logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę?

Tompson96 14 Paź 2022 17:01 954 4
REKLAMA
  • #1 20236000
    Tompson96
    Poziom 8  
    Witam, dłuższy czas temu uszkodziłem głowicę termostatu, którą z wiadomych względów chcę jak najszybciej naprawić. Problem polega na tym, że zawór jaki posiadam nie jest uniwersalny - gdy montuję na nim głowicę m30 x 1.5, to trzpień nie sięga iglicy. Próbowałem dwóch różnych głowic o tych wymiarach i nic nie pasuje. Gdy mierzyłem zawór, to wychodzi mi długość mniej więcej 1.2-1.3, a nie 1.5. Załączam zdjęcia z zaworu. Macie jakieś pomysły jak się z tym uporać?
    Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę? Uszkodzona głowica termostatu: Zawór niestandardowy M30x1.2-1.3 - jak dobrać pasującą głowicę?
  • REKLAMA
  • #2 20236015
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Są zestawy, adaptery pod głowice termostatyczne.
  • REKLAMA
  • #3 20236024
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    A obecnie, bez głowicy, grzejnik grzeje czy jest zimny?
    Jak jest zimny (a obieg pracuje) to znaczy, że zawór jest zamknięty - ta iglica/trzpień chromowany wystająca z zaworu jest wciśnięta i nie wyskoczyła.
    Jeżeli tak jest to spróbuj w nią postukać, ona troche wystaje więc może da się złapać kombinerkami i troche poruszać, wyciągnąć.
    Jak wyskoczy i zacznie grzać grzejnik to wtedy należy sprawdzić dopasowanie głowicy.
  • REKLAMA
  • #4 20236053
    Tompson96
    Poziom 8  
    Grzejnik grzeje jak zły, gdy tylko odblokuję iglicę ;) Mimo to poruszałem nią trochę, ale nic to nie zmieniło - nadal jest tak jak było.

Z tego co widzę stara głowica była z firmy mera term - prestige. Jeżeli chciałbym nałożyć na to jakiś adapter, jak znaleźć odpowiedni?
REKLAMA