logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision DS-KV7023EY-IME2 i Łucznik 844 – brak reakcji elektrozaczepu po podłączeniu

lolekcarlos 23 Lis 2025 16:13 1050 28
  • #1 21759968
    lolekcarlos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zakupiłem domofon Hikvision HD-VIS-02-K. Podłączyłem wszystko i działa. Teraz chcę podpiąć elektrozaczep. Osobnym zasilaczem 12 V podłączyłem:
    - plus z zasilacza do złącza COM w stacji bramowej,
    - minus z zasilacza do minusa w elektrozaczepie,
    - NO ze stacji bramowej do plusa w elektrozaczepie.

Teoretycznie powinno działać, a niestety nie działa. Elektrozaczep nie reaguje na otwieranie kodem ani na otwieranie z panelu wewnętrznego.

Elektrozaczep to Łucznik 844.
    Stacja bramowa to ds-kv7023ey-ime2.
    Zasilacz ma na wyjściu 12 V, 1 A.
  • #2 21760014
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    lolekcarlos napisał:
    Elektrozaczep nie reaguje na otwieranie kodem ani na otwieranie z panelu wewnętrznego

Pod jaki NO podłączyłeś, NO1 czy NO2, ten drugi jest dla sterowania bramą wjazdową i jeżeli dobrze pamiętam to należy go aktywować w opcjach, poniżej schemat prawidłowego podłączenia elektrozaczepu bez dodatkowego zasilacza.

Schemat podłączenia elektrozaczepu do złącza LOCK1 bez zewnętrznego zasilacza
  • #4 21760019
    rokbok
    Poziom 40  
    Dodam jeszcze, że z zasilaczem zewnętrznym podłączenie jak niżej.

Schemat podłączenia elektrozamka i napędu bramy z zasilaczem DC
  • #5 21760049
    lolekcarlos
    Poziom 11  
    Na panelu zewnętrznym mam takie złącza. Nie mam tam com1 i com2.

Zbliżenie na panel zewnętrzny złącz, oznaczenia ALARM IN, RS485 i LOCK2
  • Pomocny post
    #6 21760065
    rokbok
    Poziom 40  
    Próbowałeś podłączyć pod LOCK1 i GND bez zasilacza, albo sprawdzałeś, czy nie trzeba w opcjach aktywować wyjścia LOCK2?

Ekrany konfiguracji przekaźnika 2 w trybie AP w aplikacji kontroli dostępu
  • #7 21760240
    lolekcarlos
    Poziom 11  
    >>21760065 Tak! Wystarczyło w apce dodać drugie drzwi i je aktywować. Dzięki wielkie!

To jeszcze jedno pytanie: jak tam teraz wpiąć w panel sterowania do bramy? Tam powinny być wpięte dwa przewody, ale nie wiem, gdzie je dać.
  • #8 21760294
    rokbok
    Poziom 40  
    lolekcarlos napisał:
    To jeszcze jedno pytanie: jak tam teraz wpiąć w panel sterowania do bramy? Tam powinny być wpięte dwa przewody, ale nie wiem, gdzie je dać.

No właśnie, jak pisałem wyżej to LOCK2, jego styki NO i COM zazwyczaj są przeznaczone dla bramy wjazdowej, jest to wyjście beznapięciowe/zwierne i takie do bramy wjazdowej powinno być, czyli NO i COM z LOCK2 wpinasz do bramy do styków, właśnie, do jakich, to zależy jaki napęd bramowy masz, a tego nie napisałeś.

Wtedy elektrozaczep podpinasz pod LOCK1 i GND, ale to musiał byś sprawdzić multimetrem czy po naciśnięciu ikony otwarcia furtki na tych zaciskach pojawi się napięcie, chyba ~20 V DC, jeżeli się pojawi to właśnie pod te styki podłączasz elektrozaczep, poniżej opis z manuala.

"LOCK 1 jest wyjściem impulsowym 20 V / 4 A z prądem trzymania 300 mA."

Czyli elektrozaczep, jego prąd nie może mieć więcej jak 300 mA, najlepiej zastosować elektrozaczep niskoprądowy.
  • #9 21760345
    lolekcarlos
    Poziom 11  
    Napęd bramy to Faac 740. Czyli COM i NO wykorzystam do bramy.

Gdzie powinienem wpiąć plus od zasilacza 12 V? Do Lock1, a GND do plusa na elektrozaczepie? Bo minus od zasilacza 12 V idzie na minus elektrozaczepu bezpośrednio.
  • #10 21760369
    rokbok
    Poziom 40  
    lolekcarlos napisał:
    Gdzie powinienem wpiąć plus od zasilacza 12V? Do Lock1

Nie używasz zasilacza, na GND i LOCK1 powinno być napięcie z wideodomofonu ~20 V DC, pojawia się ono po naciśnięciu ikony otwierania furtki na monitorze, jeżeli jest możliwość ustawić dla LOCK1 czasu podawania napięcia to ok, ustawisz na np. 3 sek. lub więcej tak żeby gość zdążył wejść.
    Wiele wideodomofonów nie ma takiej możliwości, z urzędu fabrycznie podają napięcie przez ~1 sek., wtedy musisz zastosować elektrozaczep z pamięcią.

Gdybyś chciał jednak pozostać przy elektrozaczepie na LOCK2, czyli jego stykach COM i NO to można bramę jeszcze podpiąć pod LOCK1 za pośrednictwem przekaźnika, jak to podłączyć przedstawia rysunek poniżej. Wtedy czas podawanego napięcia ma być 1 sek.

Ale jak pisałem wcześniej, sprawdź multimetrem LOCK1 i GND, jakie podaje napięcie po naciśnięciu ikony na monitorze i jaki jest jego czas i czy ten czas można ustawić w opcjach.

Schemat podłączenia przekaźnika do wideodomofonu i napędu bramy
  • #11 21765695
    lolekcarlos
    Poziom 11  
    Witam,
    Podpiąłem Lock1 do plusa elektrozaczepu i GND do minusa elektrozaczepu. Teraz furtka jest stale otwarta. Jak mam to przepiąć?
  • #12 21765716
    rokbok
    Poziom 40  
    lolekcarlos napisał:
    Podpiąłem Lock1 do plusa elektrozaczepu i GND do minusa elektrozaczepu. Teraz furtka jest stale otwarta. Jak mam to przepiąć?

Sprawdź w ustawieniach czy nie masz przypadkiem włączonej opcji dla elektrozaczepu rewersyjnego, dla takiego zaczepu jest podawane napięcie non stop, a otwieranie następuje po zdjęciu napięcia.

Dodano po 54 [minuty]:

Możesz też u siebie sprawdzić czy po naciśnięciu ikony przypisanej do LOCK1 napięcie znika na ustawiony w opcjach czas z wyjścia LOCK1 - GND i po tym czasie znowu pojawia się na tym wyjściu.
  • #13 21774465
    patrykbattig
    Poziom 3  
    Cześć
    Miałem identyczny problem. Podłączyłem elektrozaczep według instrukcji dołączonej przez producenta. Po przeczytaniu postów pod tym tematem, przewody przepiąłem na GND oraz LOCK1. Słyszę, że elektrozaczep się uruchamia, ale nie otwiera zapadki. Mój elektrozaczep potrzebuje 1000 mA, sprzęt podaje 300 mA. Czy to będzie przyczyną niedziałania elektrozaczepu?
  • #14 21774551
    rokbok
    Poziom 40  
    patrykbattig napisał:
    Mój elektrozaczep potrzebuje 1000 mA, sprzęt podaje 300 mA. Czy to będzie przyczyną niedziałania elektrozaczepu?

Co by się nie działo to przy wydajności wyjścia 300 mA musisz zastosować elektrozaczep niskoprądowy.
  • #15 21774573
    patrykbattig
    Poziom 3  
    Ok. Rozumiem. Jednak ciężko znaleźć elektrozaczep 20 V z 300 mA. Sądzisz, że jeśli podepnę taki, który potrzebuje 500 mA, to zadziała?
  • #16 21774806
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Zadziała albo nie zadziała. To będzie loteria. Daj osobne zasilanie z wydajnego zasilacza na elektrozaczep przez przekaźnik wpięty do GND i LOCK1 jak na obrazku z postu #10. Przez styki przekaźnika przepuść plus z osobnego zasilacza, a minus podłącz bezpośrednio do elektrozaczepu.
  • #17 21774916
    rokbok
    Poziom 40  
    xury napisał:
    Daj osobne zasilanie z wydajnego zasilacza na elektrozaczep przez przekaźnik wpięty do GND i LOCK1 jak na obrazku z postu #10

I niech nie patrzy że na obrazku (#10) jest napisane "Do centrali napędu bramy", niech pomyśli że pisze do elektrozaczepu :), a dla jasności to tak jak poniżej.

Schemat podłączenia elektrozaczepu przez przekaźnik do centrali sterującej
  • #18 21775173
    patrykbattig
    Poziom 3  
    Problem polega na tym, że nie mam jak wpiąć zasilacza. Pomiędzy domem a słupem bramy mam przewód, w którym działają dwie żyły. Tylko dwie. Dlatego z tego powodu zasięgnąłem pomocy u dystrybutora sprzętu tego typu. Poleciał mi ten model. Wideodomofon działa, ale jest problem z elektrozaczepem… Nie mam jak podpiąć osobnego zasilacza, ponieważ musiałbym położyć nowy przewód, czego chciałem uniknąć kupując taki, a nie inny wideodomofon. Rozumiem, że koniec końców i tak muszę rozkopać 30 m kostki w celu położenia przewodu?
  • #20 21775188
    patrykbattig
    Poziom 3  
    Dzięki za informacje !!!!!!!!! 👍
  • #21 21816825
    jacubek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam ten sam model i 2 problemy:
    1. Po zmroku nie załącza się podświetlenie przycisków. Jak całkowicie zakryję ręką obiektyw, to czasami zaświecą się, ale po kilku minutach gasną. Czy da się to jakoś ustawić, najlepiej włączyć na stałe?

2. Elektrozaczep działa dosłownie na 1 sekundę i wchodzący nie zdąży nawet popchnąć furtki. Przeklikałem wszystko dostępne na monitorku, jak również na stacji bramowej. Wiem, że można wymienić na elektrozaczep - na jaki? Bo znalazłem, że się nie da zmienić tego w opcjach.
  • #22 21816847
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 94
    Czas zwarcia masz na pokrętłach w panelu bramowym. Wystarczy ustawić.

Schemat ustawień pokręteł panelu bramowego i tabela czasu otwarcia drzwi

RP
  • #23 21821626
    jacubek
    Poziom 11  
    Super, tylko że domofon przestał działać. Na monitorze migają dwie diody. I nie gada.

• #24 21821668
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Aaa, to nie mówiłeś, że zepsułeś ;).
    A tak na poważnie zasilacz-koncentrator padł albo sam monitor.
    Możesz sprawdzić zamieniając kanały.

RP
  • #25 21821670
    jacubek
    Poziom 11  
    Zbliżenie na płytkę PCB z dziesięcioma przełącznikami obrotowymi i niebieskimi potencjometrami
    Sprawdzę, jak będzie działać (2 razy pomógł restart zasilania).
  • #26 21821691
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Czas otwarcia ustawiony na 1 sekundę. Czyli działa prawidłowo.
    RP
  • #27 21828059
    jacubek
    Poziom 11  
    Chciałbym bardzo podziękować. Za trafne diagnozy.
  • #28 21875536
    Pandix17
    Poziom 1  
    >>21828059
    Witam serdecznie :) nie chciałbym zakładać nowego tematu.

Wideodomofon HD-VIS-02-K

Po poprawnym podłączeniu monitor nie widzi stacji bramowej. Wyskakuje komunikat o sprawdzeniu przewodu. Sprawdzone na stole, czyli urządzenie przy urządzeniu zachowuje się tak samo, nie widzi stacji bramowej. Stacja bramowa odzywa się, ale nie wchodzi sygnał do środka, na monitor. Czyli jedno i drugie urządzenie na pewno dostaje zasilanie. Dodam tylko, że zestaw jest dwużyłowy.
    Czy to kwestia jakiejś awarii? Czy ewentualnie trzeba ustawiać wszystkie kanały i zmienić jakieś położenie DIP-ów?
    Pozdrawiam serdecznie
  • #29 21875633
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Trzeba ustawić na przełącznikach obrotowych stację bramową jako główną 0, budynek 1, lokal 1.
    Monitor budynek 1, lokal 1.
    Przy jednym monitorze przełączniki budynek wielorodzinny - willa nie ma znaczenia.
    Urządzenia powinny się sparować.
    Minimum aby ruszyło.
    RP

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia elektrozaczepu Łucznik 844 do stacji bramowej Hikvision DS-KV7023EY-IME2 z wideodomofonem HD-VIS-02-K. Elektrozaczep nie reaguje na sygnał otwarcia, mimo podłączenia zasilacza 12 V 1 A oraz przewodów do zacisków COM i NO. W dyskusji wyjaśniono, że stacja bramowa posiada wyjścia LOCK1 i LOCK2, gdzie LOCK1 jest wyjściem impulsowym 20 V DC o maksymalnym prądzie 300 mA, przeznaczonym do sterowania elektrozaczepem, a LOCK2 służy do sterowania bramą wjazdową i wymaga aktywacji w ustawieniach. Elektrozaczep powinien być podłączony do LOCK1 i GND bez dodatkowego zasilacza, gdyż stacja dostarcza napięcie impulsowe. W przypadku elektrozaczepów o większym poborze prądu (np. 1000 mA) konieczne jest zastosowanie elektrozaczepu niskoprądowego lub użycie przekaźnika z osobnym zasilaniem. Użytkownik potwierdził, że aktywacja drugich drzwi w aplikacji rozwiązała problem z elektrozaczepem. Dodatkowo poruszono kwestie ograniczonej liczby przewodów (tylko dwie żyły) między domem a furtką, co utrudnia podłączenie osobnego zasilacza. Wskazano, że elektrozaczep Hatte S12N 320 mA działa poprawnie z tą stacją. Poruszono także temat ustawień czasu impulsu na panelu bramowym, który wpływa na czas otwarcia elektrozaczepu. W innym wątku opisano problem z brakiem podświetlenia przycisków po zmroku oraz krótki czas działania elektrozaczepu, który można regulować pokrętłami w panelu. Wskazano również konieczność prawidłowego ustawienia adresów i kanałów DIP w celu sparowania monitora z stacją bramową w systemie dwużyłowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA