 Mb/s a na urządzeniu docelowym przez PLC maksymalne prędkości to 8-10Mb/s. Może kup jakiś lepszy zestaw z możliwością zwrotu i sam zobaczysz jak to działa.
  • #10 18306859
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    @dd6600 Mam pytanko, czy na pewno masz wykupiony/będziesz miał internet po światłowodzie o prędkości 80MB/s? To 640Mb/s i takimi wartościami powinniśmy się posługiwać przy doborze urządzeń, bo producenci podają wielkości w bitach a nie bajtach.

Zweryfikuj to, bo może nie ma sensu się pchać w te urządzenia jeżeli będą to wartości 8 razy mniejsze ;)
  • REKLAMA
  • #11 18306895
    dd6600
    Poziom 6  
    icosie napisał:
    @dd6600 Mam pytanko, czy na pewno masz wykupiony/będziesz miał internet po światłowodzie o prędkości 80MB/s? To 640Mb/s i takimi wartościami powinniśmy się posługiwać przy doborze urządzeń, bo producenci podają wielkości w bitach a nie bajtach.

Zweryfikuj to, bo może nie ma sensu się pchać w te urządzenia jeżeli będą to wartości 8 razy mniejsze ;)

Tak 640Mb/s (a może nawet i 800 Mb/s będzie), po prostu wolę operować czytelniejszymi dla mnie wartościami, choć z drugiej strony skoro wszyscy używają formy z bitami, to bardziej zrozumiała forma to bity :-)

_cheetah_ napisał:
    Oczywiście, właściwości instalacji sieci 230V w domu mają tu kluczowe znaczenie dla szybkości transmisji, oprócz możliwości samych urządzeń. Poatrz tam --> Link
    Dzięki, sprawdzę :-)
  • #12 18308223
    KOCUREK1970
    Ocena: 5469
    m.jastrzebski napisał:
    nie licz na to że osiągniesz tym 1000mbit/s Jak osiągniesz 100 to powinno być nieźle.

dd6600 napisał:
    Więc biorę tańszego, zobaczymy co to będzie, może wtedy się uda namówić na przewód

dd6600 napisał:
    640Mb/s (a może nawet i 800 Mb/s będzie)

W życiu - może w tym samym pokoju na tym samym przedłużaczu lub podwójnym gniazdku.
  • #13 18308444
    dd6600
    Poziom 6  
    Zobaczymy, jak wyniki będą niezadowalające to może uda się namówić właścicieli na przewiert :-)
  • Pomocny post
    #14 18308792
    IC_Current
    Ocena: 2516
    Jak problem z właścicielami, to pożycz coś od znajomego na parę dni (niby, że kupiłeś), skonfiguruj tak żeby nie działało dobrze, albo zrywało połączenie i doprowadzało właściciela do depresji, wtedy sam będzie prosił, abyś przewiercił tę nieszczęsną dziurę i zrobił porządnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18334667
    dd6600
    Poziom 6  
    Przetestowałem opcje z PLC, cóż, krótko, osiągane prędkości były rzędu 100-120 Mb/s. I wyszło mniej więcej jak kolega wyżej pisał, właściciele sami stwierdzili, że może jednak się zgodzą na tą małą dziurkę :-). Jednocześnie zainteresowali się "mesh-em", chcąc rozszerzyć zasięg wifi na garaż i ... altankę :-) Kupiłem Router "asus rt ac66u b1", tylko teraz nie wiem jaki system mesh zastosować.
    m.jastrzebski napisał:
    Zarówno repeater jak i sieć mesh działa na zasadzie retransmisji sygnału: odbierasz i nadajesz raz jeszcze. Prosty repeater przytnie prędkość co najmniej o połowe (połowe czasu odbiera, połowe nadaje). Urządzenia mesh mogą mieć na pokładzie 2 radia, jedne do odbioru drugie do nadawania. Ale OBA typy mają ograniczenie typu: z pustego to i Salomon nie naleje. Jak w miejscu w którym je postawisz sygnał z głównego routera jest słaby, za słaby do osiągnięcia pełnej prędkości, to tej pełnej prędkości już nie osiągniesz. Mesh to zestaw samoorganizujących się repeaterów, które możesz poustawiać gęsto a one same se znajdą najlepszą drogę nadawania.
    Wedle tego co kolega napisał, wychodzi mi na to że będę potrzebował dwie takie "skrzyneczki-mesh", jedna ustawiona w miejscu gdzie jest dobry zasięg, maksymalnie blisko garażu, i ona da zasięg na garaż - druga w garażu, ona da zasięg na tą nieszczęsną altankę... :-) (przynajmniej w teorii, ale altanka jest jakieś 15m od garażu, więc może będzie ok). Kolega pisze o urządzeniach mesh które mogą posiadać 2 radia, nie potrafię zweryfikować, które urządzenia je posiadają (zakładam że droższe, ale jakby mi ktoś potrafił powiedzieć po czym to stwierdzić, byłbym wdzięczny, wtedy już sobie znajdę odpowiednie urządzenia). Budżetem na to przeznaczonym jest teoretycznie 500 zł, przy założeniu że możliwe jest aby w tej kwocie urządzenie miało "2 radia". Znalazłem 3 przykłady - 420zł, 700zł, 1000zł Czy którekolwiek ma wspomniane "2 radia"? :-) Bo urządzenia mają podobną specyfikacje (pomijając asusa), a różnica w cenie jest całkiem spora.
  • Pomocny post
    #16 18334742
    jprzedworski
    Ocena: 828
    dd6600 napisał:
    Kupiłem Router "asus rt ac66u b1"
    Nie używałem mesh, ale moim zdaniem cała sieć powinna być zbudowana z urządzeń mesh (router i pozostałe), a Asus takiej funkcji nie ma. To się pewnie da połączyć, ale trzeba by to przemyśleć. Chodzi tu m.in. o roaming. Jak masz jednolitą sieć mesh, przejście użytkownika z jednego punktu do drugiego będzie bezproblemowe, ale już przełączenie między Asusem a resztą będzie mocno problematyczne. To dwa różne systemy.
    Chyba wszystkie mesh mają przynajmniej dwa radia. Poczytaj zresztą tu:
    https://pclab.pl/art80417.html
    https://www.nastykusieci.pl/mesh-podstawy/
    https://www.computerworld.pl/news/Bezprzewodowo-w-strukturze-MESH,317951.html
  • #17 18334758
    dd6600
    Poziom 6  
    jprzedworski napisał:
    dd6600 napisał:
    Kupiłem Router "asus rt ac66u b1"
    Nie używałem mesh, ale moim zdaniem cała sieć powinna być zbudowana z urządzeń mesh (router i pozostałe), a Asus takiej funkcji nie ma.

Ma? :-) Wersja bez dopisku b1 nie miała.
  • #18 18334799
    jprzedworski
    To nie wiedziałem. Nie używam. Domek mam mały, jeden router wystarczy, a w pracy mamy duży budynek i sieć UniFi po kablach. Pytanie tylko jak skonfigurować tych dwóch producentów.
  • #19 18334801
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5800
    Kupiłeś Asusa to musisz wywalić jeszcze tysiączka na te ASUS Lyra Trio Mesh.Luksus kosztuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18334815
    dd6600
    Poziom 6  
    jprzedworski napisał:

Dzięki, poczytam :-)

matek451 napisał:
    Kupiłeś Asusa to musisz wywalić jeszcze tysiączka na te ASUS Lyra Trio Mesh.Luksus kosztuje.

Cóż, jeśli tak jest, to całe szczęście mogę go jeszcze odesłać :-)
  • Pomocny post
    #21 18334827
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5800
    W mesh to raczej wszystko tego samego producenta, bo jak coś nie zadziała to kupa kasy w błoto. Tanie toto nie jest. Nie zazdroszczę klientów, no i niech oni nie oczekują tych 600Mb/s w tym garażu czy tej altance. Zresztą po kiego im tam tyle,na PLC mieli 100Mb/s i im nie pasowało to pewnie cudów oczekują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 18334858
    dd6600
    Poziom 6  
    matek451 napisał:
    W mesh to raczej wszystko tego samego producenta, bo jak coś nie zadziała to kupa kasy w błoto. Tanie toto nie jest. Nie zazdroszczę klientów, no i niech oni nie oczekują tych 600Mb/s w tym garażu czy tej altance. Zresztą po kiego im tam tyle,na PLC mieli 100Mb/s i im nie pasowało to pewnie cudów oczekują.

Dla sprostowania, nie klienci, tylko rodzina u której mieszkam przejazdem kilka razy w tygodniu hehe :-) Mają po prostu zwyczaj kupować wszystko co najdroższe, ja to staram się temperować trochę... :-) Jestem z jednym sklepem dogadany, że mi mogą podsyłać różne sprzęt żebym sobie sprawdzał czy mi przypasuje (tak, wiem że mam prawo odesłać sprzęt bez podania przyczyny, ale tu rozwiązaliśmy to na przyjemno/pokojowych warunkach :-)). Po PLC już są uświadomieni, że bezprzewodowo nie osiągną takich prędkości w nieszczęsnej altance, rzecz tylko w tym, żeby wybrać coś najlepszego cena/możliwości. Wracając do meritum, doczytałem że rzeczywiście mesh musi być tego samego producenta. Więc póki co sprawdzę mesh asusowy, a jak sklep się zgodzi, to może mi podeśle od razu "tp-link-owy" wraz z routerem, to zobaczę jakie będą różnice... :-) Dzięki za pomoc, pewnie dam znać jak już potestuje.
  • REKLAMA
  • #23 18334985
    IC_Current
    Ocena: 2516
    Z tym mesh, to będzie drogo (bardzo) i mało skutecznie (zdecydowanie gorzej niż wcześniej na PLC. Jak garaż ma zasilanie elektryczne, to użyj tego PLC, co już masz. Jak PLC się nie sprawdzi, to trzeba zrobić most radiowy - dwa urządzenia typu NanoStation + jakiś access point na garażu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 18336632
    m.jastrzebski
    dd6600 napisał:
    wania, nie klienci, tylko rodzina u której mieszkam przejazdem kilka razy w tygodniu hehe :-) Mają po prostu zwyczaj kupować wszystko co najdroższe,
    Powiedz im, że najdroższy to będzie remont z kucie i położeniem wszędzie kabli. Przy okazji będzie też najlepiej ;-)
  • #25 18337400
    jprzedworski
    matek451 napisał:
    W mesh to raczej wszystko tego samego producenta
    No właśnie. Nie ma jednego standardu mesh, każdy producent robi to po swojemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem optymalizacji sygnału internetowego w domu, gdzie router znajduje się na strychu, a użytkownik potrzebuje dostępu do internetu na parterze i piętrze. Użytkownik rozważał różne opcje, w tym wzmacniacz sygnału, powerline oraz system mesh. Wskazano, że wzmacniacze sygnału (repeater) mogą znacznie obniżać prędkość, a systemy mesh wymagają jednolitej sieci od tego samego producenta dla optymalnej wydajności. Użytkownicy polecali rozwiązanie powerline, które może osiągać prędkości rzędu 100 Mb/s, ale z uwagą na ograniczenia związane z jakością instalacji elektrycznej. Po testach z powerline, użytkownik zdecydował się na zakup routera Asus RT-AC66U B1 i rozważenie systemu mesh, aby rozszerzyć zasięg WiFi na garaż i altankę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA