logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka bez wifi a router z USB print server jako węzeł mesh

nesiasps 09 Paź 2022 22:26 2541 31
  • #1 20229045
    nesiasps
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Mam w aimesh taki układ asus RT ax55 (u góry z wpiętym światłowodem) niżej drugi ax55 po kablu i niżej w piwnicy RT ax53u po kablu od tego wyżej - aimesh działa ok, ale - w piwnicy mam drukarkę (tak musi zostać) hp k209a bez enthernet (LAN) którą chce wpiąć do sieci do ax53u (bo tylko on ma USB z tych trzech) ale w sieci aimesh, jako że ax55 jest główny - to nie obsługiwane są aplikacje USB (jak wchodzę wówczas w ax53u to mogę dodać tylko dysk przenośny ale nie print server w zarzadzaniu tego routera) i asus twierdzi, że inaczej się nie da i nic z tym nie zrobię - ax 53U ma słabszy procesor i mniej USB i nie chce go na górze, światłowodu nie chce ciągnąć do piwnicy żeby zaczynać od AX 53U. Chciałem dodać tego AX53U jako AP do tych wyżej zamiast węzła mesh, ale efekt jest dokładnie taki sam że z urządzeń spiętych z ax55 nie widzi tego portu USB z ax 53U - czy powinienem jakoś inaczej to ustawić? Gdy połącze się z wifi lub lan ax 53u to oczywiście drukowanie działa ale jak to zrobić żebym mógł drukować przez ax55? czy to się da czylepiej zmienić drukarkę na co innego -chcę tego uniknąć bo te tusze hp 704 sa duzo wydajniejsze od tych 304 czy 305 i mi wystarcza ? W konfiguracji jako most bezprzewodowy widzi po wymuszeniu port drukarki na jej IP i czasem wydrukuje ale to nie rozwiązanie gdyż 1. tracę zalety aimesh oraz 2. to jest przypadkowe, zawodne
  • #2 20229052
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
  • #3 20229056
    nesiasps
    Poziom 11  
    To ich odpowiedz
    „Szanowny Kliencie ASUS,
    Przykro mi ale print serwer na węzłach AiMesh nie jest dostępny i na tą chwilę nie są nam znane plany aby był dostępny w przyszłości.
    Jedyna funkcjonalność USB na węzłach w chwili obecnej to pamięć masowa.”

Dodano po 1 [minuty]:

Wg mnie to bez sensu - tracić funkcjonalność USB bo firma tak sobie wymyśliła że to nie potrzebne
  • #4 20229200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20229329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20231785
    nesiasps
    Poziom 11  
    Coś tam pogrzebałem - teraz jest tak, że easybox łączy sie z siecią domową po wifi lub lan i przyjmuje/rozsyła internet z aimesh (jako repater) - print serwer komunikuje się z moją drukarką gdy wpinam się w wifi tego easyboxa lub po kablu ale jak to drukarke ma widzieć sieć aimesh?

Dodano po 5 [minuty]:

Easybox jest na 192.168.1.2 a internet bierze przez 192.168.50.140 z aimesh, z drukarką komunikuje się przez 192.168.50.140 ale tylko wtedy gdy wpięty jestem do easyboxa, nie wiem czemu nie widzi drukarki jak przełacze się na asusa? Może gdzieś Asus blokuje ten dostęp.
  • #9 20231988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20232042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20232052
    nesiasps
    Poziom 11  
    Erbit napisał:
    możesz w przeglądarce dostać się do EasyBox na adresie 192.168.50.140

tak mogę,
    właśnie w ten sposób ustawiłem drukarkę jak na tym zdjęciu

jednak nie mogę - pomyłka - mogłem jak łączyłem sie przez tego easyboxa
  • #13 20232057
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20232131
    nesiasps
    Poziom 11  
    jednak nie mogę wchodzić na 192.168.50.140 z asusa - pomyłka bo mogłem jak łączyłem sie przez tego easyboxa
    zmiana tych ustawień spowodowała że rozłączyło mi ten easybox - chyba muszę go do fabrycznych dać bo nie wejdę po kablu
  • #15 20232213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20232303
    nesiasps
    Poziom 11  
    Nie dostanę się jednak pomimo wyłączenia firewalla, w tych ustawieniach to Asus jest klientem a easybox AP a chyba to musi być odwrotnie i nie wiem - nie mam wiedzy - czy to nie powinienem łączyć z Asusa żeby dowiązać ten easybox ale w ustawieniach tych asusów chyba nie ma takich opcji. Jak ustawiam w easybox odwrotnie klienta i AP to tracę połączenie z internetem ale również nie widzę drukarki z sieci Asusa - jednak trzeba będzie zmienić drukarkę ;(
  • #17 20232308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20232314
    nesiasps
    Poziom 11  
    https://youtu.be/RgeNnTbVqk0 zrobiłem jak w tym materiale

Dodano po 7 [godziny] 13 [minuty]:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=15527 Jednak ktoś już walczył z podobnym problemem, ale nie wiadomo co z tego wyszło - tam jednak mógł wejść w ustawienia easybox z poziomu drugiego routera - ja nie mogłem.
  • #19 20232474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20232491
    nesiasps
    Poziom 11  
    Nie mam do Ciebie uwag - tylko widzę że wiele osób ma problem z print serwerem gdy chce korzystać ze swojej sieci a nie z easyboxa - nie mam jak dostać się do niego z sieci Asusa to pewno tam jest problem bo różne jakieś zabezpieczenia typu airprotect mają. Może spróbuje od nowa ustawić na nim IP z 192.168.50.xxx i wtedy połączyć. Chciałem żeby to działało prosto - easyboxa stawiam w piwnicy koło drukarki i routera Asusa - łącze go kablem z tym Asusem i tyle - nie potrzebuje mostów bezprzewodowych czy wzmacniania sieci - ale jakoś to nie chce zagrać - a jak zagra na wpięciu do easybox to to drukowanie tez nie jest ok - czasem na dwóch kartkach rozrzuca, czasem brudzi - a sterowniki mam te same co na kablu drukuje - może to nawet jak zadziała to się nie sprawdzi- temu chyba trzeba coś innego kupić. W domu używamy tylko iphona i wątpię ze to będzie widoczne jak sprzęt z AirPrint - a na tym zależy najbardziej bo od czasu do czasu ktoś coś chce na szybko wydrukować - etykietę na paczkę czy jakiś wniosek - z telefonu najszybciej. Inaczej pewno bym dalej w tym grzebał ale nie widzę jakoś że to tak zadziała jak potrzebuje.
  • Pomocny post
    #21 20232497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20232505
    nesiasps
    Poziom 11  
    Z tym klientem to sam widzisz jak ustawione było - nawet w tym poradniku odwrotnie czyli klient dla repatera to Asus a easybox to master AP, natomiast co do tego jednego mostu dla wszystkich portów to nie mam pojęcia czy to chodzi o ustawienia w tych interfejsach / tam się coś łączy / i w wan i w lan i w wwan - ale nie widzę tam nic o USB
  • #23 20232522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20232566
    nesiasps
    Poziom 11  
    Jak nie znasz terenu to trzeba jakieś mapy oglądać;) gdyby to miało działać jak chce to przy połączeniu z easybox mój telefon widziałby drukarkę a i tak nie widzi - podobnie mam w pracy ze telefony z Androidem widzą bez problemu, a iPhone nie - jedynie przez aplikacje producenta, a to już nie to samo - gdy była stara drukarka z AirPrint to widzieli ją wszyscy i to było wygodne.
  • #25 20232572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20232649
    nesiasps
    Poziom 11  
    Dobra, żeby nie było że łatwo odpuszczam to jest przełom

Nie robiłem jak na tym dziwnym poradniku, nie ustawiałem żadnych mostów bo mi to nie potrzebne, ustawiłem w 5 minut na tym iphone (nie taki znowu zły) i już to działa - co prawda iphone nie widzi ale laptop i komputer widzą i to starczy.

Po prostu Wan ustawiłem na stałe IP z puli Asusa 192.168.50.140, na asusie wpisałem dzierżawę adresu dla tego routera po MAC i IP - na LAN i WAN w easybox wyłączyłem DHCP, na WAN jak radziłeś dałem firmwall na nieokreślone, i reset routera. Tyle.

Wchodzę do routera przez 192.168.50.140 (przez 192.168.2.1 już nie wejdę) a drukarkę rozpoznaje na tym samym IP

Dzięki - działa

Jeszcze tylko z tym ustawieniem drukowania - na szybkim ekonomicznym drukuje ok ale na zwykłym dzieli kartki, rozstrzela wersy i zacina - czy gdzieś się ustawia coś jak szybkość tego portu na print serwerze ? nie wiem jak to zapytać ale wygląda mi na to że szybki impuls odbierany jest prawidłowo przez drukarkę a po zwykłych ustawieniach się gubi.
  • #27 20232891
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20233044
    nesiasps
    Poziom 11  
    Zmieniałem sterowniki ale efekty podobne czyli na normalnym drukowaniu zawodzi / im więcej kartek ma dokument tym większy problem nie ważne czy doc PDF czy inne tam obrazki , na trybie szybkim znowu pluje kartkami tak szybko ze czasem nic nie zdąży nadrukować, a czasem jest ok - przy pojedynczych kartkach jeszcze idzie to w miarę ale przy większym pliku - nie daje rady.
  • #29 20233160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem drukarki HP K209A bez Ethernetu do sieci AiMesh zbudowanej na routerach ASUS RT-AX55 i RT-AX53U. Główny problem polega na tym, że port USB w RT-AX53U nie jest widoczny w sieci AiMesh, co uniemożliwia korzystanie z funkcji print server. ASUS potwierdził, że obecnie nie obsługują print serverów na węzłach AiMesh. Użytkownik rozważał zakup taniego routera z Linuxem jako alternatywy, co okazało się skuteczne. Po kilku próbach i zmianach w konfiguracji, w tym wyłączeniu DHCP i firewallu, udało się uzyskać połączenie z drukarką, jednak występują problemy z jakością wydruku. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną zmianę drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA