logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Diamond NR 22 LH dla Uniden UBC125XLT: Czy duży zysk 6.5dB uszkodzi skaner?

Silver8 06 Paź 2022 12:31 708 7
REKLAMA
  • #1 20223436
    Silver8
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Mam (techniczne) pytanie, czy do Uniden UBC125XLT można podłączyć antenę (monobandową) na pasmo którego w danej chwili będziemy słuchać ale, o dużym zysku 6.5dB np.: Diamond NR 22 LH (2x5/8 lambda, zysk 6.5dB, SWR 1.5), czy przy silnym sygnale NIE zostanie USZKODZONY skaner ?

Moderowany przez c2h5oh:

Post wydzielony z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3814413.html
    Nie wysyłaj wiadomości w cudzych tematach. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu a nie przedstawiać swoje problemy.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20223933
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Pewnie że można. A co to znaczy silny sygnał?
  • REKLAMA
  • #3 20223974
    Silver8
    Poziom 2  
    Witam
    No tak powiedział mi jeden sprzedawca w firmie ze sprzętem krótkofalarskim, cytuję: "anteny z dużym zyskiem dB mogą uszkodzić skaner radiowy Uniden UBC125XLT lub inny, dotyczy również SDRPlay".

Parametry anteny Diamond NR-22LH:
    - częstotliwość pracy: 144-174 MHz
    - długość: 252 cm (2× 5/8 lambda dla pasma 144 MHz)
    - zysk: 6,5 dB
    - WFS: 1,5
    - impedancja: 50 om
    - maksymalna moc doprowadzona: 280 W FM

Zupełnie się na tym nie znam, dlatego szukając w sieci odpowiedzi (której notabene nie znalazłem), postanowiłem TU zapytać.
    Rozważam zakup skanera Uniden UBC125XLT lub nawet UBCD3600XLT i nie chciałbym "uwalić nowego sprzętu" przez moją niewiedzę.
    Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #4 20225111
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Antena miałaby uszkodzić odbiornik? To mało prawdopodobne, mam w domu kilka radyjek, wszystkie pracują równolegle, obok często nadaję na KF sporą mocą i od lat nic się złego nie dzieje.
  • #5 20225168
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    To radio posiada podstawowe zabezpieczenie obwodów wejściowych:
    Antena Diamond NR 22 LH dla Uniden UBC125XLT: Czy duży zysk 6.5dB uszkodzi skaner?
    Możesz przyłączyć dowolną antenę.
    Jedyne zagrożenie to wyładowania atmosferyczne. Ale to już "inna bajka".
  • #6 20225216
    Silver8
    Poziom 2  
    Witam
    Na wstępie chciałem przeprosić użytkowników i moderatora za to, że "wbiłem się z pytaniem" w nie swój wątek.
    Następnie bardzo podziękować za fachową (choć dla mnie laika i tak niezrozumiałą) odpowiedź.
    Podsumowując, czyli do Uniden UBCD3600XLT podłączenie anteny (w tym przypadku jednopasmowej) o zysku 6,5 dB, takiej jak wspomniana Diamond NR-22LH, nie zrobi krzywdy przy odbiorze, a jedynie poprawi zasięg i jakość odbieranego sygnału?
    I jeszcze jedno pytanie, czy do tego skanera można użyć przedwzmacniacza antenowego MOONRAKER MRP-2000 MK2 z dowolną anteną szerokopasmową (przykładowo: MAGNUM SCAN STICK 2000)?
    Czy będzie to bezpieczne dla sprzętu oraz na jaką poprawę (czysto hipotetycznie, bo nie wiem czy można to jakoś obliczyć/zdefiniować) odbioru sygnałów można liczyć?
    W jednym i drugim przypadku antena na podstawie magnetycznej wyposażona w przewód RG-174 długości 5 m.
    Bardzo dziękuję za zaangażowanie i porady, tak dla mnie cenne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20225254
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    - Antena, którą opisujesz, nie uszkodzi Ci odbiornika.
    - Antena powinna być umieszczona na zewnątrz budynku.
    - Antena na podstawie magnetycznej (nawet odbiorcza) powinna być umieszczona na metalowej powierzchni o odpowiednich wymiarach.
    - To, co usłyszysz na tej antenie, zależy od wielu czynników, na przykład od wysokości, na jakiej ją umieścisz, od jej otoczenia, od warunków propagacyjnych, od poziomu zakłóceń i wielu, wielu innych.
    - Jak pisałem wcześniej, w przypadku wyładowania atmosferycznego w pobliżu i tak nie ochronisz odbiornika, chyba że będziesz stosował specjalne odgromniki lub odłączysz antenę. Nie mam na myśli trafienia pioruna w antenę.

Podsumowując: możesz przyłączyć tę antenę. Nic się nie stanie. Jeżeli zależy Ci na ciekawych nasłuchach, to pomyśl o dobrej antenie do skanera. Jest o tym wiele tematów w Internecie i na Elektrodzie. Nie ma sensu przepisywać tego po raz setny.
  • #8 20225282
    Silver8
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za prostą (zrozumiałą dla mnie) odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia anteny Diamond NR 22 LH (zysku 6,5 dB) do skanera Uniden UBC125XLT. Użytkownicy potwierdzają, że antena nie uszkodzi skanera, nawet przy silnym sygnale, dzięki podstawowym zabezpieczeniom obwodów wejściowych. Zwracają uwagę na ryzyko związane z wyładowaniami atmosferycznymi, które mogą stanowić zagrożenie dla sprzętu. Użytkownik rozważa również użycie przedwzmacniacza MOONRAKER MRP-2000 MK2 z anteną szerokopasmową, co również nie powinno być niebezpieczne dla skanera. Wskazano, że umiejscowienie anteny oraz warunki otoczenia mają wpływ na jakość odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA