logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo ThinkPad L440 - Nie wybudza się po uśpieniu.

bpjl 21 Paź 2022 16:33 1401 1
REKLAMA
  • #1 20246325
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    Cześć,

Czy ktoś ma jakąś koncepcję na poradzenie sobie z niewybudzającym się Lenovo TP L440? Po uśpieniu i próbie obudzenia ekran pozostaje czarny i nic się nie dzieje. Pozostaje tylko wyłączenie go przez przytrzymanie włącznika i start od nowa.

W sieci znalazłem rozwiązanie polegające na wyłączeniu "Security chip" w BIOS'ie. Zrobiłem i problem ustąpił na parę dni po czym powrócił.

Innym znalezionym rozwiązaniem jest aktualizacja BIOS'u. Niestety tutaj również jak krew w piach po grudzie i pod górę:

- pobieram najnowszy BIOS w postaci narzędzia pod Windows stąd - https://pcsupport.lenovo.com/nz/en/downloads/ds037206 Instaluję lecz po restarcie komputera zamiast aktualizacji normalnie startuje Windows

- pobieram najnowszy BIOS w ISO stąd - https://pcsupport.lenovo.com/nz/en/downloads/ds037264 Wypalam CD, próbuję boot'ować z niego kompa i dostaję "Lenovo Group Limited. Non-System disk or disk error. Replace and press any key when ready". I tak z 3 różnymi płytami nagrywanymi na 2 różnych nagrywarkach.

Ręce mi już opadają.

Może jakiś pomysł jak ugryźć ten BIOS albo co ważniejsze co z tym wybudzaniem?
  • REKLAMA
  • #2 20247447
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    Z innego źródła internetowego dostałem 2 metody do wypróbowania:

1.
    Cytat:
    Co do aktualizacji z usb/cd. pobierz bios dla np. T480 i wypakuj go. Skopiuj plik mkusbkey.bat do folderu z biosem do twojego modelu i uruchom z cmd z argumentem dla pendrive'a (np. mkusbkey.bat D: )
    Utworzy to bootowalnego pendrivea z updatem biosu. Zbootuje w legacy napewno z w efi z tego co pamiętam również

Tutaj oprócz mkusbkey.bat musiałem skopiować również BootX64.efi bo inaczej ten skrypt mówił że nie może skopiować pliku (szkoda tylko że nie podpowiedział jakiego). Niestety u mnie dalej nie poszło. Komputer nie zboot'ował z tego pendrive'a.

2.
    Cytat:
    dodaj logo.gif do folderu z wypakowanym biosem w folderze C:\drivers i podfolder z plikami biosu. Uruchom instalację z winuptp64.exe, to wymusi aktualizację biosu ze względu na customowe logo. Specyfikacje co do jakiego loga użyć masz w tym samym folderze w pliku logo_info.txt lub podobnie.

I to u mnie poskutkowało doskonale. W prawdzie logo startowe pozostało bez zmian ale za to komputer ma juz nowy BIOS.

Co do pierwotnego problemu czyli nie wybudzania się: puki co 3 próby i komputer wstaje. tylko że tak też było ostatnio. Zobaczymy za tydzień co będzie.
REKLAMA