logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa

jerzmic 03 Paź 2022 21:00 1500 16
REKLAMA
  • #1 20220024
    jerzmic
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam telefon jak w temacie. Moim operatorem jest Heyah licencja 0,1. Mam zapewnione rozmowy, sms, mms, internet 20 GB, w romingu 3,5 GB.
    Wszystko jest ok, oprócz mms.
    Mogę odbierać, ale nie mogę wysyłać.
    Transmisje danych mam wlączoną, utworzyłem punkt dostępu dla mms jak poniżej :
    1.Nazwa: mms
    2.APN:mms
    3.Proxy
    4.Port
    5.Nazwa użytkownika
    6.Haslo
    7.MMSC http://mms/servlets/mms
    8.Serwer proxy MMS: 213.158.194.226
    9.Port MMS: 8080
    12.MCC 260
    13.MNC02
    14.Typ uwierzytelnienia: PAP
    15.Typ APN: mms default
    16.Protokół APN IPv4
    17.Protokół rominguIPv4
    18. Nośnik: nieokreślony
    19.Ryp NVNO: brak

Kilkakrotnie testowałem telefon. Zgłaszałem do operatora który twierdzi, że z ich strony jest wszystko ok. Wina leży po stronie telefonu.
    Zwracam się z prośbą o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20220193
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Gdzieś się doszukałem w necie - zmień APN z mms na hos i Typ APN mms. Nie do końca jestem pewien czy to pomoże.
  • #3 20220281
    jerzmic
    Poziom 5  
    Dziękuję za chęć pomocy. Próbowałem, ale nie pomogło.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20220679
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 749
    Możesz też wysłać SMSa o treści MMS na bezpłatny numer 80123. Po chwili dostaniesz SMSa z ustawieniami. Zapisz je w swoim telefonie.

Tutaj z forum android:
    Konfiguracja MMS Heyah ręczna
    Gdy powyższe metody nie zadziałają, koniecznie skorzystaj z możliwości konfiguracji ręcznej.

Wejdź w ustawienia
    Odnajdź zakładkę „Sieci zwykłe i bezprzewodowe”
    Wybierz Sieci komórkowe a następnie -> Punkty dostępowe (lub komórkowa transmisja danych)
    Wybierz Nazwy punktów dostępu (APN)
    Przystąp do konfiguracji
    Konfiguracja MMS odbywa się poprzez nadanie odpowiednich wartości we wskazanych miejscach zgodnie z tym co prezentujemy poniżej.

Nazwa profilu: heyahmms
    APN: mms
    Użytkownik: mms
    Hasło: mms
    Strona główna: http://mms/servlets/mms
    Adres IP (lub adres Proxy): 213.158.194.226
    Port IP (lub port Proxy): 8080
    Typ uwierzytelnienia: PAP
    Typ APN: mms
    Protokół APN: IPv4
    Pamiętaj, aby po dokonaniu konfiguracji zapisać wszystkie ustawienia i zrestartować telefon. Może zdarzyć się również tak, że będzie wymagane rozpoczęcie nowego czatu z wybraną osobą w celu odbierania i wysyłania wiadomości MMS. Konfiguracja MMS w Heyah nie powinna sprawić Ci teraz problemu.
  • #5 20221220
    jerzmic
    Poziom 5  
    SMS pod numer 80123 wysyłałem dwa razy. Nie dostałem SMS zwrotnego.
    Punkt dostępu zrobiłem tak jak podałeś (w załączeniu zarzuty ekranu)
    Po kliknięciu zapisz, wyskoczył monity, żeby MCC wpisać trzy cyfry, więc wpisałem te co miałem 260. MNC też się zapisało 02.
    Nośnik zostawiłem tak jak mialem- nieokreślono, a typ MVNO brak.
    Zapisałem i zrobiłem reset telefonu. Zaczęłam od SMS.
    A MMS nadal nie mogę wysyłać. Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa
  • REKLAMA
  • #6 20221237
    winmap
    Poziom 38  
    jerzmic napisał:
    SMS pod numer 80123 wysyłałem dwa razy. Nie dostałem SMS zwrotnego.
    Punkt dostępu zrobiłem tak jak podałeś (w załączeniu zarzuty ekranu)
    Po kliknięciu zapisz, wyskoczył monity, żeby MCC wpisać trzy cyfry, więc wpisałem te co miałem 260. MNC też się zapisało 02.
    Nośnik zostawiłem tak jak mialem- nieokreślono, a typ MVNO brak.
    Zapisałem i zrobiłem reset telefonu. Zaczęłam od SMS.
    A MMS nadal nie mogę wysyłać. Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa

To wysyłać, odbierać czy wgl ani to ani to? Powylaczaj wifi,blutu i inne usługi. W sieciach komórkowych ustaw tylko lte. Jeżeli masz włączone 5g to wyłącz, zmień na lte
  • #7 20221276
    jerzmic
    Poziom 5  
    Odbierać mogę, tylko wysłać nie mogę.
    Wszystko na próbę powylaczalem. Następnie reset
    Nic się nie zmieniło. Chyba odpuszczę te mms-y. Mam WhatsAppa i Messingera .
    Dziękuję bardzo za chęć pomocy.
    Pozdrawiam
    Jerzy.
  • #8 20221353
    winmap
    Poziom 38  
    Wyłącz Messenger i Whatsapp. Ustawiłeś w sieciach komórkowych tylko lte? Mms w sumie to już przeżytek ale przydaje się kiedy nie ma internetu.
  • #9 20221368
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    winmap napisał:
    Mms w sumie to już przeżytek ale przydaje się kiedy nie ma internetu.

Bez internetu MMS nie prześle się niestety.
  • #10 20221384
    winmap
    Poziom 38  
    DiZMar napisał:
    winmap napisał:
    Mms w sumie to już przeżytek ale przydaje się kiedy nie ma internetu.

Bez internetu MMS nie prześle się niestety.

Już o tym słyszałem.. To błędne pojęcie. Mój xiaomi mi 11 jak i wcześniejszy mi 9 wysyłał i odbierał mms bez włączonych transmisji danych. Tak samo kiedyś, kiedyś poczciwa xperia.. Słyszałem te teorie że telefon sam sobie włącza transmisję przy mms. Ale tu gdzie mieszkam na zadupiu. Jedna kreska. I się daje bez transmisji choć chwilę to trwa to śmiem obalić ten mit. Ale cóż. Jakoś to działa.
  • REKLAMA
  • #11 20221449
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    winmap napisał:
    I się daje bez transmisji choć chwilę to trwa

Własnie nie musi być w chwili wysyłania a MMS dociera po połączeniu się telefonu z internetem. Połączenie nie zabiera pakietu i działa nawet jak ktoś nie ma pakietu internetowego jakiegokolwiek. Transmisja danych w telefonie może być wyłączona. Sama się włączy w tle i wyłączy.
  • #12 20221475
    jerzmic
    Poziom 5  
    Telefony komórkowe mam od dawna. Miałem różne. To mój pierwszy problem z mms. Może to Heyah coś kręci ?
    Oni twierdzą, że z ich strony jest wszystko OK.
    Próbowałem nawiązać kontakt z Realme Polska , dział techniczny. Oni rżną głupa i olewają pytającego.
  • #13 20221549
    winmap
    Poziom 38  
    DiZMar napisał:
    winmap napisał:
    I się daje bez transmisji choć chwilę to trwa

Własnie nie musi być w chwili wysyłania a MMS dociera po połączeniu się telefonu z internetem. Połączenie nie zabiera pakietu i działa nawet jak ktoś nie ma pakietu internetowego jakiegokolwiek. Transmisja danych w telefonie może być wyłączona. Sama się włączy w tle i wyłączy.

Nie zgodzę się. Mogę pokazać jak wysyłam mms i dochodzi normlanie.. Jak już napisałem niektóre telefony czy może sieci. Nie wiem jak to określić.. Dziwne ustawienia mają. Wyśle ze swoim słabym zasięgiem i po chwili do żony przychodzi(która ma zero kresek..). Mam z sieci play. Tak jak pisałem. Niby telefony same sobie włączają transmisję na wysłanie mms. Ale póki co nie idzie tego sprawdzić. Dodaję załączniki. Wysyłam lampę 21:31 bez włączonego internetu.
    U żony to samo. U mnie zasięg słaby. Dlatego obalam mit. Przy rozmowach muszę wyjść na podwórko bo tnie i rozłącza.(mms wysłany z domu) Wystarczy sam zasięg bez internetu. Pomimo że przy rozmowach tnie to mms bez internetu i ze słabym zasięgiem w ciągu minuty, półtora dochodzi.
    Załączniki:
    • Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa Screenshot_2022-10-04-21-31-35-517_com.google.android.apps.messaging.jpg (549.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Realme X50 Pro 5G - Nie mogę wysyłać MMS, ustawienia APN, operator Heyah, odbieranie działa IMG_20221004_213455.jpg (214.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20221563
    winmap
    Poziom 38  
    jerzmic napisał:
    Telefony komórkowe mam od dawna. Miałem różne. To mój pierwszy problem z mms. Może to Heyah coś kręci ?
    Oni twierdzą, że z ich strony jest wszystko OK.
    Próbowałem nawiązać kontakt z Realme Polska , dział techniczny. Oni rżną głupa i olewają pytającego.

Masz inną kartę? Może brat, mama,kolega, czy ktoś tam? Przełóż. Jeżeli będzie działać to oczywiste jest że to wina sieci.. A tak nawiasem. Ta sieć to się kończy. Nie wiadomo czy wgl obsługują takie modele. Przekonasz się jak włożysz kartę innego operatora.
  • #15 20221574
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    jerzmic napisał:
    Nie dostałem SMS zwrotnego.

To może spróbuj jeszcze tak zrobic:
    1. Wejdź na stronę https://www.heyah.pl/obsluga-klienta/pomoc/konfiguracja#karta
    2. Wybierz producenta i model telefonu
    3. Podaj numer telefonu i kliknij Pobierz
    4. Otrzymasz SMS z ustawieniami konfiguracyjnymi
    5. Kliknij w SMS i zgódź się na przeprowadzenie konfiguracji
  • #16 20226338
    jerzmic
    Poziom 5  
    Cztery razy wysłałem na ten numer. Nie dostałem żadnej odpowiedzi.
    Konfigurowalne manualną i nadal mogę pobierać mms-y, wysyłać nie mogę.
    Wysłałem maila na adres Heyah pismo o następującej treści:
    Dzień dobry.
    Od kilku dni usiłuje wysyłać mms-a. Kilkakrotnie zwracałem się w tej sprawie do Heyah. Kilkakrotnie wysłałem SMS na zalecany numer 80123 i nie otrzymałem ani automatycznej konfiguracji, ani też żadnej odpowiedzi.
    Wykonałem konfigurację manualną, według wzoru podanego w internecie. Mms-y odbieram, ale nie mogę ich wysyłać.
    Otrzymałem od T-Mobile e-maila, że ze strony operatora jest wszystko OK, a wina leży po stronie telefonu. Więc zrobiłem próbę z kartą SIM sąsiada. Po włożeniu karty SIM operatora Orange, nic nie musiałem zmieniać i ustawiać, mms-y odbierałem i wysyłałem bez problemów. To chyba świadczy, że mój telefon jest OK.
    Dlaczego nie działa konfiguracja automatyczna przez SMS na numer 80123 ?
    Proszę o ostateczne rozwiązanie tego problemu. Liczę na pomoc operatora.
  • #17 20226526
    winmap
    Poziom 38  
    jerzmic napisał:
    Cztery razy wysłałem na ten numer. Nie dostałem żadnej odpowiedzi.
    Konfigurowalne manualną i nadal mogę pobierać mms-y, wysyłać nie mogę.
    Wysłałem maila na adres Heyah pismo o następującej treści:
    Dzień dobry.
    Od kilku dni usiłuje wysyłać mms-a. Kilkakrotnie zwracałem się w tej sprawie do Heyah. Kilkakrotnie wysłałem SMS na zalecany numer 80123 i nie otrzymałem ani automatycznej konfiguracji, ani też żadnej odpowiedzi.
    Wykonałem konfigurację manualną, według wzoru podanego w internecie. Mms-y odbieram, ale nie mogę ich wysyłać.
    Otrzymałem od T-Mobile e-maila, że ze strony operatora jest wszystko OK, a wina leży po stronie telefonu. Więc zrobiłem próbę z kartą SIM sąsiada. Po włożeniu karty SIM operatora Orange, nic nie musiałem zmieniać i ustawiać, mms-y odbierałem i wysyłałem bez problemów. To chyba świadczy, że mój telefon jest OK.
    Dlaczego nie działa konfiguracja automatyczna przez SMS na numer 80123 ?
    Proszę o ostateczne rozwiązanie tego problemu. Liczę na pomoc operatora.

Wydaję mi się że heyah nie przygotowała się jeszcze na tak nowy telefon. I dlatego nie działa. Ewidentnie jest to ich wina. Tak jak mówiłem, sprawdziłeś z inną kartą i jest ok. Pozostanie chyba czekać aż kiedyś to naprawią. Żebyś miał jeszcze inną taką samą sztukę tel. Może ktoś znajomy ma. Żeby się po prostu upewnić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik telefonu Realme X50 Pro 5G z operatorem Heyah zgłasza problem z wysyłaniem MMS-ów, mimo że odbieranie działa poprawnie. Użytkownik skonfigurował punkt dostępu (APN) zgodnie z zaleceniami, ale nie otrzymał SMS-a z ustawieniami od operatora po wysłaniu wiadomości na numer 80123. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zmianę ustawień APN oraz wyłączenie Wi-Fi i Bluetooth. Użytkownik próbował również z inną kartą SIM (Orange), co potwierdziło, że problem leży po stronie operatora Heyah. W końcu użytkownik wysłał skargę do Heyah, domagając się rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA