logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Isotwin Condens F30 - zbyt wysoka temp. zasilania, czujnik zewnętrzny

tomaszk071 15 Sty 2016 11:25 5466 7
  • #1 15336377
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam

Posiadam kocioł dwufunkcyjny Saunier Duval Isotwin Condens F30. z czujnikiem zewnętrznym pogodowym. i wewnętrznym Extracontrol E7C
    Od pewnego czasu zaczął dziwnie pracować, zbyt wysoka temperatura na wyjściu na zasilaniu pojawia się 75 stopni - mam ogrzewanie podłogowe.
    Piec pracował na Automatyce pogodowej - krzywej grzewczej automatycznej.

Ze względu na zbyt wysoką temp. zasilania, zmieniłem na ustawienia ręczne i krzywą grzewczą 0,6.
    Ale teraz znowu trochę nie dogrzewa pomieszczeń, ciężko uzyskać więcej niż 20 stopni.
    Dodatkowo niepewny jestem czy czujnik zewnętrzny działa prawidłowo.
    Niby wyświetla prawidłową temperaturę zewnętrzną na regulatorze ale po zrobieniu testu wychodzi jakiś problem. - załączyłem zdjęcia testu połączenia czujnika i regulatora z piecem Saunier Duval Isotwin Condens F30 - zbyt wysoka temp. zasilania, czujnik zewnętrzny

Proszę o pomoc poradę jak sprawdzić ten czujnik zewnętrzny czy działa prawidłowo i co znaczy ten wynik testu.
    Czy jeżeli pokazuje temp. zewnętrzną na regulatorze to na pewno jest dobrze czy odczytuje to moduł w piecu czy regulatorze.
    Będę dziś próbował sparować ten czujnik z piecem jeszcze raz.

Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Saunier Duval Isotwin Condens F30 - zbyt wysoka temp. zasilania, czujnik zewnętrzny WP_20160111_009.jpg (314.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15336921
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Po utracie połączenia z czujnikiem zewnętrznym pewnie przeszedł na regulację z termostatu kotła.
    Może bateria padła w czujniku zewnętrznym?
  • #3 15337651
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Ściągnij ze ściany czujkę. zrób reset czujki oraz nadajnika na kotle jednocześnie i w tym momencie nawiąż połączenie regulatora z nadajnikiem oraz z czujką.
  • #4 15346086
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Dzięki za pomocne wskazówki.
    Właśnie tak zrobiłem i coś już wiadomo:

Czujnik zdemontowałem przeniosłem do kotłowni(jest w piwnicy) i po ponownym sparowaniu z odbiornikiem który jest w piecu działa, jest połączenie jakość dobra - ale przy piecu. Jak oddalę czujnik powieszę na ścianie zewnętrznej(w lini parę metrów od pieca) traci zasięg i po zrobieniu testu radiowego wychodzi BRAK CZUJNIKA.

Czujnik ma baterię solarną, nawet zostawiłem go trochę na słońcu żeby się podładował, ale to samo.

Nie wiem czy go rozbierać bo jest jeszcze na gwarancji.
  • #5 15346188
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Nie rozbieraj bo stracisz gwarancję, zaproś serwisanta na wymianę czujnika.
  • #6 15346201
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Dziękuję jeszcze raz za pomoc, dam informację jak skończyła się moja historia z czujnikiem.

Pozdrawiam
  • #7 15368670
    tomaszk071
    Poziom 10  
    tak zrobiłem i czekam na wymianę czujnika na gwarancji - jest zamówiony.

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś wie jak zbudowany jest taki czujnik, głównie chodzi mi o to czy ma baterię, akumulator i czy to nie jest awaryjny czujnik.

Myślę że patent z bezprzewodowym czujnikiem i baterią słoneczną na zimę, kiedy ma działać stabilnie, to słaby pomysł producenta. Przecież są krótkie dni mało światła i słońca zimą, kiedy ta bateria ma się naładować?
  • #8 20259680
    nesiasps
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    tomaszk071 napisał:
    dam informację jak skończyła się moja historia z czujnikiem

no to może daj znać? Czujnik ma solar i ma być na słońcu - dziwne rozwiązanie żeby czujnik tem zew dawać na słońce - ja bym właśnie dawał od strony zacienionej a tu bateria na solar - faktycznie tak to jest?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem dwufunkcyjnym Saunier Duval Isotwin Condens F30, który generuje zbyt wysoką temperaturę zasilania (75°C) przy ogrzewaniu podłogowym. Po przełączeniu na ręczne ustawienia i krzywą grzewczą 0,6, występuje problem z niedogrzewaniem pomieszczeń. Użytkownik podejrzewa, że czujnik zewnętrzny może nie działać prawidłowo, mimo że wyświetla poprawną temperaturę. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym reset czujnika oraz sprawdzenie połączenia. Po przeniesieniu czujnika do kotłowni, połączenie działa, ale przy oddaleniu czujnika zasięg jest tracony. Użytkownik planuje wymianę czujnika na gwarancji i wyraża wątpliwości co do jego konstrukcji, zwłaszcza w kontekście zasilania słonecznego w zimie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA