logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision DS-KV8113-WME1(B) - zasilanie elektrozaczepu

dragon79 02 Paź 2022 23:19 12393 9
REKLAMA
  • #1 20218675
    dragon79
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Cześć,
    Mam stację Hikvision DS-KV8113-WME1(B) jak w temacie i standardowo chcę do Door1 podłączyć elektrozaczep furtki, a do Door2 sterowanie napędem bramy wjazdowej Wiśniowski AWso2018 Pro Fast. Stacja jest podłączona skrętką i zasilana przez PoE.
    Mam pytanie, czy ktoś z Was orientuje się, czy stacja wytrzyma zasilenie elektrozaczepu ze złącza 12V, na którym, przy zasilaniu przez RJ45 PoE, jest napięcie 12V? Elektrozaczep pobierze pewnie coś około 3-6W. Switch powinien te dodatkowe waty wytrzymać bez problemu (aktualny pobór stacji w nocy czyli z doświetleniem to 4,3W).
    Standardowe połączenie zasilania elektrozaczepu (grafika ze strony ivel.pl):
    Połączenie, którego dotyczy moje pytanie:
    W ostateczności do zasilenia elektrozaczepu mogę spróbować wziąć 24V z bramy wjazdowej, ale w ten sposób nie będę miał podtrzymania w przypadku zaniku napięcia w sieci, a switch PoE jest właśnie podtrzymany.

P.S. przy okazji informacja: na najnowszym firmware V2.2.53_220713 miałem problemy z podglądem stacji (tracił się po jakimś czasie), po zmianie na poprzednią wersję V2.2.53_220602 stacja działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20218951
    dragon79
    Poziom 13  
    Dzięki za info. Czy wiesz jaką moc miał Twój elektrozaczep? Czy gdyby wymienić go na jakiś niskoprądowy to by coś pomogło?

edit:
    W specyfikacji Hikvision DS-KV8113-WME1(B) jest napisane:
    Zasilanie: IEEE802.3af, standard PoE, 12 VDC
    Pobór mocy: < 10 W

Specyfikacja PoE 802.3af podaje:
    Moc dostępna dla urządzenia: 12.95 W

Teoretycznie więc przy zastosowaniu elektrozaczepu niskonapięciowego, np. 12V 280 mA, urządzenie powinno podołać...
    Do sprawdzenia w praktyce ;)

edit2:
    Znalazłem elektrozaczep niskoprądowy o poniższych parametrach - kupię i przetestuję
    Zasilanie: DC 12V
    Pobór prądu: 260 mA

Podobno dobrze zabezpieczyć elektronikę przed przepięciami montując do elektrozaczepu warystor, diodę lub transil.
    W moim przypadku chyba wystarczy dioda. Doczytałem, że może być 1N4007.
  • #4 20233795
    dragon79
    Poziom 13  
    Potwierdzam: elektrozaczep, nawet w wersji niskoprądowej (testowane z BIRA HARTTE XS00UPW), nie działa na zasilaniu z panelu, potrzebny zewnętrzny zasilacz...
  • REKLAMA
  • #5 20941998
    MisterBMN
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    @dragon79 w wolnej chwili narysowalbys w paincie schemat jak to podlaczyles?
  • REKLAMA
  • #6 20942232
    dragon79
    Poziom 13  
    Elektrozaczep podłączony mam dokładnie tak, jak na pierwszej grafice w wątku.
    Schemat podłączenia zasilacza do elektrozaczepu z opisanymi stykami.
    Zasilacz Mean Well HDR-30-12 na szynę DIN umieszczony w rozdzielnicy głównej, kabel miałem wyprowadzony do słupka ogrodzenia.
    Przy elektrozaczepie warystor albo dioda (nie pamiętam już).
  • #7 21339711
    HAL-9000
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Panie i Panowie,

a dwa PIN-y oznaczone jako 12V - to nie jest zasilanie PANELU?! :-) Bo mnie wychodzi na to, że to jest wejście, a nie wyjście napięcia ;-) Ta wersja panelu chyba nie ma zasilania elektrozaczepu.
  • #8 21339724
    dragon79
    Poziom 13  
    >>21339711
    Zgadza się, to zasilanie panelu w przypadku jak nie jest zasilany przez PoE.
  • #9 21591705
    startpiotrek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Oczywiście, że to jest wejście do zasilenia stacji bramowej, a nie wyjście dodatkowego zasilania. Ten model nie posiada 12 V out na zaciskach.
  • #10 21722359
    dzikson88
    Poziom 11  
    >>21591705 Witam, też zakupiłem ten zestaw i zasilam go przez PoE, tak jak autor tematu, lecz jak podam dodatkowo 12 V na te zaciski w stacji bramowej, to coś się stanie?
    No i dlaczego podajecie na stałe napięcie + 12v na elektozaczep i sterujecie minusem przez styl NO i Coma ? Nie można podac 12V na Coma i dopiero potem z NO na elektrozamek do plusa ? A minus wtedy na stałe do elektrozaczepu ( tak chyba bezpieczniej )
    Czy jeśli mam elektrozaczep typu NC to podłączam do stykow No i Com, a gdy zaczep NO to do stykow Nc i Com ? (Normalnie zamknięty lub normalnie otwarty )

Podsumowanie tematu

✨ Stacja bramowa Hikvision DS-KV8113-WME1(B) zasilana jest standardowo przez PoE (IEEE 802.3af) i posiada na zaciskach 12V wejście zasilania panelu, a nie wyjście do zasilania elektrozaczepu. Próby zasilania elektrozaczepu bezpośrednio z panelu 12V nie powiodły się ze względu na niewystarczającą wydajność prądową wyjścia. Elektrozaczepy o poborze około 3-6W, nawet niskoprądowe (np. 12V 260-280 mA), nie działają poprawnie zasilane z panelu. Zalecane jest stosowanie zewnętrznego zasilacza 12V, np. Mean Well HDR-30-12, umieszczonego w rozdzielnicy, z kablem doprowadzonym do elektrozaczepu. Dla ochrony elektroniki elektrozaczepu warto zastosować elementy zabezpieczające takie jak dioda prostownicza (np. 1N4007) lub warystor. W dyskusji poruszono także kwestie poprawnego podłączenia elektrozaczepu typu NC i NO do styków NO i COM w stacji. Model DS-KV8113-WME1(B) nie posiada wyjścia 12V do zasilania dodatkowych urządzeń, a podawanie napięcia na zaciski 12V panelu przy zasilaniu PoE jest niezalecane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA