logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wysoka temperatura podczas testu stabilności jest bezpieczna dla procesora ?

komando1291 13 Paź 2022 12:21 1038 6
  • #1 20234261
    komando1291
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Testuję stabilności mojej platformy aby znaleźć jak najniższe napięcia dla mojego procesora jest dość utrudnione przez obudowę Phanteks P400 z powodu prawie zabudowanego przedniego panelu gdy go ściągnę temperatury spadają o 10*C.

Czy można w takich temperaturach testować stabilność procesora ?
    CPU - 96*C
    Dioda CPU - 100*C

CPU: AMD Ryzen 7 5800X 4.5 GHZ 1.275V
    GPU: Nvidia GTX 1070
    SSD: Samsung 970 Evo Plus NVMe PCIe M.2 1TB
    HDD: Seagate ST8000VN004-2M2101 8TB
    HDD: Toshiba P300 3TB
    RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Beast Black
    MBD: Asus TUF GAMING B450-PLUS II
    PWR: Corsair RM850x 850W 80 Plus Gold
    CASE: Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass biała
    CLNG: be quiet! Dark Rock Pro 4 120/135/120mm

Sprawdzałem napięcie 1.25V 20 min podczas testu nic przy ściągniętym przednim panelu temperatury oscylowały ok. 87*C w OCCT POWER jeszcze wcześniej robiłem testy i w OCCT pojawił się komunikat "WHEA Error Detected" kiedy miałem ustawione 1.25V i SOC/VDDNB na 1.05V wróciłem do 1.1V , po założeniu przedniego panelu CPU - 95*C , Dioda CPU 97*C i zaczęło sypać "WHEA Error Detected" i "CPU ERROR Detected" a w HWINFO64 "Cache L1 Error".Ustawiłem napięcie 1.275V po 12 min brak błędu ale chciałbym wykonać dłuższy test ale z powodu temperatur jest to bardzo trudne jeżeli chodzi o stabilność absolutnie zero problemów czy to w grach czy w codziennym użytkowaniu nawet nie sypie błędami niebieskiego ekranu.Natomiast testy w AIDA64 temperatury są niższe ale stabilność platformy nie wskazuję na jakiekolwiek problemy ze stabilnością co innego PRIME95 czy też OCCT POWER.Jeżeli chodzi o występowanie dławienia termicznego to nawet przy napięciu 1.3V i temperaturach CPU - 95C i Dioda CPU - 105C nie pojawiał się throttling.Dodatkowo płyta ma dość wysokie VDROOP przy ustawionym napięciu 1.27V spada do 1.21V-1.22V stres teście w spoczynku 1.25V - 1.27V mogę tylko ustawić kilka opcji regulatora ponieważ nie mam LLC tylko "Auto" , "Regular" , "High".

Dlaczego pokusiłem się o OC ?
    Z powodu napięć w peaku gdzie jeden z rdzeni pobierał do 1.49V przy pulpicie przy 100% użyciu było to ok. 1.33V , drugi powód obniżenia napięcia i ustawienie na sztywno kosztem niższego taktowania "global c state control" wyłączona , "fclk frequency" na 1800 MHZ równe z pamięciami i to tyle jeżeli chodzi o ustawienia Biosu oczywiście mnożnik "45" napięcie 1.27V , DDR 1.35V , Profil XMP nic więcej nie ruszane.

Temperatury podczas od 0 do 28 min obciążenia OCCT POWER - zdemontowany front panel
    Czy wysoka temperatura podczas testu stabilności jest bezpieczna dla procesora ?
    Temperatury podczas od 28 do 30 min obciążenie OCCT POWER - założony front panel
    Ogólne wyniki OCCT POWER

Możliwe , że ustabilizowałem OC.
  • #2 20234384
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    Ta obudowa ma miejsce na dwa wentylatory z przodu. Może to jest rozwiązanie, bo zdaje się masz tylko jeden zamontowany.
    Mogłeś też trafić taką sztukę CPU, że niestety się grzeje. Coś czytałem o tym, że tak bywa z tymi CPU.
    Jaki masz wynik w CB20/23 w aktualnych ustawieniach?
  • #3 20234431
    komando1291
    Poziom 6  
    To są wyniki przy aktualnych przy innych udało się zbliżyć 1950x wynikiem 15700
    Temperatury podczas 10 min renderingu R23: wahają się między 14700-15700 (w zależności od ustawionego taktowania)robiłem również zdjęcia to mogło trochę zaniżyć wynik.
    Wyniki:

Przy 4.6 GHZ ale w OCCT pojawiał się CPU Error Detected przy 1.30V więc obniżyłem taktowanie do 4.5 GHZ i było OK.

W obudowie mam pięć wentylatorów https://www.x-kom.pl/p/741055-wentylator-do-k...eneo_cid=617b0d24-3ba1-1bc9-d34c-b5085e6b78ba trzy na przodzie i dwa na górze z obudowy jest jeden z tyłu na start i z przodu ale ten z przodu dałem na chłodzenie od CPU , krzywa równiez dostosowana ręcznie na CPU ok. 65% przy 75*C do 80*C idzie na 100% obrotów a krzywa wentylatorów w obudowie 50% ok. (1230 RPM Artic) i (1030 RPM Phanteks) przy 85-90 idą na 100% (2100 Artic, 1500 Phanteks) .Cyrkulacja w tej obudowie przez przedni panel wentylatory , które wyciągają powietrze również powodują wciąganie do środka pozostałymi otworami a przy ściągniętym jest neutralna cyrkulacja przy założonym chyba to jest negatywna nie pamiętam już , zależało mi na obniżeniu napięcia do wartości jak najniższej i stabilnej aby obniżyć temperatury. Dużo osób mając AIO również osiągają podobne temperatury w granicach 85-90 można powiedzieć , że ta seria jest dosyć gorąca a testy stabilności najpewniejsze i te które wykażą najszybciej złe OC są to Prime95 i OCCT.Pasty jakiej użyłem specjalnie zakupiłem https://www.x-kom.pl/p/396353-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryonaut-555g.html tylko jest dziwna w sensie dosyć płynna i pozostawia czarne plamy na CPU.

Aktualnie zależy mi na ustabilizowaniu CPU przy jak najniższym napięciu i wydaje się 1.275V być w porządku ale zauważyłem , że OCCT w jednym momencie jest ok. w drugim już jakiś błąd się pojawia ale to wcześniej przy jeszcze niższym napięciu doliczając +VDROOP.
    Dlatego mam wątpliwości i nie wiem czy na 1H jeszcze nie puścić OCCT POWER bądź 30 min Prime95 i 30 min OCCT tylko co z temperaturami ? Lepiej ściągnąć front panel czy zostawić ?
  • #4 20234466
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Po pierwsze wstawiaj obrazki jak należy, masz do tego opcję w edytorze. Wklejanie ich w sposób w jaki to robisz jest irytujące dla czytających.
    Poza tym trochę chaotycznie piszesz i trudno jest zrozumieć Twoje wypowiedzi.
    komando1291 napisał:
    trzy na przodzie i dwa na górze z obudowy jest jeden z tyłu na start i z przodu ale ten z przodu dałem na chłodzenie od CPU

To powyżej teraz napisz tak, żeby dało się zrozumieć o co chodzi. Ciekawi mnie zwłaszcza stwierdzenie "ten z przodu dałem na chłodzenie od CPU"

Dodano po 1 [minuty]:

komando1291 napisał:
    Temperatury podczas 10 min renderingu R23: wahają się między 14700-15700

A w R20?
  • #5 20234478
    komando1291
    Poziom 6  
    Przepraszam za chaotyczne pisanie ale za dużo informacji chcę przekazać ale jednocześnie kuleje składnia zdań dodatkowo miałem w między czasie dużo rzeczy do zrobienia.
    Chodziło mi o to , że ten z przodu wentylator co jest oryginalnie w obudowie zainstalowany zdemontowałem go i założyłem jako trzeci dodatkowy wentylator na radiator od chłodzenia CPU bo oryginalnie są dwa w zestawie i jest dodatkowe miejsce na trzeci wentylator i są do tego dodatkowe zapinki przeznaczone to je wykorzystałem.System jaki mam aktualnie zainstalowany jest to modyfikacja pobrana z tej strony wersja 11 systemu.
    https://www.revi.cc/revios/download

To są wyniki z R20:
  • #6 20234568
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ja tak sobie myślę, czy nie lepiej by było zaorać wszystko (OS i BIOS) i postawić wszystko od nowa na domyślnych ustawieniach (Auto) i czystym, niemodyfikowanym OSie.
    Wyniki w CB wydają się być OK dla tego CPU. Nie są topowe, ale też nie jakieś ekstremalnie niskie.

Obejrzyj: https://www.youtube.com/watch?v=IqrcapvwOKE i poczytaj komentarze pod filmem.
    komando1291 napisał:
    zdemontowałem go i założyłem jako trzeci dodatkowy wentylator na radiator od chłodzenia CPU

Zdemontuj go. On raczej zaburza przepływ powietrza. Upewnij się, że oryginalne masz prawidłowo zamontowane.

Tak mnie jeszcze ciekawi jak masz zamontowane te w panelu przednim. Wciągają powietrze do obudowy czy z niej wyciągają?
    Przepływ powietrza powinien wyglądać tak:

Dodano po 4 [minuty]:

komando1291 napisał:
    w zestawie i jest dodatkowe miejsce na trzeci wentylator i są do tego dodatkowe zapinki przeznaczone to je wykorzystałem

Gdzie w instrukcji jest mowa o montażu opcjonalnego, trzeciego wentylatora? https://www.bequiet.com/admin/ImageServer.php...g=2&force=true&download=true&omitPreview=true
  • #7 20234627
    komando1291
    Poziom 6  
    Tak myślałem żeby zostawić na auto , ale jeden z youtuberów (Video Blog Tech) powiedział mi na transmisji na żywo , że lepiej jest na sztywno ustawić z powodu peaku napięć identycznie powiedział znajomy.Natomiast jak chodzi o fabryczne ustawienia i zmodyfikowany system to pierwsza opcja bios , nie będzie przeszkadzało napięcie które rdzeń w peaku podbija sobie do 1.49V ? - Napięcie jest trochę wyższe od ustawionego ręcznie , w trybie auto są to okolice 1.33V-1.35V co skutkować będzie temperaturami na poziomie ponad 100 stopni kiedy będę przeprowadzał testy stabilności w Prime95 i OCCT.Napięcia będą wyższe ustawione w trybie auto od ręcznego, choć może trochę przesadzam ale przy 1.27V sięgają 100 stopni (Prime95,OCCT Power) przez zabudowany front panel , który ma tylko dolny i górny wlot powietrza to za mało to powoduję wzrost temperatur o 10 stopni na procesorze ale to różnie z tymi temperaturami jest. Wliczając temperaturę otoczenia i w zależności jakie napięcie zostało ustawione czy na domyślnych wartościach , w programie AIDA64 miałem temperatury w okolicach 77 stopni do 85 stopni na CPU a przy Dioda CPU była o 10 stopni wyższa od procesora.

Co do systemu wybrałem ten ponieważ jest zrobiony pod wydajność i prywatność również są usunięte zbędne aplikacje z których i tak nie korzystałem. Pozostał XBOX i Microsoft Store itp. podobnie nie ma w tle tylu nie potrzebnych procesów podobnie sam Windows Defender spowalnia wydajność w grach przez zabezpieczenia izolacji rdzenia itd.Na tym systemie mam znacznie wyższą wydajność gdzie w grze przykładowo miałem zakres 67 KL/s -85 KL/s teraz 67KL/s -120 KL/s (wartość 67 KL/s to miejsce w grze , które jest najbardziej wymagające , tunel z dużą ilością świateł w mieście.Ustawienia Ultra przy rozdzielczości 2560x1080) , ogólnie płynność gier jest widoczna gołym okiem mam na myśli mimo wysokiego FPS płynność gry wydawała się jakby grało się przy 30 KL/s. Któraś wersja systemu to powodowała (Build) Insider kiedy testowałem.

Co do filmiku nie do końca rozumiem co ma mi przekazać (Wiem o co chodzi i można powiedzieć razem z komentarzami wliczając to zależy na jaką sztukę się trafiło u mnie aby osiągnąć stabilność przy 4.6 GHZ napięcie startowe 1.30V było za niskie 1.35V chyba też ale taktowanie 4.5 GHZ okazało się trafieniem w dziesiątkę co wskazuję stabilność przy napięciu 1.27V co do komentarzy testowali w Cinebench to jak testować w AIDA64 - podobne temperatury nie są do końca wiarygodnymi podobnie z temperaturami ponieważ jest kilka pozycji -procesor-dioda procesora-temperatura rdzenia-temperatura czapki procesora, temperatura Diody CPU jest bardziej wiarygodniejsza od CPU ponieważ osiągają je również rdzenie procesora) testy , które robię w OCCT i Prime95 żyłują w 100% procesor wykorzystując wszystkie technologie jednocześnie i pobór jest na poziomie od 143W do 155W przy 100% obciążeniu OCCT , Prime95 przy napięciu 1.30V są również wiarygodniejsze natomiast pobór przy AIDA64 wynosił od 98W do115W w zależności od napięcia przykładowo 1.275V ale mało wiarygodne testy , które mało kiedy wykazały niestabilność. - Aktualnie oglądam i też wspomina o cyrkulacji powietrza w obudowie.Niestety źle wybrałem bo zapomniałem , że zabudowany front panel ma bardzo duży wpływ na cyrkulacje i przepływ powietrza w obudowie.

AIDA64 nie wykorzystuję w pełni procesora widać to po poborze prądu , który oscyluję w granicach od 98W do 115W co przekłada się na lepsze temperatury około 77 stopni. - Z tego co pamiętam albo nawet 74 stopnie.Dlatego testerzy robią testy w AIDA64 co i tak powoduję wysokie temperatury w zależności od testowanego procesora i chłodzenia.Nie wspominając już o uruchomieniu testu w OCCT nawet ludzie wspominają o tym.

Wentylatory są wszystkie prawidło zainstalowane przednie wdmuchują , górne wydmuchują , tylny wydmuchuję , trzy wentylatory na chłodzeniu skierowane w jednym kierunku wypychając na tył obudowy.

Sorki teraz przypomniałem sobie , że tego typu rozwiązanie polecił mi znajomy do lepszego chłodzenia i powiem , że dzięki temu spadły temperatury (dodatkowy wentylator zbił o ponad 5 stopni) bo przy dwóch miałem zaraz po uruchomieniu testu przy pierwszym złożeniu ponad 105 stopni , następnie sprawdziłem czy jest dobrze zamontowane chłodzenie itd. było wszystko dobrze.Po sprawdzeniu chłodzenia czy jest dobrze zamontowane temperatury wróciły do poziomu poniżej 100 stopni (przykładowo od 85 stopni do 91 stopni bez dodatkowego wentylatora a po dodaniu temperatury wynosiły od 78 stopni do 83 stopni) dodatkowy wentylator też pomógł zbić parę stopni.To było zaraz po złożeniu komputera miałem problem z temperaturami na początku , aktualnie te temperatury osiągam przy Prime95 i OCCT Power bez ściągania front panelu.W grach itd. jest dużo mniejsza temperatura (od 60 stopni do 75 stopni aktualnie wcześniej przy 1.30V do 81 stopni w grze NFS PAYBACK , który ładnie obciąża procesor) w zależności od testowanej gry i czy leży wyłącznie na CPU czy GPU.

Stąd moje pytanie - Czy temperatury osiągane przy teście stabilności są bezpiecznymi aby móc kontynuować test dalej (Z jednych załączonych zdjęć jest różnica pokazana przy ściągniętym przednim panelu i założonym przy końcówce testu około 2 minuty).

To zdjęcie przedstawia temperatury po zdemontowaniu front panelu i ustawionym napięciu 1.275V OCCT:

Natomiast to zdjęcie kiedy przy ostatnich kilku minutach postanowiłem założyć front panel OCCT:

AIDA64 temperatura otoczenia około 17-19 stopni:

Spoczynek AIDA64:

HWINFO64:

Co do instrukcji , którą mi podesłałeś nie widzę jednej opcji z podkładkami a w papierowej chyba była to są konieczne czy raczej zbędne ? - z tego co się orientuje to mają chronić laminat przed uszkodzeniem ale jednocześnie mogą powodować zły styk IHS z procesorem - tak się mi wydaję.
    Tam gdzie jest narysowana strzałka wskazuję to w tym miejscu mam zamontowane podkładki ale nie są to ORINGI tylko te płaskie.

P.S
    Bardzo przepraszam za szczegółowe opisanie każdego punktu ale chciałem dodać jak najwięcej informacji , również spędziłem trochę czasu na edytowaniu tego postu i jego poprawę do poziomu bardziej czytelnego i przejrzystego.

Raczej i tak nie otrzymam odpowiedzi.W takim razie będę musiał na własną rękę szukać na tak krótkie pytanie , dziękuję za aktywność.Miłego dnia , Pozdrawiam. :spoko: Tutaj znalazłem odpowiedzi ale jedni piszą o temperaturze 90 stopni drudzy 95 stopni za bezpieczną. Można powiedzieć , że jestem na granicy temperaturowej wyciskając ostatnie soki z procesora dziwne jest dlaczego przy takiej temperaturze nie osiągam dławienia termicznego ? - Być może programy i czujniki pokazują błędne wartości ?

Wrzucam link jakby ktoś też miał identyczny problem :
    https://www.hardwaretimes.com/max-safe-temperature-for-amd-ryzen-5000-cpus/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik testuje stabilność procesora AMD Ryzen 7 5800X w obudowie Phanteks P400, gdzie wysokie temperatury (96°C dla CPU, 100°C dla diody CPU) podczas testów stabilności budzą obawy o bezpieczeństwo. Problemy z temperaturą są związane z ograniczonym przepływem powietrza w obudowie, co powoduje wzrost temperatury o 10°C po zdjęciu przedniego panelu. Użytkownik rozważa różne ustawienia napięcia (1.25V, 1.30V) oraz ich wpływ na stabilność i temperatury, a także sugeruje możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych BIOS-u. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące wentylacji i montażu wentylatorów w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA