logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision DS-KIS702 – brak reakcji elektrozaczepu Orno EZ-4032 po instalacji

Dariusz_G 23 Sie 2025 17:44 585 10
  • #1 21642429
    Dariusz_G
    Poziom 3  
    Witam

Dziś zainstalowałem domofon DS-KIS702 Hikvision

Podłączyłem cały system jak na fotce.

Otwieranie bramy działa.

Niestety mam problem z elektrozaczepem.

Niestety nie ma reakcji. Elektrozaczep nowy Orno EZ-4032.

Prośba o jakąś wskazówkę.

Dziękuję za każdą uwagę
    AI: Czy mógłby Pan opisać, w jaki sposób podłączył Pan elektrozaczep do domofonu? Czy elektrozaczep jest zasilany bezpośrednio z DS-KIS702, czy z osobnego zasilacza? Jakie napięcie jest podawane na elektrozaczep?
    Zasilany pod elektrozaczep bezpośrednio z DS-KIS702; zasilacz 24 V
    AI: Czy sprawdzał Pan, czy elektrozaczep działa po podaniu napięcia bezpośrednio (np. z zasilacza), poza systemem domofonowym?
    Nie wiem, jak zrobić.
    Załączniki:
    • Hikvision DS-KIS702 – brak reakcji elektrozaczepu Orno EZ-4032 po instalacji IMG_0729.jpg (783.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21642444
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Dariusz_G napisał:
    Niestety mam problem z eletrozaczepem.

Niestety nie ma rekacji. Elektrozaczep nowy Orno EZ -4032

Zasiliłeś elektrozaczep ze stacji bramowej, sterowanie bramą wymaga tylko zwarcia COM z NO2, natomiast elektrozaczep potrzebuje napięcia.

Użyj zasilacza 12V i podłącz jeden przewód elektrozaczepu pod + zasilacza, drugi przewód elektrozaczepu podłącz pod NO1, - (minus) zasilacza podłącz pod COM.

Możesz spróbować jako zasilacza użyć wyjście ze stacji bramowej 12 V OUT jako + do elektrozaczepu i GND jako - (minus) do COM, NO1 podłączasz jako drugi przewód do elektrozaczepu.
    Nie wiem czy ta druga opcja się sprawdzi, ale możesz spróbować.

Dodano po 5 [minuty]:

Poniżej masz schemat dla pierwszej opcji z zasilaczem zewnętrznym.

Schemat połączeń elektrozaczepu, zasilacza DC i sterowania napędem bramy
  • #3 21642477
    Dariusz_G
    Poziom 3  
    Dziękuję za szybką odp.

Co do rozwiązania 1, to pojawią się pytania, jak nie zadziała rozw. 2 :-)

Proszę, zerknij na załącznik, czy mam tak podłączyć elektrozaczep?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Hikvision DS-KIS702 – brak reakcji elektrozaczepu Orno EZ-4032 po instalacji Zrzut ekranu 2025-08-23 190901.jpg (42.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21642479
    rokbok
    Poziom 40  
    Dariusz_G napisał:
    prosze zerknij na załacznik czy mam tak podłaczyć elektrozaczep

Dokładnie tak, jest to rozwiązanie jako opcja 2, zadziała to zaoszczędzisz na dodatkowym zasilaczu i bałaganie, bo gdzieś ten zasilacz musiał byś umieścić i kabelki pociągnąć.
    Napisałem o tej drugiej opcji bo jak pamiętam to przeczytałem kiedyś w manualu że można elektrozaczep zasilić ze stacji bramowej, jezeli tak jest to tylko w podany sposób, daj znać jak poszło.
  • #5 21642507
    Dariusz_G
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo, sposób drugi zadziałał.

Jestem zadowolony :-)

Pozdrawiam
  • #6 21642876
    rokbok
    Poziom 40  
    Dariusz_G napisał:
    Jestem zadowolony :-)

I żeby tak pozostało to zamontuj jeszcze diodę prostowniczą bezpośrednio przy elektrozaczepie, dioda np. 1N4007, koszt to ~1 zł, zabezpieczy elektronikę przed prądami wstecznymi.

Podłączasz + do +, - do -, plus na diodzie jest na wyjściu gdzie jest oznaczenie paskiem.
    Dioda prostownicza 1N4007 z widocznym oznaczeniem paska katody
  • #7 21643209
    Dariusz_G
    Poziom 3  
    Witam

Tak zrobię. Dioda zamówiona, będzie na wtorek.

Tylko teraz pytanko: jak mam zdiagnozować, który to /- na elektrozaczepie? :-)

Wiem, że to będzie słabe — mam taki miernik.

Czy może da się rozpoznać po schemacie od domofonu 12out i NO1?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Hikvision DS-KIS702 – brak reakcji elektrozaczepu Orno EZ-4032 po instalacji Zrzut ekranu 2025-08-24 155118.jpg (71.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21643239
    rokbok
    Poziom 40  
    Dariusz_G napisał:
    Tylko teraz pytanko jak mam zdiagnozowac który to +/- na elektrozaczepie

12 V OUT to "+", GND to "-".

Dodano po 3 [minuty]:

Po za tym jak miernik pokaże na elektrozaczepie napięcie bez "-" to na czerwonej jego sondzie będzie "+", jak pokaże z "-" to na czarnej sondzie będzie "+", prawda że proste ;).

Dodano po 14 [minuty]:

Tylko nie zapomnij przełożyć w mierniku sondy czerwonej z 10A na V i wybrać zakres 20 V DC.
  • #9 21650205
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    >>21643209 Ja na elektrozaczepie sprawdzam raz tak, raz odwrotnie. Jak działa, to drugi raz nie próbuję podłączyć. Nie wiem czemu nie robią na nich żadnych oznaczeń.
  • #10 21735215
    SBRB
    Poziom 2  
    Na elektrozaczepie nie ma oznaczeń, bo nie posiada on polaryzacji. Najłatwiej jest zastosować warystor lub transil, bo wtedy nie ma znaczenia, gdzie idzie plus, a gdzie minus.
  • #11 21751990
    Dariusz_G
    Poziom 3  
    Witam

Niestety muszę wrócić do tematu.

Otóż od jakiegoś tygodnia elektrozaczep przestał się otwierać.
    Tzn. słychać cichy sygnał, także podaje zasilanie.
    Temperatura spadła i może to jest jedna z przyczyn...
    Posprawdzałem kabelki i wydaje się wszystko - także opcja nr 2, którą kolega proponował, przestała działać

Kolega powyżej proponował dodatkowy zasilacz jako rozwiązanie nr 1 - mogę prosić o model, jaki zakupić?

Chyba że macie jakieś inne pomysły.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku reakcji elektrozaczepu Orno EZ-4032 po instalacji z domofonem Hikvision DS-KIS702. Elektrozaczep był zasilany bezpośrednio z domofonu, który posiada zasilacz 24 V, jednak brakowało odpowiedniego sterowania napięciem. Rozwiązaniem było zastosowanie zewnętrznego zasilacza 12 V oraz odpowiednie podłączenie przewodów: jeden przewód elektrozaczepu do plusa zasilacza, drugi do styku NO1, a minus zasilacza do COM. Alternatywnie można było zasilić elektrozaczep bezpośrednio z wyjścia 12 V OUT i GND stacji bramowej, podłączając NO1 jako drugi przewód. Po zastosowaniu tej metody elektrozaczep zaczął działać poprawnie. Dla zabezpieczenia elektroniki zalecane było dodanie diody prostowniczej 1N4007 przy elektrozaczepie. Elektrozaczep nie posiada polaryzacji, co ułatwia podłączenie, a do ochrony można zastosować warystor lub transil. Po pewnym czasie użytkowania elektrozaczep przestał działać poprawnie, mimo podawania napięcia i słyszalnego sygnału. Wskazano możliwość zastosowania dodatkowego zasilacza 12 V jako rozwiązania alternatywnego, jednak nie podano konkretnego modelu.
REKLAMA