logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić UPS z akumulatorem samochodowym na dłuższe zasilanie?

informat11 04 Sty 2008 13:23 11390 7
  • #1 4656092
    informat11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów!

Mam odwieczny problem z zanikiem zasilania.
    Posiadam komputer, który pełni rolę serwera (bez monitora) i rozdziela internet na kilka innych kompów.
    Mieszkam na uboczach miasta i często miewam problemy z brakiem prądu (nawet do 8 godzin). Podczas braku prądu moi koledzy i koleżanka :-) nie mają internetu. Słyszałem, że można przerobić zasilacz UPS dodając do niego akumulator samochodowy lub inny, w taki sposób żeby ta "konstrukcja" przetrzymała ponad 5 godzin.
    Proszę Was o łopatologiczne wyjaśnienie takiej instalacji i informacje jak się sprawuje w realiach.

PS. Nie stać mnie na zakup UPS-a za 3000zł więc pozostaje tylko zmontowanie czegoś :-)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 4656317
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    Zasilałem UPS'a z trzech akumulatorów samochodowych - łącznie 200Ah.
    Kilka problemów:
    Maleńki UPS będzie się grzał, bo został zaprojektowany do kilkuminutowej pracy - ja wyciąłem dziury w obudowie i zamontowałem dwa wiatraki z PSU.
    Maleńki UPS ładuje maleńkim prądem - moje apc300 ładuje prądem około 400 mA, więc naładowanie akumulatora 40Ah zajmie ponad 100 godzin.
    Akumulator kwasowy śmierdzi - sugeruje zakup żelowego.

Jeśli komputerek pobiera 100W, to zakładając (optymistycznie), że z aku popłynie 10A, 40Ah akumulator wystarczy na 3 godziny.
  • #3 4656331
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Można ... tylko: Niektóre upsy mają tylko jeden akumulator, w jego miejsce podłączasz większy, wiąże się to z przeróbką układu ładowania aku, potrzebny większy prąd. Natomiast jeśli trafisz na upsa który ma dwa akumulatory i zasilają one przetwornicę w konfiguracji +, gnd, - to potrzebujesz dwóch dużych aku. I znowu problem z ładowaniem...
  • #4 4656632
    pietas
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    serwer wstaw do innego pomieszczenia, np piwnicy, łazienki blablabla, przerób ups`a, podłącz mu 2 aku ok 50Ah ale tak żebyś w każdej chwili mógł je wyciągnąć. Jak sierozładuje, a czas ładowania bedzie i tak za długi to możesz aku podmienić z tym ktory masz w samochodzie, albo do prostownika na kilka godzin :)
    a swoją drogą, nie wyjdzie taniej kupić agregat na ON ? (bo zeby naładować aku to też potrzeba trochę prądu ... ale co tańsze to nie wiem.

poza tym, jeśli Ty nie masz prądu to kolezanka i koledzy również ioni też musieliby mieć ups`y solidne.... czy gra warta jest świeczki?
  • #5 4659181
    informat11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    forestx jak przerobić tego UPS-a żeby wytrzymał podłączenie trzech akumulatorów 44Ah (oczywiście pomijam chłodzenie)? Wybacz ale jestem zupełnie ciemny w tym temacie. Jeśli masz chwile to napisz co mam kupić i w jaki sposób podłączyć.
    Pietas, problem w tym, że moi znajomi mają prąd, bo mieszkają w tej lepszej dzielnicy :D
  • Pomocny post
    #6 4669201
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    W moim APC300 nic nie przerabiałem, oprócz dodatkowego chłodzenia oczywiście.
    Trzy akumulatorki (80 i 2x60Ah) połączyłem równolegle. I proszę mi tu nie pisać, że taki układ się "samorozładowuje". Wyprowadzenie napięć z akumulatorów podpiąłem pod UPS'a.
    Nie wiem jak będzie się zachowywał UPS przy ładowaniu tak dużej baterii akumulatorków - u mnie ładowała je µelektrownia wiatrowa.

Jako ciekawostka - sempron 2200 + 17 cali CRT pobierało prąd 18-20A, co przy pełnym naładowaniu akumulatorków pozwalało na około 6 godzin pracy - ale akumulatorki były "z odzysku" i pewnie sporo Ah im już zdechło.
  • #7 7368230
    zbychos44
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    witam
    do foresta`x
    mam ups 350 i podłaczyłem akumulator około 300 Ah i tylko sie zadymiło szybko odpiąłem ale nie pomogło wywala komunikat wymień baterię pomijam chłodzenie nie chodził ani sekundy a chciłem by zasilał piec centralnego ogrzewania
    moze jakaś podpowiedź
  • #8 7406217
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ja się przyłącze do posta.... mam takie pytanko o akumulatory kwasowe (zwykłe takie jak w samochodach)... chciałem zrobić sobie zasilanie rezerwowe z wykorzystaniem UPS-ów APC i dodać tam akumulator(-y) 100Ah tu problemu dużego nie ma... jedynie ładowanie trzeba dorobić i odpowiednie chłodzenie w lato elektroniki. Tylko teraz zastanawia mnie co jeśli będzie podczas mrozów w zimie (-20) i cieple w lato (+50..+60 st.)? Chciałem to zabudować na strychu bo mam tam dużo miejsca ale boje się o akumulator... co się z nim będzie dziać w takich ekstremalnych temperaturach? Jak z jego żywotnością? Poddasze nie ogrzewane więc w zimie na pewno mróz... a latem bardzo ciepło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji UPS-a w celu wydłużenia czasu podtrzymania zasilania poprzez podłączenie większych akumulatorów samochodowych lub żelowych. Standardowe UPS-y, takie jak APC300, są projektowane do krótkotrwałej pracy i mają ograniczone możliwości ładowania dużych akumulatorów ze względu na niski prąd ładowania (około 400 mA), co powoduje bardzo długi czas ładowania (nawet ponad 100 godzin dla 40Ah). Podłączenie większej pojemności (np. 3 akumulatory 44Ah lub 200Ah łącznie) wymaga przeróbek układu ładowania oraz dodatkowego chłodzenia, gdyż UPS może się przegrzewać. Akumulatory kwasowe mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, dlatego zaleca się stosowanie akumulatorów żelowych. Łączenie akumulatorów równolegle zwiększa pojemność i czas pracy, ale wymaga odpowiedniego zabezpieczenia i kontroli ładowania. W praktyce, przy obciążeniu około 100W, akumulator 40Ah pozwala na około 3 godziny pracy, a większe pojemności mogą wydłużyć ten czas do około 6 godzin. Problematyczne jest także ładowanie akumulatorów w warunkach ekstremalnych temperatur (mróz do -20°C i upały do +60°C), co wpływa na ich żywotność. Alternatywnie rozważano użycie agregatu prądotwórczego. Niektóre próby podłączenia bardzo dużych akumulatorów (np. 300Ah) do UPS-a 350 zakończyły się uszkodzeniem urządzenia i koniecznością wymiany baterii. Wskazane jest, aby akumulatory były łatwo wymienialne i aby system chłodzenia był odpowiednio zaprojektowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA