Witam. Mam na warsztacie subwoofer Jbl es250pw/230. Objawy usterki są następujące, po włączeniu i podaniu sygnału na wejście gra i na małej głośności jest dobrze gra czysto. Schody zaczynają się gdy chcę dać głośniej wtedy głośnik charczy i słychać odłączający go przekaźnik by natychmiast załączyć się z powrotem (stąd charczenie). Subwoofer był w serwisie gdzie stwierdzili uszkodzenie głośnika i oddali sprzęt nie naprawiony. Po tym wszystkim chwyciłem za wkrętak i wykręciłem głośnik, podłączyłem do mojego wzmacniacza testowego, na małej głośności grał a gdy dałem głośniej to wywaliło bezpiecznik. Do głośnika podpięty jest równolegle kondensator bipolarny 110uF 100V którego postanowiłem odlutować, po tym podłączyłem wzmacniacz testowy (po wymianie bezpiecznika) głośnik gra czysto i mogę podgłośić na maksa więc sobie myślę winowajca znaleziony. Kondensator zmierzony ma 115uF ESR 0.00om. Jakie ten kondensator ma za zadanie w tym układzie czy jest to element zwrotnicy? Czy mogę spróbować podłączyć głośnik bez tego kondensatora, dodam że wzmacniacz w tym subwooferze jest w klasie d może ma to jakieś znaczenie
Dodaję serwisówkę, schemat wzmacniacza jest na ostatniej stronię