logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F2J7HG2W - Błąd IE mimo wymiany elektrozaworu i hydrostatu, jakie części sprawdzić?

karmag82 15 Paź 2022 13:53 2175 4
REKLAMA
  • #1 20237065
    karmag82
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów

Mam problem z pralko-suszarką LG F2J7HG2W a mianowicie zakupiłem ostatnio elektro zawór i hydrostat do pralki jak w opisie ( pralka nie pobiera wody i wyskakuje błąd IE ) . Wymieniłem te podzespoły i nadal błąd wyskakuje . Wyczyściłem wszystkie węże wewnątrz pralki nic to nie dało , ciśnienie z węża doprowadzającego wodę jest OK wszystkie filtry wyczyszczone.
    Zauważyłem ze błąd pojawia się przy programach piorących tzn pranie wstępne 40 stopni , płukanie i wirowanie ( wtedy pralka nie napełnia się woda i wyskakuje błąd IE ) . Natomiast przy wybraniu programu płukanie , wirowanie i suszenie przechodzi cały cykl ( pralka napełnia się woda )

Nie wiem jakie części mam zakupić i co wymienić aby normalnie korzystać z pralki :( , nigdzie nie doczytałem czy może to być wina grzałki czy też czujnika grzałki .

Dodam że próbowałem wystartowac z programem prania z zimną wodą - po 15 minutach też wyskoczył błąd

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20237234
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Kłaniają się podstawowe pomiary bo pieniążki wydane a efektu brak. Są 2 możliwości. Po pierwsze może być zatkany wlot wody w deszczownicy dozownika detergentów: https://north.pl/karta/komora-szuflady-na-pro...lko-suszarki-lg-f2j7hg2w,MPV-EA-C2M2-NH2.html i należy ją zdemotować i wyczyścić oraz udrożnić albo niestety problem będzie po stronie modułu sterującego i któraś z sekcji elektrozaworu czyli jedna z cewek nie będzie dostawała zasilania, ale by to sprawdzić konieczny jest multimetr.
  • REKLAMA
  • #3 20237269
    karmag82
    Poziom 2  
    Dozownik do detergentów wykręciłem i wyczyściłem tak samo zrobiłem z przewodami gumowymi, które idą z dozownika do chyba bębna. Z obserwacji (świeciłem latarką) podczas włączenia programu widać ze trochę wody nachodzi, ale jest to naprawdę mało. Poniżej zaznaczyłem które węże wykręciłem i wymyłem.
    LG F2J7HG2W - Błąd IE mimo wymiany elektrozaworu i hydrostatu, jakie części sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 20237363
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Może być zakamieniona sama deszczownica przez co ciśnienie elekrozaworu jest dławione i pojawia się błąd. Tak wygląda deszczownica do innej pralki: https://agdparts.pl/pl/p/Pokrywa-komory-dozownika-na-proszek-do-pralki-Samsung/2779 niestety nie ma dostępnej tej części osobno i producent oferuje w sprzedaży kompletny dozownik. Musisz też pomierzyć napięcia podawane na cewki elektrozaworu bo równie dobrze problem może być w elektronice sterującej.
  • #5 20237420
    karmag82
    Poziom 2  
    Tak wygląda Moja deszczownica. Wygląda że trochę kamienia na niej jest. Postaram się ją odkamienić i zobaczę jaki będzie rezultat?
REKLAMA