logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja AiMesh pod światłowód – wybór drugiego routera

KwiProKwo 27 Kwi 2025 01:46 1065 31
REKLAMA
  • #1 21531923
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, czeka mnie przeprowadzka do domu z piętrem użytkowym. Wiadomo, z czym to się łączy: na dole, tam gdzie będzie główny router i komputer, będzie zasięg, na piętrze już gorzej.

Będzie tam internet światłowodowy od firmy Zipnet i pewnie oni dadzą jakiś router, ale wiadomo, wolę mieć swój lepszy.

Posiadam więc Asusa AX3000 v2 z opcją AIMESH.

Naczytałem się o tym AIMESH i rozumuję to tak, że działa to jak repeater, czyli na dole mam router główny, na piętro podłączam do gniazdka zasilania jakiś drugi router z AIMESH, dodaję w głównym routerze ten dodatkowy i już wszystko śmiga na piętrze tak, jak powinno?

Co do dodatkowego sprzętu, to jest to dosyć drogie, bo droższe od tego głównego routera:

https://www.komputronik.pl/product/751135/asus-zenwifi-ax-hybrid-xp4-1-pack-bialy.html#Cechy

Natomiast ten jest tańszy, ale... pobrałem instrukcję i nic w niej nie ma o konfiguracji AIMESH, co jest podejrzane:
    https://www.asus.com/pl/networking-iot-server...system/zenwifi-wifi-systems/asus-zenwifi-bd4/

A wy jak to widzicie?
  • REKLAMA
  • #2 21531929
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    KwiProKwo napisał:
    Naczytałem się o tym AIMESH i rozumuję to tak, że działa to jak repeater, czyli na dole mam router główny, na piętro podłączam do gniazdka zasilania jakiś drugi router z AIMESH, dodaję w głównym routerze ten dodatkowy i już wszystko śmiga na piętrze tak, jak powinno?

Technicznie tak, praktycznie łączenie routerów tylko przez Wi-Fi nigdy nie zdaje egzaminu.
    Co nie powinno dziwić, bo Wi-Fi to sygnał radiowy, a to wskazuje, że jest tłumiony przez wszystkie przeszkody.
    To błędna droga.

A z drugiej strony 2 routery i piętrowy dom – to nie ma prawa się udać, zbyt optymistyczne założenia.

Sieć budujemy - 1 router i X AP (Access Pointów), wszystko razem spięte przewodem sieciowym z routerem głównym.
  • #3 21531983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21532004
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Wszystko super, tylko już teraz nie mam opcji podłączenia między piętrami tzw. kablowego, nie będę w nowym domu robił dziur w suficie albo prowadził kabli przez całe piętro.

Tak więc musi to działać bezprzewodowo.

O tym AIMesh lub też EasyMesh usłyszałem przez ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=Z-JZN68jyjQ

Na tym filmiku mówi typek, że to takie świetne rozwiązanie i rozwiązuje to problemy ze słabym zasięgiem.

Dodam, że na komputerze stacjonarnym, tam gdzie będzie główny router, podłączony będzie internet światłowód, ale kablowo, a nie z Wi-Fi, Wi-Fi tylko będzie wychodzić z routera.

Na PC/konsolach uznaję tylko internet kablowy, a nie Wi-Fi, Wi-Fi do tabletów, komórek itp.
  • #5 21532011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21532018
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    No to nie wiem, jak to połączyć, żeby działało bezprzewodowo na piętrze i sensownie...

Dodam też, że na piętrze nie chcę super idealnego Wi-Fi jak przy routerze głównym, chcę, żeby smart TV działało i internet w telefonie/tablecie. Na piętrze nikt w nic nie będzie grał ani pobierał wielkich plików.
  • REKLAMA
  • #7 21532022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21532025
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Tak mam, mamy 2025 rok i podłogówka teraz to standard przy budowach...
  • #9 21532031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21532036
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Jeszcze są inne wątki, jeśli chodzi o to połączenie:

1. Na pewno od Zipnet dostanę jakiś ich router do internetu, ale i tak wolę swojego Asusa, który jakościowo na pewno jest lepszy od tego, co oni dają na dzierżawę.
    2. Z ulicy do domu poprowadzą ten światłowód, ale nie wiem, jak to wygląda, nigdy światłowodu nie miałem w domu, tylko w bloku w skrzynce w piwnicy. Czy oprócz routera, który wymienię na swojego Asusa, coś jeszcze montują w domu?
    3. W ścianie na dole i na górze mam zamontowane gniazdka na RJ45 i są połączone ze strychem, nie wiem, czy to w czymś pomoże... Wolałbym mieć "centrum sterowania" na dole przy głównym PC.
  • #11 21532038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21532044
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Ze strychu na dół do pomieszczenia "biurowego", gdzie będzie główny PC i główny router Asusa. Druga ze strychu do sypialni.

Nie gadałem jeszcze z Zipnetem, ale sądząc po tym, że sąsiad ma od nich i nie ma żadnego słupa, to pewnie ziemią.
  • #13 21532055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 21532061
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    W czerwcu będę o to pytał, bo dopiero wtedy będę na miejscu.

W regulaminie jest taka wzmianka: "Jednorazowa opłata aktywacyjna wynosi 40 PLN, a w jej cenie zawiera się montaż terminala światłowodowego. Ewentualne opłaty instalacyjne związane z wybudowaniem przyłącza abonenckiego są każdorazowo uzgadniane indywidualnie przed podjęciem prac."

Więc chyba coś dają...

A w cenniku: Router WiFi: od 5 PLN / miesięcznie
  • #15 21532091
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21532127
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Problemem tego wszystkiego jest to, że ja tego nie projektowałem (domu), nie byłem przy budowie i rozprowadzaniu kabli.

Jakbym był od początku, to bym to rozwiązał inaczej, NAWET jeśli moja wiedza jest średnio niska.

Tutaj po prostu wszedłem na gotowe i trzeba coś ukręcić z tego bata. Może ci od Zipnet od podłączenia będą jacyś ogarnięci... oby.
  • #17 21532371
    KOCUREK1970
    @KwiProKwo
    W teorii może się to udać (bezprzewodowo), ale będziesz na cały dom potrzebował kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu urządzeń.
    Trzeba to rozstawić w odstępach, tak, by wszystkie AP miały fizyczną widoczność między sobą.
    Ale jak co realnie wyjdzie, nikt Ci zdalnie nie powie.
    Kupić cztery sztuki i na początek zobaczyć.
  • #18 21532395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21532456
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Nie, no nie będę im mówił, żeby całą instalację zrobili, ale spytam, czy mają jakiś pomysł, jak to porozdzielać, żeby było Wi-Fi. Oni to montują codziennie i pewnie mieli takie przypadki.
  • #20 21532736
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21532748
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że przesadzasz, nie każdy jest taki centuś. Jak będą robić byle jak na odpierdol, to po prostu nie podpiszę protokołu i albo zrezygnuję z usługi, albo złożę skargę.

Za darmo tego nie robią przecież.
  • #22 21532796
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Życie szybko zweryfikuje twoje oczekiwania wobec nich. Dla twojej informacji zajmuję się lokalnymi sieciami Ethernet/WiFi , zarabiam na tym pieniądze bo ludzie mysla podobnie jak ty.
    Główni operatorzy maja ten sam schemat, wchodzą najblizszą drogą światłowodem do chaty i montują ONT/ router dostawcy zaraz za ścianą, nie ważne gdzie.
    Ich to nie interesuje, oni maja wejść z światłowodem do domu i na tym ich rola się kończy, oni nie mają zielonego pojęcia o sieci WiFi, MESH, dodatkowych AP bo to są monterzy a nie specjaliści od sieci. Klient dostaje uruchomiony router i kartkę z danymi dostępowymi do sieci WiFi z niego i na tym kończy się ich rola.
    Klienci dzwonią potem do ISP bo nie maja zasiegu WiFi z routera który jest gdzieś na skraju domu/mieszkania i dostają odpowiedź ze oni się WiFi nie zajmują i tyle, zero wsparcia bo usługa już sprzedana.
    Dlatego my mamy pracę bo ludzie najpierw sami kombinują z jakimiś śmieciowymi repeaterami a na koniec dzwonią po fachowca od sieci lokalnych.
    Nie robią za darmo ale ich rola nie dotyczy sieci lokalnej , za to im zresztą nie płacą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21532825
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    A moją rolą jest reklamacja, jak coś będzie nie tak, mam na to 14 dni od uruchomienia usługi, zgodnie z prawem.

Jakoś sobie poradzę.
  • #24 21532877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21532894
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Ale co chcesz u nich reklamować, oni uruchomią usługę zgodnie z umową czyli tak jak pisałem , będziesz miał dostęp do internetu i sieci WiFi z ich routera więc nie masz żadnych podstaw do reklamacji usługi.
    W regulaminie tej usługi nie ma żadnych zapisów ze masz mieć zapewniony zasięg WiFi w całym domu bo oni odpowiadają za sieć do urządzenia brzegowego czyli routera ISP. Fantazjujesz, my znamy realia, w TOYA z którą mam najczęściej do czynienia pracują ludzie którzy nawet nie są szkoleni z zakresu sieci lokalnej, a jak przyjdzie jakiś Aleksandr czy Wołodymyr to nawet dogadać się trudno.
    A już kuriozum to jak klient zamawia internet z IPTV, wtedy to jest jazda, internet jakoś uruchomią na routerze ale IPTV to już kuriozum, ostatnio u 2 klientów zostawili im dekodery bo mieli multiroom a klienci nie mieli nawet sieci lokalnej Ethernet.
    Mimo wszystko życzę powodzenia. Obyś miał rację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21532902
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Nie, no jak przyjdzie jakiś przybysz naziol z kraju na U, to prędko dostanie kopa, menelstwa w domu nie chcę.

Zrobię tak, pójdę najpierw do ich biura i popytam o to, jaki router dają, jakiej firmy, jaki model itp. Jak wygląda podłączenie.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #27 21532941
    KOCUREK1970
    KwiProKwo napisał:
    Za darmo tego nie robią przecież.

Oni (monterzy) mają wykonać tylko podstawową instalację konkretnej usługi - tylko za to płacisz.
    Monterów Twoje rozterki czy problemy nie interesują.
    KwiProKwo napisał:
    A moją rolą jest reklamacja, jak coś będzie nie tak, mam na to 14 dni od uruchomienia usługi, zgodnie z prawem.

I na przewodzie sieciowym wszystko będzie działać.
    Działania Wi-Fi nikt, nigdzie, na niczym nie gwarantuje.

Zmień swoje nastawienie, bo bądź pewien, że wszyscy operatorzy w okolicy dostaną info o Tobie, że jesteś problematyczny i roszczeniowy.

Tak jak ktoś napisał wcześniej - zapytać, pogadać zawsze można, ale też samemu z siebie zaproponować odpowiednie wynagrodzenie za dodatkową pomoc.
    Żaden monter nie ma obowiązku znać każdego sprzętu, każdego oprogramowania i możliwości danego sprzętu - nie ma takiego człowieka, który ma obcykane kilkaset tysięcy możliwości i wariantów.

Godzina pracy montera to od 50 zł w górę bez żadnej gwarancji powodzenia!
  • #28 21536046
    KwiProKwo
    Poziom 2  
    Dobra, już trochę wiem więcej od osoby, która elektrykę i kable rozprowadzała.

Od strychu do dołu jest poprowadzony kabel RJ45.

Natomiast ja bym chciał, żeby centralka światłowodu była w kotłowni/garażu, a nie na strychu.

Czyli widzę to tak: z centralki muszę przez ścianę poprowadzić kabel RJ45 do pokoju z głównym routerem i podłączyć normalnie. Później z routera daję kabel do gniazdka, które jest połączone z piętrem, na piętrze podłączam jakiś drugi router (też najlepiej Asusa). Tak to wygląda?
  • #29 21536109
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    KwiProKwo napisał:
    Później z routera daję kabel do gniazdka, które jest połączone z piętrem, na piętrze podłączam jakiś drugi router (też najlepiej Asusa). Tak to wygląda?

TAK, drugi router Asusa ustawiasz jako element sieci AiMesh z EB w routerze głównym Asusa i przez niego zarządzany.
  • #30 21536112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci AiMesh w domu piętrowym z internetem światłowodowym od operatora Zipnet. Główny router Asus AX3000 v2 ma być umieszczony na dole, natomiast problemem jest zapewnienie dobrego zasięgu Wi-Fi na piętrze bez możliwości prowadzenia kabli między kondygnacjami. AiMesh działa jako repeater, powielając sygnał Wi-Fi, co bez połączenia kablowego (Ethernet Backhaul) skutkuje słabą jakością sygnału, szczególnie w domu z podłogowym ogrzewaniem i stropami tłumiącymi fale radiowe. Zalecane jest stosowanie połączeń kablowych między routerami i punktami dostępowymi (AP) dla stabilnej sieci. Alternatywnie można rozważyć PowerLine, jednak wymaga to odpowiedniej instalacji elektrycznej na tym samym obwodzie. Operator Zipnet dostarcza terminal światłowodowy (ONT) i router, ale użytkownik preferuje własny router Asus. W domu są już rozprowadzone gniazdka RJ45 łączące strych z piętrem i parterem, co umożliwia podłączenie drugiego routera Asus jako węzła AiMesh z wykorzystaniem Ethernet Backhaul. Montaż i konfiguracja sieci mesh wymaga jednak przemyślanego rozmieszczenia urządzeń i często większej liczby punktów dostępowych, aby pokryć całe piętro. Operatorzy światłowodu zwykle nie oferują wsparcia w zakresie konfiguracji Wi-Fi i mesh, a reklamacje dotyczą jedynie parametrów łącza kablowego. Zaleca się samodzielne testy i ewentualne konsultacje z instalatorami lub specjalistami sieciowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA