logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki TV 55'' do oglądania Netflixa i pod Xbox One wybrać? Do 3000 zł.

przemf86 16 Paź 2022 16:59 711 5
REKLAMA
  • #1 20238797
    przemf86
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? - 3,5m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? - na wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? - Toshiba Regza 32 cale
    4. Jaką markę preferujesz? - brak preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? - 55"
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? - tv kablowa, wifi
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - film z dysku lub netflix, player
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? - tak, xbox one
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? - tak, choć ze względów na player, netflix wolalbym android tv
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? - głównie wieczorem
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? - max to 3000zł z ewentualnie lekkim dodatkiem.

Salon ma wymiary 5,2x4m, między telewizorem a kanapą jest krótszy bok. Myślę, że 55 cali będzie optymalnie, jeśli nie - poprawcie. Oglądam głównie filmy, stąd doceniłbym dobry dzwięk, ale jest on drugorzędny co do obrazu. Ewentualnie mógłbym dodatkowo dokupić zestaw głośników, ale nie znam się zupełnie - może macie jakieś doświaczenie. Poza mną tv używają dzieci do bajek i xboxa - obecny telewizor 32 cale jest za mały, dzieciaki w trakcie gry podchodzą do telewizora. Nie znam się na technologiach, z tego co czytałem obecnie dominują technologie qled i oled, ale nie wiem czym się różnią ani czy będzie to miało wpływ na moje filmy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20242257
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    przemf86 napisał:
    Myślę, że 55 cali będzie optymalnie, jeśli nie - poprawcie

przemf86 napisał:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? - 3,5m

Witam, z tego co Kolega pisze to TV 55" cali będzie za mały, pisałem już o tym w jednym z podobnych tematów. Wielkość ekranu jest związana z odległością widza od telewizora, ponieważ odpowiednia przekątna ekranu umożliwia dostrzeżenie szczegółów jakie oferuje dzisiejsza telewizja.
    Jaki TV 55'' do oglądania Netflixa i pod Xbox One wybrać? Do 3000 zł.
    Tak szczerze mówiąc musiałbyś kupić około 65". Można wybrać taki całkiem przyzwoity telewizor w cenie około 3.5 tysiąca.
  • REKLAMA
  • #3 20242433
    przemf86
    Poziom 2  
    Dzięki. A jakieś konkretne modele możesz polecić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20242446
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    W Twoim budżecie zaproponowałbym QLED'a firmy TLC np. model TCL 65C728 65. Firma TLC w mojej opinii ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
  • REKLAMA
  • #6 20890842
    przemf86
    Poziom 2  
    Wybór padł na SAMSUNG QE55Q77B. Jestem zadowolony. Faktycznie 65 cali też dałoby radę, jednak widok wielkiego czarnego klocka wyłączonego przez większość dnia w dość wąskim pokoju mnie przerażał.
REKLAMA