logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

dysk1 29 Lis 2023 14:33 372 8
  • #1 20838684
    dysk1
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    zakupiłem sobie laptopa Lenovo ThinkPad E480, zauważyłem że był lutowany bios to chciałem sobie zaktualizować do najnowszej wersji. Podczas aktualizacji coś poszła nie tak i laptop przestał się włączać. Na szczęście przed aktualizacją zrobiłem dump'a układu. Więc uradowany, że mam działający wsad wgrałem go do kości ku mojemu zdziwieniu laptop nadal się nie uruchamia. No to myślę może ześwirował KBC. Zrobiłem dump'a KBC wyczyściłem go i dałem mu się zaprogramować z biosu. Niestety dalej to samo. Wyczyściłem ME region wgrałem wsad na nowo, dalej to samo. Wypróbowałem jeszcze dwa inne wsady zrobione ze strony producenta i nadal to samo.
    Za każdym razem reakcja jest taka sama. Po wsadzeniu ładowarki, bateria się ładuje i sygnalizuje to dioda. Mignie dwa razy dioda na włączniku. Obecne są napięcia +1VALW, +3VALW, +1.8VALW, +5VALW. Po naciśnięciu przycisku power, dioda na nim na chwile mignie, dioda na capslock'u również mignie, na sekundę wszystkie napięcia się pojawiają ze stanu S0. Brak zwarć na płycie, wszystkie rezystancję w normie.
    W załączniku dump działającego biosu z przez aktualizacji. Obawiam się, że zbrickowałem PCH :(.
    Płyta NM-B421
    SN: PF11QMVV
    Typ: 20KN
    Procesor: i5-8250U
    Bardzo proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • E480 NM-B421.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20838839
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    Pieron wie co tam było kopane
    Dawno go kupiłeś na allegro ? Firma ?
  • #3 20838872
    dysk1
    Poziom 18  
    Tylko laptop pracował jak go kupiłem, a przy mojej aktualizacji biosu to padło. Screen z biosu jak jeszcze żył. Ekran BIOS komputera ThinkPad z wyświetlonymi informacjami o systemie, w tym wersją BIOS, typem procesora i zainstalowaną pamięcią.
  • #4 20839005
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    dysk1 napisał:
    zauważyłem że był lutowany bios to chciałem sobie zaktualizować do najnowszej wersji
    Aby zaktualizować, wylutowałeś, tą pamięć?
  • #5 20839079
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Jaki programator? Jaka kość? Po zaprogramowaniu oryginalnym wsadem przechodzi weryfikację?
  • #6 20839097
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Po rejestracji na Link, masz działające
    typ LN20/KQ20

p.s
    W swoim zgranym Bios
    Cytat:
    kbc firmware jest w Bios dump: od 0x246000 (search text: ITE).
    - zgraj 256KB from 0x246000.
  • #7 20839137
    dysk1
    Poziom 18  
    gumisie napisał:
    dysk1 napisał:
    zauważyłem że był lutowany bios to chciałem sobie zaktualizować do najnowszej wersji
    Aby zaktualizować, wylutowałeś, tą pamięć?

Nie, wylutowałem ją tylko, żeby mieć dump'a gdyby aktualizacja się nie udała (normalna robiona przez plik *.exe w windowsie). Niestety jak widać nie działa ten dump.

miecho18 napisał:
    Jaki programator? Jaka kość? Po zaprogramowaniu oryginalnym wsadem przechodzi weryfikację?

Programator to SVOD3
    Kość oryginalna to: W25Q64JVSIQ, ale sprawdzałem już też na MX25L6473F i efekt taki sam.
    Tak po zaprogramowaniu weryfikacja zawsze przechodzi.

lisek napisał:
    Po rejestracji na Link, masz działające
    typ LN20/KQ20

p.s
    W swoim zgranym Bios
    Cytat:
    kbc firmware jest w Bios dump: od 0x246000 (search text: ITE).
    - zgraj 256KB from 0x246000.

Korzystam również z tego forum, już ściągałem z tego postu wsady jednak u mnie również nie działają.
    Wsad do EC również wyekstraktowałem z mojego zgranego biosu. Robiłem również czysty wsad z pliku *.exe ze strony lenovo.
    Kombinacji już naprawdę robiłem wiele, czyściłem ME region. Próbowałem z takim jaki był oryginalny ze zgranego biosu, próbowałem z najnowszego jaki jest pod ten model ze strony Lenovo.
    Za każdym razem to samo, Po włożeniu zasilania przycisk power zamruga, próbuje go łączyć wszystkie napięcia wstają na sekundę (nawet czasem się zdąży wentylator zakręcić) i wszystko się wyłącza.
  • #8 20839212
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    No to "ucegliłeś" cz. chipsetową Kaby Lake
  • #9 20839279
    dysk1
    Poziom 18  
    lisek napisał:
    No to "ucegliłeś" cz. chipsetową Kaby Lake

Rozumiem, że z tego już nie ma wyjścia :(?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił laptopa Lenovo ThinkPad E480, który przestał się uruchamiać po nieudanej aktualizacji BIOS. Mimo wykonania dump'a układu przed aktualizacją i próby wgrania go z powrotem, laptop nadal nie działa. Użytkownik próbował różnych wsadów BIOS, w tym oryginalnych z strony producenta, oraz wyczyścił region ME i KBC, jednak problem pozostał. Po podłączeniu zasilania dioda na przycisku power miga, a napięcia pojawiają się na krótko, co sugeruje problem z chipsetem Kaby Lake. Użytkownik zastanawia się, czy istnieje możliwość naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA