logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować głowicę M30x1.5 na starym zaworze termostatycznym?

wooycik90 01 Lut 2024 15:49 441 4
REKLAMA
  • #1 20939580
    wooycik90
    Poziom 2  
    Cześć, mieszkam w bloku z wielkiej płyty, mam zawory termostatyczne widoczne na załączonych zdjęciach, niestety za cholerę nie umiem ich zidentyfikować. Niby pasują mi po zmierzeniu na M30x1.5, ale kupiłem sobie głowice z taką nakrętką i nakrętka jest zbyt krótka żeby chwyciła gwint. Miałem pomysł żeby zamienić nakrętki między głowicami, ale nie mogę znaleźć sposobu na zdjęcie ich z głowicy. Wydaje mi się że jest to M30x1.5 ale tym dodatkowym dystansem który ma wyżłobienie, żeby utrzymać aktualne głowice w pozycji pionowej. Czy ktoś ze zgromadzonych ma pomysł co to jest za wynalazek? Albo chociaż metodę jak zamontować na tym głowicę która ma M30x1,5? Myślałem o tego typu dystansach: https://allegro.pl/oferta/redukcja-danfoss-rt...e-zawor-elektrobock-gwint-m30x1-5-14700705019 ale boję się trochę wydawać kasę na coś co miałoby nie zadziałać.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!

Termostatyczny zawór grzejnikowy zamontowany na ścianie Zawór termostatyczny w instalacji grzewczej w bloku. Termostatyczny zawór grzejnikowy zamontowany na grzejniku.
  • REKLAMA
  • #2 20939589
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Trzeba było zmierzyć odległość od gwintu (wraz z wysokością gwintu) do końca tego "cypelka" i dopiero wtedy starać się kupić głowicę.
  • REKLAMA
  • #3 20939598
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    A czy ten grzejnik grzeje? bo mi się wydaje że jest zablokowany w pozycji zamkniętej.
  • REKLAMA
  • #4 20939609
    wooycik90
    Poziom 2  
    @Zbigniew Rusek no niestety, przyznaję że głowicę kupiłem trochę bezmyślnie, będąc przekonanym że będzie pasowała, lub zawarte w opakowaniu przejściówki rozwiążą problem i wyszło jak wyszło. Mogę zwrócić, ale chciałem się przekonać jakie mam jeszcze opcje.
    @viktor1950 grzeje bez problemu. Poprzednia głowica działa bez zarzutu. Dodam że sprawdzałem też w dwóch innych grzejnikach w których mam te głowice i wszystkie wyglądają tak samo po wykręceniu i wszystkie działają.
  • #5 20939615
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    wooycik90 napisał:
    mam te głowice i wszystkie wyglądają tak samo

No masz wzór poprawnej głowicy to na "rower" i do hurtowni. Ale coś mi się wydaje, że takiej nie dostaniesz.
REKLAMA