logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NET UPS – czy można zastosować akumulator o większej pojemności, np. samochodowy?

aminko 03 Lis 2006 16:49 2136 1
  • #1 3183575
    aminko
    Poziom 11  
    Mam taki problem z UPS'em. A mianowicie kończy się żywotność jego akumulatora. Teraz w trybie z bateri trzyma tylko jakieś 60-120sekund. Można by poprostu wymienić akumulator, ale mam pytanie czy można podłączyć akumulator większej pojemności :) np. taki samochodowy. Bo działa on w serwerowni pod 2 serwerami każdy ma zasilacz 200W a chciałbym aby trzymał koło 45-60 minut.
    Dołączam zdjęcie tabliczki znamionowej
    NET UPS – czy można zastosować akumulator o większej pojemności, np. samochodowy?
    A i jeszcze jak nowy był to trzynał jakiś 15minut.
  • Pomocny post
    #2 3183697
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Do większości starszych UPSów można podłączyć większy akumulator bez problemów. Nalezy jednak pamiętać o tym, że w miejsce oryginalnego akumulatora trzeba wstawić kondensator(y) o dużej pojemności. W moim APC BackUPS 600 mam wstawiony kondensator 47000 uF/16V. Akumulator zewnętrzny: 12V 38 Ah żelowy, UPS radzi sobie z jego ładowaniem ale trwa to dość długo (ponad dobę).

W przypadku nowszych UPSów może (ale nie musi) wystąpić problem z tym, że "logika" UPSa nie spodziewa się akumulatora o dużej pojemności i źle współpracuje z akumulatorem. Jedyna metoda sprawdzenia, czy konkretny UPS radzi sobie z zewnętrznym akumulatorem jest po prostu wypróbowanie tego.

Pozostaje jeszcze jeden problem - wiele UPSów nie wytrzymuje termicznie długiej pracy pod pełnym obciążeniem.
REKLAMA